«Ισχυρή Αυτοδιοίκηση για ανθεκτική και δίκαιη κοινωνία» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Άρθρο Δ. Μάντζου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα «Τα Νέα»

Το συνεχές των κρίσεων, όπου η μία διαδέχεται την άλλη, σε μια νέα «κανονικότητα», έχει επηρεάσει ήδη σε καθοριστικό βαθμό τον δημόσιο διάλογο. Η αβεβαιότητα και ο φόβος κερδίζουν διαρκώς έδαφος, την ώρα που θεμελιώδεις κατακτήσεις, όπως το δημόσιο σύστημα παιδείας, αλλά και βασικές υποδομές, σε μεταφορές, παιδεία και αθλητισμό, εξακολουθούν να υφίστανται συστηματική εγκατάλειψη. Εμπεδώνεται πλέον μια διάχυτη έλλειψη ασφάλειας στην καθημερινότητα, από τη δυσκολία πρόσβασης σε βασικά καταναλωτικά αγαθά έως την ανταπόκριση σε φυσικές καταστροφές. Και όλα αυτά πάνω στον «καμβά» του υπερσυγκεντρωτικού «επιτελικού» κράτους, σε μια στρεβλή αρχιτεκτονική εξουσίας.

Αυτή η πραγματικότητα έχει ήδη μεταβάλει ριζικά το πολιτικό διακύβευμα των αυριανών αυτοδιοικητικών εκλογών. Η αναζήτηση λύσεων και εγγυήσεων για ανθεκτικές υποδομές, ανθεκτική οικονομία, ανθεκτική κοινωνία, ανάγεται, πλέον, σε κεντρικό πολιτικό στόχο. Στόχο, που, προκειμένου να επιτευχθεί, προϋποθέτει μια αναγκαία αλλαγή παραδείγματος και στην ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση. Να μη συνεχίσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειές να θεωρούνται «μακριά χέρια» της εκάστοτε Κυβέρνησης ούτε «παραρτήματα» του κεντρικού κράτους. Δεν τους αξίζει να υποβιβάζονται σε «πάρκινγκ» αποστρατευμένων κυβερνητικών στελεχών ούτε, φυσικά, να μετατρέπονται σε βολικούς «αποδιοπομπαίους τράγους» στις μεγάλες κρίσεις. Με «χρίσματα» που δίνονται με μόνο κριτήριο το «χρώμα» του χάρτη και όχι την αξιολόγηση πεπραγμένων και παραλείψεων.

Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αυτός ακριβώς είναι ο στόχος. Να αποκτήσουν τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια δυνατές, γνήσια προοδευτικές δυνάμεις και φωνές, που θα μπορέσουν να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργεί η αυτοδιοίκηση. Πρόσωπα και παρατάξεις που θα εργαστούν για ποιοτική και ασφαλή καθημερινότητα του πολίτη, στην πολιτική προστασία και στις υποδομές. Θα εγγυηθούν ένα ισχυρό κοινωνικό δίχτυ προστασίας των ευάλωτων και μη προνομιούχων συνανθρώπων μας, με δομές υγείας και παιδείας. Θα σχεδιάσουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα αξιοποιούν τα μοναδικά, τα ξεχωριστά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Θα αξιοποιήσουν τις ενεργειακές κοινότητες για συνθήκες ενεργειακής δημοκρατίας.

Το δικό μας όραμα για την αυτοδιοίκηση έχει στο επίκεντρό του την πραγματική αποκέντρωση της εξουσίας. Όχι το μοντέλο της συγκέντρωσης της εξουσίας και της αποκέντρωσης μόνο της ευθύνης. Αλλά την αποδοτική μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, μαζί με τα μέσα για την υλοποίησή τους: όλους τους αναγκαίους υλικούς πόρους και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό. Πάντοτε, φυσικά, με διαφάνεια και λογοδοσία, ώστε να υπάρχει και αντικειμενική και δίκαιη αξιολόγηση.

Αυτή είναι μια στάση αρχών και αξιών, με μόνο γνώμονα την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Γιατί ο σεβασμός στην τοπική δημοκρατία δεν μπορεί να εξαρτάται από την επικαιρότητα ή το μικροκομματικό συμφέρον. Αύριο, λοιπόν, και την επόμενη Κυριακή, διαμορφώνουμε, με την ψήφο μας, το μέλλον του τόπου μας. Και βρίσκουμε ξανά τη βαθύτερη έννοια της αυτοδιοίκησης: τον διάλογο, τη συμμετοχή, την τοπική δημοκρατία. Την περιφερειακή ανάπτυξη, εφικτή, βιώσιμη και δίκαιη. Μια ανάπτυξη που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω.


Πηγή

Leave a Reply