Γεραπετρίτης προς ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος στην 1η Μαρτίου να λειτουργήσει κοινωνία και αγορά

Τον κυβερνητικό στόχο για άρση του απαγορευτικού την 1η Μαρτίου έκανε γνωστό ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. «Προδιάθεση της κυβέρνησης είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσουν η κοινωνία και η αγορά» δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Alpha.

«Τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα και οι πόροι πεπερασμένοι», θα πρέπει «για την ψυχική υγεία όλων μας και για την οικονομία της χώρας, την 1η Μαρτίου να μπορέσουμε να ανοίξουμε. Η ελπίδα μας είναι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε», τόνισε.

«Θα ακολουθήσουμε την εισήγηση των ειδικών, η δική μας προδιάθεση είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, τα σχολεία, η κοινωνία να είναι όπως πρέπει, με μέτρα προφύλαξης αλλά από την άλλη, πιο ανοιχτοί» σχολίασε ακόμα.

Κύμα κακοκαιρίας Μήδεια

Σε ό,τι αφορά το κύμα κακοκαιρίας Μήδεια, ο υπουργός χαρακτήρισε «σωτήριο» το κλείσιμο της εθνικής οδού. Απαντώντας δε, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε πως το 2017 επί οκτάωρο στην Εθνική Οδό βρίσκονταν αποκλεισμένοι οδηγοί και επιβάτες, χωρίς θέρμανση, χωρίς βοήθεια, σε ουρές 15 χιλιομέτρων.

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε ως σπάνιο φυσικό φαινόμενο το κύμα κακοκαιρίας που πέρασε από τη χώρα, σημειώνοντας πως ακόμη και οι μεγαλύτεροι έλεγαν πως ήταν «κάτι που επί δεκαετίες δεν είχε υπάρξει τουλάχιστον για την Αττική. «Η Ελλάδα δεν είναι εξοικειωμένη σε τέτοια φαινόμενα, λογικό είναι να υπάρξουν προβλήματα είπε. Επικαλέστηκε δε, και την κλιματική αλλαγή, η οποία «έχει οδηγήσει σε τέτοιου τύπου ακραίες καταστάσεις».

Ενώ εν συνεχεία αναγνώρισε πως «σε ένα τέτοιο φαινόμενο είναι δύσκολο να ανταποκριθεί απολύτως οποιαδήποτε υπηρεσία, φορέας, εν προκειμένω ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Έχει πεπερασμένες δυνατότητες, προφανώς ο προγραμματισμός της εταιρείας είναι για να μπορεί να ανταποκρίνεται σε μια σχετικώς δύσκολη κατάσταση, όχι σε ακραία φαινόμενα». Κάνοντας επίσης λόγο για «υπεράνθρωπη προσπάθεια» διαβεβαίωσε ότι «μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των βλαβών (…) θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας».

Αναφορικά, ειδικότερα, με το προληπτικό κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας τόνισε πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα «να γλιτώσουμε πάρα πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, και ίσως θύματα, εξ αυτού του λόγου». Εξάλλου, «εάν υπάρχει κίνδυνος ζωής, το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί με βάση την αρχή της πρόληψης και της προφύλαξης. Ναι, θα την ξανακλείναμε» (σ.σ. την Εθνική Οδό), ξεκαθάρισε με την επισήμανση ότι «υπήρξε σωτήρια η παρέμβαση αυτή».

«Θα πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε μεγάλα και δύσκολα φαινόμενα, όπως το υπερβολικό ψύχος, οι φωτιές που ταλανίζουν όλο και περισσότερο, τα φουσκωμένα νερά, όλα αυτά που θα τα έχουμε όλο και περισσότερο τις επόμενες δεκαετίες. Και κάνοντας κι εμείς την αυτοκριτική μας, θα πρέπει να φτιάξουμε πολιτικές, που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν ακραία φαινόμενα κλιματικής αλλαγής που είναι οριζόντια, αγγίζουν όλες τις δημόσιες πολιτικές, όλα τα υπουργεία –ναι, θα πρέπει να μάθουμε να είμαστε πολύ πιο έτοιμοι για τέτοιου τύπου ακραίες συνθήκες» τόνισε.

Περί σεναρίων για πρόωρες εκλογές

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια για πρόωρες κάλπες, ο Γ. Γεραπετρίτης καταθέτοντας την προσωπική του άποψη, όπως διευκρίνισε, είπε πως «υπάρχουν δύο τύποι κυβερνήσεων, εκείνη η οποία λειτουργεί επί τη βάσει του ποιο είναι το ωφέλιμο για τη χώρα και αυτή που κυρίως δρα επί τη βάσει του τι είναι ωφέλιμο για την ίδια». Η τωρινή κυβέρνηση, επέμεινε, με αξιοπιστία και δουλειά, έχει κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο μπορείς να το επενδύσεις με δύο τρόπους: «στην πρώτη μορφή κυβέρνησης θα πάμε σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, σε αλλαγή των δομών του κράτους που βρίσκονται σε αδράνεια επί δεκαετίες, θα επενδύσουμε πάνω στον εκσυγχρονισμό και την εξέλιξη, ακόμη κι αν έχει πολιτικό κόστος». Ενώ «μια κυβέρνηση όμως που θα σκεφθεί πρώτα από όλα την ίδια, θα κοιτάξει να κεφαλαιοποιήσει ό,τι έχει κερδίσει, πηγαίνοντας σε εκλογές για να κερδίσει λίγο πολιτικό χρόνο».
 


Πηγή

Leave a Reply