«Η ΝΔ έχει εγκαταλείψει το δημόσιο σύστημα υγείας με κόστος σε ανθρώπινες ζωές» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου ήταν σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, ο κ. Μάντζος έκανε λόγο για διαχρονικές παθογένειες του ΕΣΥ, ρίχνοντας ωστόσο τα βέλη του προς τη ΝΔ για «το κοινωνικό κράτος έχει εγκαταλειφθεί πλήρως τα τελευταία χρόνια».

«Γιατί είμαστε τρίτοι από την κορυφή στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην ΕΕ; Γιατί έχουμε ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Γιατί έχουμε μισθούς αναξιοπρέπειας στους υγειονομικούς μας; Γιατί έχουμε ελλιπές προσωπικό και τόσες πολλές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες; Γιατί έχουμε ένα ΕΚΑΒ σε πλήρη αποδιοργάνωση, χωρίς σχεδιασμό, με ένα ασθενοφόρο να καλύπτει όλη τη νησιωτική Ελλάδα; Και τώρα βλέπουμε και τριάντα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στην Ανατολική Αττική να μην υπάρχει ούτε δημόσιο νοσοκομείο ούτε κάλυψη από ασθενοφόρο!», ανέφερε και συνέχισε:

«Τα διαχρονικά προβλήματα θα πρέπει κανείς να τα βλέπει αλλά να αναλαμβάνει και τις ευθύνες. Υπάρχει ευθύνη της ΝΔ που αυτήν τη στιγμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο, ως απάντηση της ΕΕ στην πανδημία, η χώρα μας αντλεί 2-4% και μάλιστα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του ΕΣΥ, την ώρα που οι γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία, δίνουν 8-10% των χρηματοδοτήσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Εμείς έχουμε μιλήσει από την αρχή για 8-10% από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μιλάμε για κάλυψη των κενών σε προσωπικό.  Όταν τα λέγαμε, ήμαστε λαϊκιστές. Τώρα που το λέμε, είμαστε επίκαιροι».

«Το 2019 είχαν πει πολλά, προεκλογικά, στη ΝΔ. Έκτοτε, όμως, σηκώνουν τα χέρια ψηλά στην υγεία. Είτε ομολογούν την πλήρη αποτυχία είτε στρώνουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ είτε και τα δύο μαζί -ό,τι κι αν ισχύει, κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ιδρύσει το ΕΣΥ, το έχει ενισχύσει και έχει σταθεί στο πλάι του. Δεν το ιδιωτικοποίησε, ούτε σήκωσε τα χέρια ψηλά στην εγκατάλειψή του. Αυτά έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ».

Απευθυνόμενος, δε, στην Όλγα Κεφαλογιάννη που χαρακτήρισε προτεραιότητα της ΝΔ τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, ο Δ. Μάντζος διερωτήθηκε: «Άρα, θα αναιρέσετε τη διάταξη του άρθρου 10 του υπουργού Πλεύρη για την ιδιωτικοποίηση; Το είχαμε θέσει και στις προγραμματικές συγκλίσεις πριν τις προηγούμενες εκλογές. Αφού είστε υπέρ του δημοσίου συστήματος υγείας, θα αναιρέσετε τις διατάξεις που εμπορευματοποιούν ουσιαστικά τις ιατρικές υπηρεσίες των δημόσιων ιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία;».

Επί της πολιτικής ατζέντας με ορίζοντα τις εκλογές της 25ης Μαΐου, ο Δημήτρης Μάντζος εκτίμησε ότι «η ΝΔ δεν θέλησε ποτέ συνεργασίες, διότι έχει αλλεργία στον έλεγχο. Διότι αυτό σημαίνει συνεργασία μεταξύ ισότιμων εταίρων. Έλεγχος της αδιαφάνειας, της κομματοκρατίας, του ρουσφετιού, των οικονομικών πολιτικών που οδηγούν στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων μέσα από τους έμμεσους φόρους, έλεγχο των προεκλογικών δεσμεύσεων που κάνει σήμερα η ΝΔ και δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που η ίδια έχει δεσμευθεί προς την ΕΕ».

Τόνισε, δε, πως «η φορομπηχτική πολιτική και η φοροεπιδρομή έρχεται από τη ΝΔ που, ακόμη και σήμερα, ανέχεται την υπερφορολόγηση στους έμμεσους φόρους».«Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, αν η ΝΔ δεν πετύχει την αυτοδυναμία της, που επί μήνες ταυτίζει με τη σταθερότητα της χώρας, θα πρέπει να κάνει δύο πράγματα: α) να βρει το λόγο που αυτό δεν συμβαίνει και β) να βρει τις διαδικασίες και τους εταίρους ώστε να κάνει κυβέρνηση. Αυτό που δεν επιτρέπεται, πάντως, να κάνει είναι από, σήμερα κιόλας, να καλλιεργεί ένα νέο φόβο και να επιχειρεί ένα νέο εκβιασμό στο εκλογικό σώμα, ότι πάλι θα φταίνε οι πολίτες αν πάμε σε εκλογές τον Αύγουστο. Αυτό είναι αντιδημοκρατικό», κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.


Πηγή

Leave a Reply