Συνέντευξη Θανάση Γλαβίνα στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN

Θανάσης Γλαβίνας: «Εκ του αποτελέσματος ανεπαρκής η Κυβέρνηση και χωρίς σχεδιασμό στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Εθνικός διάλογος για την αντιμετώπισή τους»

Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους δημοσιογράφους Σοφία Φασουλάκη και Γιάννη Φώσκολο, εμφανίστηκε το πρωί της Τετάρτης ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Ο κ. Γλαβίνας εξέφρασε αρχικά τη θλίψη του για τους 18 συνανθρώπους μας, που χάθηκαν στον Έβρο, σημειώνοντας: «Ζούμε δραματικές στιγμές. Χθες χάθηκαν 18 συνάνθρωποί μας και αυτό πρέπει το τονίζουμε. Όλοι θρηνούμε γι’ αυτές τις απώλειες. Ο σεβασμός στο νεκρό αποτελεί διαχρονικό χαρακτηριστικό του πολιτισμού μας και κανένας δεν έχει δικαίωμα να τον αμφισβητεί».

Περιγράφοντας την έλλειψη σχεδιασμού από την πλευρά της Κυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι «η Κυβέρνηση κρίνεται για την πρόληψη και τη διορατικότητά της απέναντι στα προβλήματα. Η κλιματική κρίση είναι ένα πολύ σημαντικό δεδομένο, το οποίο αποδεχόμαστε όλοι, αλλά εδώ πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Ο πρωθυπουργός δηλώνει στις αρχές του καλοκαιριού ότι είμαστε έτοιμοι, αλλά εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι δεν είμαστε, γιατί δεν έχουμε τα 13 επιχειρησιακά σχέδια για τις περιφέρειες, γιατί δεν επαρκούν τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης όσα και αν προμηθευτούμε, αν δεν έχουμε προετοιμαστεί επαρκώς. Όταν ξεσπούν οι φωτιές, είναι πια πολύ αργά».

Ο κ. Γλαβίνας σημείωσε την αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση.

«Υπάρχουν καταγγελίες για έλλειψη συντονισμού και έλλειψη αντανακλαστικών, όπως στην περίπτωση του Έβρου. Στην πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας. Δίπλα σχεδόν από τα σύνορά μας, εκκενώνεται το πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Σημαντικές στρατιωτικές βάσεις τίθενται σε κίνδυνο. Αυτά είναι δεδομένα για τα οποία ασκούμε την κριτική μας και η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις» ανέφερε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επέκρινε τη στάση της Κυβέρνησης να αρνείται το δικαίωμα κριτικής στην αντιπολίτευση, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί όταν η αντιπολίτευση ασκεί την κριτική της και καταθέτει προτάσεις, η Κυβέρνηση να απαντά μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου λέγοντας ότι η αντιπολίτευση δεν έχει δικαίωμα να ασκεί, γιατί η Κυβέρνηση πήρε 41% στις εκλογές».

Παράλληλα, τόνισε ότι «η λειτουργία της αντιπολίτευσης, ως μοχλού ελέγχου των πράξεων της κυβέρνησης αλλά και κατάθεσης προτάσεων για τη διόρθωση των ατελειών και των αδυναμιών, είναι κεκτημένο του πολιτικού μας συστήματος και του νομικού μας πολιτισμού».

Τέλος, ο κ. Γλαβίνας ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει τις προτάσεις του, γιατί ο διάλογος που πρέπει να ξεκινήσουμε έχει εθνικά χαρακτηριστικά. Το θέμα έχει εθνικές διαστάσεις και πρέπει να είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι, κάνοντας όλα όσα χρειάζεται σε μία επικίνδυνη για πυρκαγιές περιοχή, αυτή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου θα έχουμε περισσότερα συμβάντα σαν αυτά, που αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες της Μεσογείου μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία».


Πηγή

Leave a Reply