Ευαγγελία Λιακούλη: «Στη χώρα των γαλάζιων “θαυμάτων”…»

Άρθρο της Ευαγγελίας Λιακούλη, Βουλευτής Λάρισας και Γραμματέας Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Το Παρόν της Κυριακής»:

Η χώρα, εμφανίζει μια παρακμιακή εικόνα «αρνητικής πρωτιάς» σε σημαντικούς τομείς: στους θανάτους από τον κορωνοϊό, στην εκτόξευση της ακρίβειας, στην ανεργία που καλπάζει και στον  πληθωρισμό που τρομάζει.

Η  χώρα μας φτωχαίνει, οι Άνθρωποί μας φτωχαίνουν.

Τα αριθμητικά στοιχεία μιλούν ‘από μόνα τους’ και περιγράφουν την ωμή πραγματικότητα, χωρίς επικοινωνιακά τρικ και ευκαιριακούς εξωραϊσμούς.

Οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο, το ρεύμα, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα καύσιμα και τη στέγαση, τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και υπονομεύουν την καθημερινότητα των πολιτών. Ταυτόχρονα, οι ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα τροφίμων, γίνονται δυσβάσταχτες. Το περίφημο ‘καλάθι της νοικοκυράς’, αδειάζει συγκλονιστικά.

Παράλληλα, οι πυλώνες προστασίας  και παροχής κοινωνικής φροντίδας στους πολίτες, αφήνονται μόνοι μέσα στην κρίση, να αναμετρηθούν με τα προβλήματα, που τελικά τους καταπίνουν.

Χαρακτηριστική περίπτωση, η τοπική αυτοδιοίκηση, που από τη μια, η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και από την άλλη οι ανατιμήσεις στις αναγκαίες προμήθειες  για την άσκηση των αναρίθμητων αρμοδιοτήτων προς όφελος των πολιτών, επιτείνουν τη δημοσιονομική ασφυξία των Δήμων, των Περιφερειών, καθώς και των εκατοντάδων Νομικών τους Προσώπων και Επιχειρήσεων, όπως των Δ.Ε.Υ.Α.

Ο κίνδυνος μετακύλισης νέων βαρών στις “πλάτες” των δημοτών, μέσω αύξησης ιδίως των ανταποδοτικών δημοτικών τελών, είναι παραπάνω από ορατός. Οι αιρετοί των τοπικών κοινωνιών υψώνουν, εδώ και μήνες, κραυγή αγωνίας προς την Κυβέρνηση, έχοντας συλλογικά προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για να αποφευχθεί η επιβάρυνση των πολιτών, αλλά οι φωνές τους είναι .. βοώντων εν τη κυβερνητική ερήμω’…

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν, σκανδαλωδώς, αποκρύπτεται η  αλήθεια, κι αυτό που δίνεται στους πολίτες,  είναι η εικόνα με τις ‘δήθεν’ εντυπωσιακές επιτυχίες της Κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να πείσει ότι ζούμε… στη χώρα των ‘γαλάζιων’ θαυμάτων!

Με επενδύσεις που έρχονται, σχέδια που εκπονούνται, προγράμματα που εκτελούνται …   

Τα λόγια και οι εικόνες που – με τέχνη αλλά και με …το αζημίωτο, διοχετεύονται στο λαό, δεν αρκούν να θολώσουν το τοπίο

Η ζοφερή πραγματικότητα γίνεται καθημερινό βίωμα για τους Ανθρώπους μας, που νιώθουν ολοένα και πιο αδύναμοι,  οικονομικά και ψυχολογικά.

Τη στιγμή που τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη προχωρήσει σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα αντιμετώπισης και ενίσχυσης των πολιτών, με σπουδή στη θέσπιση ειδικών προγραμμάτων για τις ευάλωτες ομάδες, στη χώρα μας, τα ελάχιστα, οριζόντια μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, δεν αρκούν για να ανακουφίσουν τους πολίτες.

Η ελληνική κοινωνία, εδώ και τώρα, διεκδικεί αλήθειες, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αξιοπιστία, αξιοκρατία και αξιοπρέπεια.

Απέναντί της, ωστόσο, έχει μια Κυβέρνηση αμήχανη, που σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις, υποτιμώντας την κρισιμότητα της κάθε κατάστασης, ωραιοποιεί τα πράγματα σε μια προσπάθεια να ρίξει ‘στάχτη στα μάτια’, με βασική πρακτική της, το  επανειλημμένα καταστροφικό, «βλέποντας και κάνοντας».

Είναι πλέον σαφές όμως, ότι το βαρύ αυτό οικονομικό κλίμα δεν μπορεί να ανατραπεί, χωρίς, δημόσιες παρεμβάσεις και αναδιανεμητικές πολιτικές, χωρίς στοχευμένη επιδοματική πολιτική βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, χωρίς πολιτικές ρύθμισης της αγοράς, χωρίς δίκαιη και συμμετοχική πράσινη μετάβαση.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να κωφεύει και να απαξιώνει τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, πρέπει να πάρει τώρα δραστικά μέτρα, για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και της οικονομίας, όπως επανειλημμένως έχουμε προτείνει με αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα και στην ενέργεια, μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για συνταξιούχους με τη θέσπιση του νέου ΕΚΑΣ.

Οι πολίτες σύντομα θα κληθούν να αποφασίσουν για την τύχη της χώρας και του λαού μας. Ηδη, κρίνουν, συγκρίνουν και αξιολογούν . Ανάμεσα στο αποτυχημένο χθες και στο ζοφερό σήμερα, επιλέγουν όλο και περισσότεροι, να υπάρξει ένα νέο οικοδόμημα, με επίκεντρο το κοινωνικό κράτος, τη σοσιαλδημοκρατία και πρόταγμα τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Ένα αισιόδοξο αύριο, με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να παραμείνει ο μόνος πλέον , σοβαρός θεσμικός εγγυητής.


Πηγή

Leave a Reply