Φώφη Γεννηματά: «Υπάρχει μία κατακόκκινη γραμμή. Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα»

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις 6» με τους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.

Η Τουρκία δεν έχει φτάσει ποτέ ξανά στο σημείο να λέει ότι θα περάσει και θα κάνει έρευνες εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων. Είναι πολύ σημαντική και κρίσιμη η διαφορά. Εδώ υπάρχει παραβίαση μιας κατακόκκινης γραμμής και πρέπει ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος να ορθώσουμε το ανάστημα μας. Να δοθεί  ξεκάθαρο μήνυμα και προς τους εταίρους και προς την Τουρκία ότι αυτή την φορά είμαστε αποφασισμένοι.  Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα. Ο κ. Μητσοτάκης αυτή την εντολή πρέπει να δώσει στο στράτευμα, στους αρχηγούς και αυτοί ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, είναι δικαίωμά κυριαρχίας και όχι απλά κυριαρχικό μας δικαίωμα. Όλα τα κράτη μέλη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο έχουν αυτό το δικαίωμα και κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι πρέπει να δεχθούμε την αμφισβήτησή του ευθέως από την Τουρκία και το Oruc Reis. Όμως, δεν ακούω  τον Πρωθυπουργό να το λέει αυτό. Είναι ακόμα  στη συζήτηση ότι θα υποστούν κάποιες κυρώσεις. Ποιες κυρώσεις, πότε, αφού περάσει μέσα από τα 12 ναυτικά μίλια;  Δεν υπάρχει  άλλο περιθώριο υποχωρητικότητας για την Ελλάδα. Πρέπει να αποτραπεί η διέλευση του Oruc Reis από τα 12 ναυτικά μίλια. Θα είναι μεγάλη ήττα για την πατρίδα μας, για τις νέες γενιές, αν επιτρέψει ο κ. Μητσοτάκης να συμβεί αυτό.

Επέκταση τώρα στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδα στις περιοχές που υπάρχει οριοθετημένη ΑΟΖ

Αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα μας και δεν το έχει κάνει παρά το γεγονός ότι το είχε πει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, είναι να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια την αιγιαλίτιδα στις περιοχές που υπάρχει οριοθετημένη ΑΟΖ και περιλαμβάνονται στις συμφωνίες. Αυτή είναι μία πρώτη κίνηση που μπορεί να κάνει η Ελλάδα με ασφάλεια και πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, γιατί εμείς δεν ενεργούμε έξω  από το διεθνές δίκαιο. Εμείς δεν είμαστε Τουρκία και δεν θα γίνουμε Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε υποχωρητικοί. Αυτά που λέει τώρα ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να το κάνει όταν ήταν κυβέρνηση. Δεν προχώρησε ούτε καν με την Ιταλία, που το είχε ανακοινώσει. Είναι εύκολα τα μεγάλα λόγια, αλλά στα εθνικά θέματα απαιτείται σοβαρότητα

Τα Συμβούλια Πολιτικών Αρχηγών είναι για να διαμορφώνουν Εθνική Γραμμή και όχι να υιοθετούν τις κυβερνητικές αποφάσεις ούτε τετελεσμένα. 

Αν  είχε κατανοήσει ο κ. Μητσοτάκης τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αλλαγή της στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, θα αντιλαμβανόταν την ανάγκη για αρραγές εσωτερικό μέτωπο και θα είχε ανταποκριθεί στο αίτημα για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που είχα ζητήσει. Δεν το έκανε, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για όσα συμβαίνουν να έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο που ποτέ με καμία άλλη κυβέρνηση και με κανέναν άλλο Πρωθυπουργό δεν είχαμε φτάσει. Τώρα δεν επανερχόμαστε σε αυτή τη συζήτηση, δεν έχει νόημα γιατί τα Συμβούλια Αρχηγών είναι για να διαμορφώνουν Εθνική Γραμμή και όχι να υιοθετούν τις κυβερνητικές αποφάσεις ούτε να νομιμοποιούν τετελεσμένα. 

Σε ποιο κόσμο βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης, έχει συναίσθηση τι συμβαίνει και που το πάει η Τουρκία;

Είναι χαρακτηριστικό την ώρα που το Oruc Reis ξεκινούσε την νέα ακόμα πιο προκλητική του έξοδο, οι Έλληνες πολίτες  διάβαζαν συνέντευξή του Πρωθυπουργού που διαφήμιζε πανευτυχής και αισιόδοξος ότι ξεκινούν πάλι οι διερευνητικές. Σε ποιο κόσμο βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης, έχει συναίσθηση τι συμβαίνει γύρω του; Αλίμονο αν ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν έχει την πληροφόρηση από τις αρχές Εθνικής Ασφαλείας αλλά και την αίσθηση να αντιλαμβάνεται και να προβλέπει τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας. Αποδεικνύεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε εφησυχάσει ότι όλα είχαν τακτοποιηθεί την ώρα που ο Ερντογάν προχωρούσε σε κίνηση  παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας. 

Είναι απαράδεκτο  η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξακολουθεί να πουλάει οπλικά συστήματα στην Τουρκία

Η νέα πραγματικότητα είναι ότι  η  Τουρκία έχει αλλάξει στρατηγική όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά συνολικά απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Η Τουρκία έχει αφήσει στην άκρη την ευρωπαϊκή της στρατηγική και πλέον ασχολείται με πως θα γίνει μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη, παρουσιάζεται μάλιστα ως ο προστάτης των μουσουλμάνων στην περιοχή,  μία δύναμη που θέλει να συζήτα με όλους τους ισχυρούς της Γης με τους δικούς της όρους. Αυτό απειλεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Αλλοίμονο αν δεν γίνει κατανοητό και στο εσωτερικό της χώρας μας και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι απαράδεκτο ο η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξακολουθεί να πουλάει οπλικά συστήματα στην Τουρκία που μπορούν να αλλάξουν το στάτους στην περιοχή. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα και πρέπει να αναληφθεί άμεσα σχετική πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού. Πέρα από τη συζήτηση περί κυρώσεων, που έχει ξεφτίσει, καθώς φαίνεται ότι δεν υπολογίζει ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία ότι μπορούν να υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι αδιανόητο να μην υπάρξει συζήτησή για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ανησυχώ ιδιαιτέρως γιατί στην ημερησία διάταξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  δεν συμπεριλαμβάνεται η παραβατικότητα της Τουρκίας. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσει άμεσα η ελληνική Κυβέρνηση. Είναι αδιανόητο να μην υπάρξει συζήτησή για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αντιλαμβάνεστε ότι και μόνο που δεν βρίσκεται στην ατζέντα υποβαθμίζεται το πρόβλημα και  δίνει το μήνυμα σε όλους και προφανώς στη Τουρκία, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε αμηχανία για το πως θα αντιμετωπίσει τις κινήσεις της Τουρκίας. Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αντιληφθούν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ένταση και την κρισιμότητα του προβλήματος. Έχει μεγάλη ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης μετά από όλους αυτούς τους μήνες για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει μία ξεκάθαρη θέση απέναντι σε όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι φανερό ότι θα έπρεπε οι κυρώσεις ήδη να έχουν αποφασιστεί. Να ξέρει η Τουρκία τι την περιμένει σε θέματα που την ενδιαφέρουν σε σχέση κυρίως με την οικονομίας της,  με την τελωνειακή ένωση, δεν είναι όλα λυμένα. Χρειάζεται μία νέα σχέση, μία νέα συμφωνία με την Τουρκία, που δεν θα αφορά μόνο σε παροχές και βοήθεια προς την Τουρκία για να αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα της, αλλά θα έχει συγκεκριμένες ρήτρες , υποχρεώσεις και δεσμεύσεις από τη μεριά της. Αυτό δεν υπάρχει μέχρι σήμερα. Οι κυρώσεις θα έπρεπε να είναι ήδη στο τραπέζι και να μπορούν να ενεργοποιηθούν με ένα συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.  Χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα με εγρήγορση και επιτέλους με σχέδιο. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε στα εθνικά θέματα με τη λογική του κ. Μητσοτάκη «βλέποντας και κάνοντας». Δεν είναι δυνατό να επιλέγει τη μυστική διπλωματία, να υπάρχει κρυφή ατζέντα να μην ξέρουμε ακόμα ποια είναι η κρυφή συμφωνία στο Βερολίνο που ο ίδιος αποκάλυψε, χωρίς ποτέ να μας ενημερώσει για το περιεχόμενο της.


Πηγή