“Αξιοβίωτη Ελλάδα 2030 – Εθνικός Διάλογος για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον” – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι,

Πρώτα από όλα συγχαρητήρια. Είναι μία πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία. Συγχαρητήρια για το InSocial, συγχαρητήρια στο ΠΑΣΟΚ, Πρόεδρε. Πρέπει να επαναληφθεί σε όλη την Ελλάδα.

Είναι μια πολύ μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ίσως η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει ποτέ, μαζί με τους πυρηνικούς εξοπλισμούς και δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά αυτή είναι υπαρκτή κρίση πια, παρά τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής και είναι η πιο δύσκολη που έχει να αντιμετωπίσει η σημερινή και η επόμενη γενιά.

Το ΠΑΣΟΚ είναι στο DNA του νομίζω πράσινο. Δεν είναι μόνο ο πράσινος ήλιος. Θυμάμαι και τον Πρόεδρο μας, τον Ανδρέα, να λέει ότι η παραδοσιακή αριστερά και το μοντέλο το δικό τους, δεν κατανοεί το θέμα του περιβάλλοντος. Αν πάρουμε τη Σοβιετική Ένωση με τη στόχευση στη βιομηχανική ανάπτυξη, βλέπουμε το περιβάλλον που άφησαν πίσω τους. Αλλά και από την άλλη πλευρά, η νεοφιλελεύθερη δεξιά, η οποία με το κέρδος και την αγορά δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα του περιβάλλοντος. Απλά, κάνει τεράστιες ζημιές προς όφελος του κέρδους. Γι αυτό πιστεύω πως το ΠΑΣΟΚ πολύ σωστά θέτει ως κυρίαρχο θέμα όχι απλά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, της κλιματικής κρίσης, αλλά και της μετάβασης σε μία βιώσιμη και αξιοβίωτη χώρα, την Ελλάδα.

Θέλω πέντε σημεία να αναφέρω, τα είπε πολύ σωστά ο Πρόεδρος μας ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά θέλω να τα τονίσω. Θέλω να ξεκινήσω με ένα σημαντικό σημείο, το θέμα της περιβαλλοντικής κρίσης που σχετίζεται με την ΕΕ και σαφώς και με τις Ευρωεκλογές. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση χωρίς συνεργασίες εκτός των συνόρων μας, με τα τείχη, τα Brexit και τα λοιπά. Η κλιματική κρίση δεν γνωρίζει σύνορα. Μάλιστα, το 2001 ως Υπουργός Εξωτερικών, είχα φροντίσει να φτιάξουμε ένα ξεχωριστό τμήμα για την περιβαλλοντική διπλωματία. Είναι τραγικό, άκρως ανώριμο, το ότι έχουμε πολέμους στη Γάζα, στην Ουκρανία, όταν η ανθρωπότητα θα έπρεπε να συζητά για την κλιματική κρίση που μας αφορά όλους, ως ένα όχημα για την ειρήνη στον πλανήτη μας.

Πιστεύω λοιπόν, πως ένα βασικό στοιχείο αφορά στην Ευρώπη, που είναι πρωτοπόρα παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα και παρά τις αντιδράσεις της δεξιάς, έχουν επικρατήσει οι δυνάμεις που προωθούν μία αντίληψη συνεργασίας για μία βιώσιμη οικονομία και κοινωνία.

Τρεις αρχές είναι βασικές. Η κοινωνική δικαιοσύνη, δεν μπορεί αυτή η μετάβαση να πέσει στους ώμους λαϊκών στρωμάτων. Δυστυχώς, στη χώρα μας αντί να πάμε σε μία ενεργειακή δημοκρατία, έχουμε μία ενεργειακή δικτατορία. Οι τεράστιες επιδοτήσεις που δόθηκαν, όπως και τα λεφτά του Ελληνικού λαού μέσα από τους λογαριασμούς μας, στις μεγάλες εταιρίες, οδήγησαν σε υπερκέρδη – δεν έχουν ξαναδεί τέτοια κέρδη. Και προωθείται  από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ακόμα και οι ανανεώσιμες πηγές, ο αέρας, οι υδάτινοι πόροι, η γεωθερμία, να δοθούν στις μεγάλες εταιρίες για να περάσουν από το πετρέλαιο και το αέριο στις ανανεώσιμες πηγές, με τις ανανεώσιμες πηγές στη δικιά τους ιδιοκτησία. Θα μπορούσε μέσα από αυτές τις επιδοτήσεις ο κάθε παραγωγός, η κάθε οικογένεια, ο κάθε κτηνοτρόφος, να είναι παραγωγός αντί καταναλωτής, μηδενίζοντας το κόστος ενέργειας και να απεξαρτηθεί από ελληνικές και ξένες μεγάλες εταιρίες και τις τιμές που επιβάλουν σε εμάς. Άρα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ενεργειακή δικαιοσύνη, είναι ένα μεγάλο θέμα. Δεν μπορεί η ελληνική κοινωνία να φορτωθεί άλλα βάρη όταν μπορεί να γίνει το αντίθετο.

Δεύτερο σημαντικό, η μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον, είναι μία πολύπλοκη μετάβαση, όχι μόνο ενεργειακή. Είναι μετάβαση στον αγροτικό τομέα, στον τρόπο που καταναλώνουμε, στον τρόπο που παράγουμε, στο πως ανακυκλώνουμε, στο πως κτίζουμε, πως είναι οι πόλεις μας, πως είναι η ανάπτυξη του τουρισμού μας. Πολύ σωστά ανέφερε ο Πρόεδρος μας, προωθείται ένα στρεβλό μοντέλο που ουσιαστικά αφελληνίζει τη χώρα. Αποκλείει τον Έλληνα από τη δυνατότητα να κάνει διακοπές στην ίδια του τη χώρα με το κόστος που υπάρχει. Διαμορφώνει μία χώρα με τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον. Άρα, το δεύτερο είναι ότι χρειάζεται η συμμετοχή του πολίτη, μία συμμετοχική δημοκρατία για την οποία το ΠΑΣΟΚ μιλά από την ίδρυση του. Η συμμετοχική δημοκρατία, η διαβούλευση για τη μετάβαση, να είναι ιδιοκτησία του ίδιου του πολίτη. Με όλα τα λεφτά που έρχονται, αν η κυβέρνηση διαβουλευόταν με τους φορείς και τους πολίτες για κάθε μέτρο που αφορά την κοινωνία, τότε θα μπορούσε και ο πολίτης να νιώσει ότι διαμορφώνει τη δικιά του μοίρα.

Δεν μπορεί να επιβληθεί εκ των άνω, μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες ή κάποια συμφέροντα, μια πολιτική μετάβασης, για αυτό χρειάζεται η συμμετοχική δημοκρατία.

Και τρίτο, η παιδεία. Πρώτα από όλα γιατί θα αναπτυχθούν νέα επαγγέλματα, πολλά τα ξέρουμε, πολλά δεν τα ξέρουμε. Άρα, είναι και μία ευκαιρία να βρεθούν δουλειές μέσα από μία αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, που θα μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Δουλειές για τα παιδιά μας. Τα πανεπιστήμια μας που μπορούν να έχουν μία άλλη στρατηγική, θα έπρεπε να κάνουν έρευνα στις ανανεώσιμες πηγές, να εκπαιδεύσουν τον αγροτικό κόσμο, να συμβουλεύουν πως θα χτίζουμε τα σπίτια μας, τι τουρισμό θέλουμε. Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στον χώρο της παιδείας για τα νέα επαγγέλματα που θα έρθουν.

Θέλουμε όμως και μία άλλη παιδεία με τον πολίτη συμμέτοχο. Δεν εκπαιδεύουμε πολίτες, εκπαιδεύουμε νέους μόνο για επαγγέλματα. Επιτέλους, σε μία δημοκρατία πρέπει να εκπαιδεύουμε πολίτες, ο νέος να ξέρει πως μπορεί να ασχοληθεί με την πολιτική, όχι την μικροπολιτική, πως θα αναλάβουμε ευθύνες, πως θα κάνουμε σοβαρό διάλογο χωρίς πολώσεις για να μπορέσουμε να φτιάξουμε μία διαφορετική κοινωνία. Είναι τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα, γιατί είμαστε το κέντρο της βιοποικιλότητας της Ευρώπης, αλλά έχουμε και παραδόσεις, πολύ σημαντικές, αιώνιες θα έλεγε κανείς και τη σχέση μας με τη γη. Τα παραδοσιακά μας προϊόντα τα οποία θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε.

Κλείνω λέγοντας ότι τώρα που η ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στη χώρα με τα χρήματα που δίνει, τώρα που δίνει την ευκαιρία να κάνουμε μία μετάβαση κοινωνικά δίκαιη, δημοκρατική και να αλλάξουμε την παιδεία μας και τον πολιτικό πολιτισμό μας, δυστυχώς έχουμε μία κυβέρνηση της δεξιάς που κοιτάζει το στενό συμφέρον τον λίγων και την εκμετάλλευση από την ολιγαρχία αυτών των χρημάτων. Αντί η Ελλάδα που έχει τον ήλιο, τη θάλασσα, τον αέρα, την γεωθερμία, να είναι όχι μόνο αυτόνομη αλλά και με πολύ σημαντικό πλούτο. Και να είμαστε και πρωτοπόροι, για να φέρουμε εδώ έναν άλλο τουρισμό και τα πανεπιστήμια μας να γίνουν πανεπιστήμια που να φέρνουν νέους από όλο τον κόσμο αντί να φεύγουν τα παιδιά μας έξω. Για αυτό ακριβώς χρειάζεται να παλέψουμε, να έχουμε μία νικηφόρα πορεία και σε αυτές τις Ευρωεκλογές και στις επόμενες εκλογές.

Καλή μας επιτυχία, να είστε καλά.


Πηγή

Leave a Reply