Η Τουρκία εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και η Γερμανία την Ελλάδα

Ανακοίνωση του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής  με αφορμή την πρόταση αναθεώρησης της Κοινής Δήλωσης από το think tank European Stability Initiative


Διάφοροι αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν πως η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας είναι το μόνο λειτουργικό εργαλείο που διαθέτει σήμερα η ΕΕ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού. Αυτό είναι ψέμα. Το εργαλείο είναι οι πρόθυμες ελληνικές κυβερνήσεις. Η Τουρκία εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και η Γερμανία την Ελλάδα.

Η Γερμανία συνομιλεί με την Τουρκία, διμερώς, για την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης.  Οι αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς και σε βάρος ημών θίγουν την εθνική μας αξιοπρέπεια και οδηγούν σε ένα ακόμη πιο ανασφαλές και επώδυνο μέλλον.

Η δημοσίευση της πρότασης του think tank European Stability Initiative (ESI)  για την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης τρομάζει.  Η ESI  έγινε γνωστή το 2016 αφού μεσολάβησε μεταξύ της Γερμανικής και της Τουρκικής κυβέρνησης ώστε να αποφασιστεί το περιεχόμενο της Κοινής Δήλωσης. 

Σήμερα επανέρχεται στον «τόπο του εγκλήματος». Προτείνει την επέκταση της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης και στον Έβρο.

Ο φόβος που είχε ήδη εκφράσει το Κίνημα Αλλαγής επαληθεύεται.

Η κυβερνητική απόπειρα για επέκταση του ΚΥΤ στο Φυλάκιο Έβρου δεν μπορεί παρά να συνδεθεί με τις συζητήσεις που γίνονται στο Βερολίνο. 

Η πρόταση του ESI τροποποιεί μερικώς την Κοινή Δήλωση σε διάφορα σημεία, θέτοντας νέους «φιλόδοξους»  στόχους. Σαν αυτούς που δεν επιτεύχθηκαν με αυτήν του 2016. Με διευθετήσεις που δεν εισφέρουν λύσεις στο ανθρωπιστικό ζήτημα ούτε δημιουργούν σταθερό πλαίσιο για βιώσιμες πολιτικές. Με τα κλειδιά του προσφυγικού στον Ερντογάν και μόνο σίγουρο αποτέλεσμα την ανάληψη περισσότερης ευθύνης από τη χώρα μας. Ευθύνη που δεν της αναλογεί. 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν πρέπει να απαντηθούν από την κυβέρνηση τώρα.  Γνωρίζει τι συζητιέται, πίσω από κλειστές πόρτες  σε  Βερολίνο και Άγκυρα; Έχει θέσει κόκκινες γραμμές; Θα ορθώσει επιτέλους το ανάστημα ώστε να μην ληφθούν, για ακόμη μια φορά, αποφάσεις σε βάρος της χώρας; 

Κάθε συζήτηση για την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης πρέπει να σταματήσει μέχρι να διασαφηνιστεί ότι ο Έβρος δεν θα αποτελέσει το νέο επικίνδυνο πείραμα της ΕΕ. 

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ιστορική.


Πηγή

Leave a Reply