Χιλή: Εξέγερση κατά αυξήσεων στα εισιτήρια μετρό – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

χιλή

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την πρωτεύουσα, Σαντιάγο, ο πρόεδρος της Χιλής, μετά από τις μεγάλες διαδηλώσεις και συγκρούσεις που προκάλεσε η αύξηση της τιμής στα εισιτήρια του μετρό.

Το εισιτήριο του μετρό στο Σαντιάγο αυξήθηκε από 800 σε 830 πέσος (1,04 ευρώ) για τις ώρες αιχμής, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο είχε γίνει αύξηση κατά 20 πέσος.

Η ανακοίνωση της νέας αύξησης έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές, στη μεγάλη πλειονότητά τους νέους, οι οποίοι επιτέθηκαν και κατέστρεψαν μπάρες και μηχανήματα επικύρωσης εισιτηρίων στους 164 σταθμούς του μετρό της χιλιανής πρωτεύουσας.

Η αντιμετώπιση των διαδηλωτών με άγρια και βάρβαρη αστυνομική βία, με ξυλοδαρμούς, εκτόξευση νερού με πίεση και με χημικά, είχε ως συνέπεια δεκάδες τραυματισμούς πολιτών και μαζικές συλλήψεις.

Τα βίαια αυτά επεισόδια ακολούθησαν τις πρόσφατες συγκρούσεις της επετείου του αιματοβαμμένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Πινοσέτ του 1973, όταν η αστυνομία επιτέθηκε και πάλι με άγρια βιαιότητα κατά των αντιφασιστών διαδηλωτών.

Πανικόβλητος από την οξύτητα των επεισοδίων ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινιέρα ανακοίνωσε χθες την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Σαντιάγο, ορίζοντας υπεύθυνο τον υποστράτηγο Χαβιέρ Ιτουριάγκα ντελ Κάμπο.


Πηγή