«Με το σημερινό Eurogroup πρέπει μπει τέλος στην αβεβαιότητα»

Του Γιώργου Κουτρουμάνη

Εκτός απροόπτου στο σημερινό Eurogroup της 15ης Ιουνίου έστω και στο παρά 1΄ θα ανάψει επί τέλους το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης από τους δανειστές και την εκταμίευση της δόσης. Μιας αξιολόγησης που σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ένα χρόνο πριν.

Η καθυστέρηση της αξιολόγησης οφείλεται αφ’ ενός στις αντιθέσεις μεταξύ των δανειστών εταίρων μας με το Δ.Ν.Τ ως προς την βιωσιμότητα του Δημοσίου χρέους της χώρας μας και αφετέρου στο ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους στο όνομα μιας δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης επέμενε στο ακατόρθωτο εγχείρημα της άμεσης ρύθμισης του Δημοσίου χρέους της χώρας μας. Την στιγμή μάλιστα που ίδια η κυβέρνηση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016 είχε συμφωνήσει ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου χρέους μας θα γίνει στο τέλος του 3ου μνημονίου (Αύγουστο του 2018) και με την προϋπόθεση ότι αυτό θα ολοκληρωθεί κανονικά.

Πέρα από τα προαναφερθέντα, η καθυστέρηση της 2ης αξιολόγησης οφείλεται κυρίως στην μη υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων από την Ελληνική Κυβέρνηση που έχουν να κάνουν κυρίως με τις αποκρατικοποιήσεις, την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, την ρύθμιση θεμάτων ελεύθερου ανταγωνισμού, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και λοιπές δεσμεύσεις που η ίδια η κυβέρνηση αποδέχθηκε με την υπογραφή της στο 3ο μνημόνιο. Για του λόγου το αληθές, να επισημάνω ότι στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2017, ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας μας παραδέχθηκε δημοσίως ότι μέχρι τότε είχαν ολοκληρωθεί μόνο το 1/3 των προαπαιτούμενων, στο δε πρόσφατο Eurogroup την 24ης Μαΐου 2017 διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν υλοποιηθεί 26 προαπαιτούμενα, τα οποία εσπευσμένα ψηφίστηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο από την βουλή.

Όλη αυτή η κατάσταση των συνεχόμενων υπαναχωρήσεων και της μη έγκαιρης τήρησης των δεσμεύσεων από την Ελληνική Κυβέρνηση, έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών κεφαλαιαγορών και των επενδυτών προς την Ελληνική οικονομία, οι επενδύσεις στην χώρα μας που αναμένονται για να δώσουν δουλειές και πόρους στο ασφαλιστικό μας σύστημα καθυστερούν και οι Ελληνικές Επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά από την άλλη. Η Ελληνική Οικονομία στερείται της δυνατότητας χρηματοδότησης με χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης που ισχύει για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσης στερείται της δυνατότητας χρηματοδότησης της από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, προκειμένου επί τέλους να βγούμε από τα μνημόνια.

Η καθυστέρηση αυτή είχε ως συνέπεια την θεσμοθέτηση πρόσθετων σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 5 δις κόβοντας το αφορολόγητο, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ας ελπίσουμε ότι στο σημερινό Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017 η μέχρι τώρα αβεβαιότητα θα λάβει τέλος με το κλείσιμο επι τέλους της 2ης αξιολόγησης. Ας ευχηθούμε το πόρισμα της αξιολόγησης να έχει τις ανάλογες διατυπώσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ελληνική Οικονομία που με την σειρά της θα φέρει επενδύσεις και μόνιμες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό δεν χρειάζονται παλικαρισμοί, αλλά τήρηση των συμφωνηθέντων, συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας στη βάση της κοινής λογικής  και επιστράτευση της διπλωματίας.

Του Γιώργου Κουτρουμάνη: Ορκωτός ελεγκτής και πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας