Χρήστος Πρωτόπαπας: «Κυβέρνηση και Πρωθυπουργός δεν πείθουν πια, οι πολίτες τους πήραν χαμπάρι»

Συνέντευξη Χρήστου Πρωτόπαπα, Μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής, στο «newsbomb.gr»:

Κύριε Πρωτόπαπα, ακούσαμε πρόσφατα τον πρωθυπουργό, από το βήμα της Βουλής, να επιτίθεται στη Φώφη Γεννηματά και να λέει ότι «θυμίζει» τον Αλέξη Τσίπρα. Για πιο λόγο πιστεύετε ότι το είπε αυτό;

Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχασε την ψυχραιμία του. Ένιωσε πολύ «στριμωγμένος».

Γιατί η Φώφη Γεννηματά αποδόμησε πλήρως και με επιχειρήματα τον Νόμο και ανέδειξε τις καταστροφικές συνέπειες του για τα εργασιακά δικαιώματα.

Γιατί μίλησε καθαρά για την κατάργηση των συγκεκριμένων διατάξεων, όταν η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών το επιτρέψουν.

Τώρα αυτές οι ανούσιες επικοινωνιακές επιθέσεις δεν αποδεικνύουν παρά την ένδεια επιχειρημάτων και τους πραγματικούς στόχους της ΝΔ. Και όποιον μεταχειρίζεται ανάλογες πρακτικές.

Και φυσικά δεν πείθουν πια. Οι πολίτες τους πήραν είδηση.

Μην ξεχνάτε πως οι πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης αποδεικνύουν ότι ο εργασιακός Νόμος καταδικάζεται από την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Υπάρχουν, δηλαδή, δυνάμεις εκτός Χαριλάου Τρικούπη που επιθυμούν να παρέμβουν στην εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής;

Σημασία δεν έχει τι θέλουν οι «άλλοι», σημασία έχει η επιλογή των προοδευτικών πολιτών που θα μετέχουν στις ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες μας.

Δεν μας «αγάπησαν» και δεν μας ενδιαφέρει να μας «αγαπήσουν» ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει καμία σχέση η πολιτική μας με αυτούς.

Μας ενδιαφέρει να συνεχίσουμε ενωμένοι, στον δικό μας αυτόνομο δρόμο, με την στρατηγική που έχουμε χαράξει και με στόχο την Προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή.

Πιστεύω ότι αυτή η στρατηγική που χάραξε η Φώφη Γεννηματά θα επικυρωθεί με μαζική συμμετοχή των μελών και φίλων στις διαδικασίες μας, ώστε να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο στην εφαρμογή της.

Όσον αφορά τα άλλα πολιτικά κόμματα, καλά θα κάνουν να μην ανακατεύονται στα εσωτερικά μας.

Όπως και εμείς σε ανάλογες στιγμές πράττουμε…

Πως σχολιάζετε διάφορες δημοσκοπήσεις που αφορούν την επικείμενη εσωκομματική αναμέτρηση στο ΚΙΝΑΛ, παρότι βρισκόμαστε ακόμα μακριά από αυτή τη διαδικασία;

Αστειότητες, ανάξιες σχολιασμού.

Εδώ ερωτούν για υποψηφίους που δεν υπάρχουν. Δεν ασχολούμαστε.

Αφού αναφερθήκαμε στις εσωκομματικές διαδικασίες, θα ήθελα να σας ρωτήσω πως ακούτε τα περί επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο προβάλλεται ως αίτημα από μερίδα στελεχών του Κινήματος Αλλαγής…

Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα εδώ, δυνατό και ενεργό μέσα στο Κίνημα Αλλαγής.

Οι αξίες και οι αρχές του καθορίζουν πάντα την πορεία μας.

Ο «πράσινος ήλιος» είναι «παρών» και όχι μόνο στα ψηφοδέλτια μας.

Είναι ανούσιο και θα έλεγα άστοχο, να επιχειρείται από τον οιοδήποτε άντληση κομματικού κέρδους και «πόντων» σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Όποιος αγάπησε και αγαπά το ΠΑΣΟΚ, οφείλει να το κρατήσει έξω από κάθε σκοπιμότητα ή φιλοδοξία.

Όλοι εμείς που επί 45 συναπτά έτη υπηρετήσαμε το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουμε και πώς να υπερασπίσουμε την προσφορά του τον τόπο και στον λαό και πώς να συνεχίσουμε σταθερά με τις προοδευτικές μας ιδέες.

Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καταψήφισαν το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Πως θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να αλλάξουν τη δυσμενή για τους ίδιους θέση στο άμεσο μέλλον και να διεκδικήσουν όσα χάθηκαν ή και ακόμα μεγαλύτερες κατακτήσεις;

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν αρκεστήκαμε στην καταψήφιση του Νομοσχεδίου στη Βουλή!

Κάναμε μια ολόκληρη ενημερωτική εκστρατεία μέσα στους εργασιακούς χώρους, για να ξεπεράσουμε την κυβερνητική προπαγάνδα και να γνωρίζει ο απλός εργαζόμενος τι θα έχει να αντιμετωπίσει στο ωράριο, στον μισθό, στα δικαιώματα, στις διεκδικήσεις του.

Μην ξεχνάτε ότι αυτό το νομοσχέδιο αφαιρεί κάθε προστασία από τον εργαζόμενο, ενισχύεται το παλαιομοδίτικο, συντηρητικό μοντέλο της απορρυθμισμένης και φθηνής εργασίας. Που βρίσκεται έξω και από τις πραγματικές ανάγκες της ψηφιακής εποχής.

Από την σύμβαση του, από το δικαστήριο (για παράνομες απολύσεις), από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους (καταργείται ο ΣΕΠΕ), ακόμη και από τα συνδικάτα. Μια και η συνδικαλιστική δράση θα υπόκειται σε σειρά περιορισμών και απειλών.

Οι εργαζόμενοι, μέσα από τη ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα τους θα ενισχύσουν τις διεκδικήσεις τους. Όμως σίγουρα χρειάζεται και η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε οι αγώνες τους να δικαιωθούν.

Η αποδοκιμασία στις εκλογές της συντηρητικής πολιτικής και η ενίσχυση του Προοδευτικού δρόμου, όπως αυτός εκφράζεται από το Κίνημα Αλλαγής.

Μην ξεχνάτε την δέσμευση μας για την κατάργηση αυτών των αντεργατικών διατάξεων.

Με δεδομένο ότι τα μηνύματα από τον τουρισμό δεν είναι ενθαρρυντικά, ποιες θα πρέπει να είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας;

Δεν είναι μόνο τα προβληματικά μηνύματα για τον Τουρισμό.

Που πραγματικά ελπίζω να πάει πολύ καλύτερα από πέρυσι, γιατί μιλάμε για ένα καθοριστικής σημασίας κλάδο για την οικονομία, την ανάπτυξη, τους εργαζόμενους.

Υπάρχουν μεγάλα και γενικότερα προβλήματα στην οικονομία.

Η ύφεση παραμένει απειλητική, με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων ο κίνδυνος για λουκέτα στις επιχειρήσεις και διόγκωση της ανεργίας είναι υπαρκτός. Τα ελλείμματα του Προϋπολογισμού, αλλά και το Δημόσιο χρέος διογκώνονται.

Μπορεί ακόμη η δικαιολογημένη ανακούφιση που ένοιωσαν οι πολίτες μετά την καραντίνα, να μην φέρνει τα προβλήματα στην πρώτη γραμμή. Όμως αυτά είναι υπαρκτά και το χειρότερο διευρύνθηκαν μέσα στην πανδημία.

Όπου στην διάρκεια της καραντίνας οι μεγάλοι και ισχυροί κέρδιζαν, οι μικρομεσαίοι προσπαθούσαν να επιβιώσουν και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να ζουν με 534 ευρώ. Και οι κοινωνικές ανισότητες μεγάλωσαν ακόμη πιο πολύ.

Η Κυβέρνηση στηρίζει όλες τις ελπίδες στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Είναι πράγματι 70 δις ευρώ. Όμως φοβάμαι ότι σύμφωνα με το σχέδιο τους αυτά δεν θα αφορούν τους «πολλούς».

Ότι μεγάλο μέρος προορίζεται για εισαγωγές και όχι για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής.

Ότι η μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση απουσιάζει από κάθε σχεδιασμό.

Ότι οι «επενδύσεις» δεν θα έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δεν θα αξιολογούνται σε σχέση με την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ότι τα ποσά που διατίθενται για την Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Συνοχή, είναι πολύ κατώτερα των αναγκών.

Ότι για τα μεγάλα προβλήματα του δημογραφικού, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική μέριμνα.

Με αυτό το σχέδιο, δεν πιστεύω ότι θα γίνει πράξη η ανασυγκρότηση της Οικονομίας και η οριστική έξοδος από την κρίση.

Θέλω να σχόλιο για το μέτωπο της εγκληματικότητας, που δείχνει να καλπάζει. Θεωρείτε ότι η πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ εστίασε στη καταστολή, αντί για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος;

Οι πολίτες δηλώνουν σήμερα ανασφαλείς και φοβισμένοι.

Και αυτό είναι απαράδεκτο σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα.

Δεν μπορεί την ώρα που το οργανωμένο έγκλημα όλο και διευρύνει την δράση του και υπάρχουν γειτονιές στο Λεκανοπέδιο που οι πολίτες φοβούνται να βγουν από το σπίτι τους, τα αστυνομικά τμήματα να παραμένουν υποστελεχωμένα, χωρίς επιτελικό σχέδιο και τα αναγκαία μέσα.

Αλλά την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση φροντίζει να προσλαμβάνει για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, που μόνο όξυνση και συγκρούσεις στα ΑΕΙ θα δημιουργήσει.

Τις τελευταίες 2 ημέρες υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την εμφάνιση της μετάλλαξης του ιού, την ίδια ώρα που καταργούνται και οι τελευταίοι περιορισμοί. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να μην έχουμε νέο κύμα και νέα μέτρα το φθινόπωρο;

Ούτε η κοινωνία μας, ούτε η οικονομία μας μπορούν να αντέξουν νέα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει λοιπόν να προλάβουμε.

Η λύση είναι μια. Μαζικοί εμβολιασμοί του πληθυσμού.

Με υποχρεωτικότητα για ορισμένες ευαίσθητες κατηγορίες όπως οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία.

Δυστυχώς οι Κυβερνητικοί χειρισμοί (π.χ. παλινωδίες με το Astra Zeneca) δημιούργησαν προβλήματα. Πρέπει να τα ξεπεράσουμε με εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς.


Πηγή

Leave a Reply