Με την προστασία ρωσικών δυνάμεων «ξεφόρτωσε» στην Ταρτούς το «Adrian Darya1»!

ταρτούς

Παραδόθηκε στην Συρία, υπό ρωσική αεροναυτική «ομπρέλα»και στα ανοικτά της ρωσικής ναυτικής βάσης, το ιρανικό πετρέλαιο που μετέφερε το τάνκερ-πρώην «Grace-1» και μετέπειτα-«Adrian Darya 1», όπως μαρτυρούν δορυφορικές φωτογραφίες που έδειχναν το πλοίο ανοικτά της ρωσικής βάσης Ταρτούς.

Ένα ρωσικό υποβρύχιο και ένα ρωσικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου, παρακολουθούσαν το «Adrian Darya 1» από νότια της Κρήτης, όταν διατυπώθηκε αμερικανική προειδοποίηση για «βίαιη» ανάσχεση της πορείας του, μετά την απελευθέρωσή του από τις αρχές του Γιβραλτάρ.

Στην πορεία διέρρευσε ότι αρχικά το τάνκερ είχε ως προορισμό την Καλαμάτα και μάλιστα το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, υποστήριξε ότι αγοραστής ήταν η ελληνική εταιρεία πετρελαιοειδών AVIN, ιδιοκτησίας του ομίλου Βαρδινογιάννη, κάτι που διαψεύσθηκε με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της AVIN.

Ο ρωσικός αεροναυτικός «θόλος» προστασίας γύρω από το «Adrian Darya 1» υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να αποφευχθεί ρεσάλτο των ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού των ΗΠΑ και απόκτηση του ελέγχου του πλοίου, με συνακόλουθη κατάσχεση του φορτίου του.

Στην φωτογραφία κάτω, το πλοίο δύο μίλια έξω από την ρωσική βάση:

Οι ΗΠΑ από την αρχή μιλούσαν για τελικό προορισμό την Συρία και ζητούσαν την κατάσχεσή του, λόγω εμπάργκο του ΟΗΕ. Μία πληροφορία αναφέρει ότι ως τελικός αγοραστής εμφανίστηκε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η ουσία είναι ότι το πλοίο «έδεσε» στα ανοικτά της ρωσικής βάσης στην Ταρτούς και το πετρέλαιο παραδόθηκε.

«Το δεξαμενόπλοιο έφθασε στον προορισμό του, το πετρέλαιο έχει πουληθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Αμπάς Μουσαβί στο τηλεοπτικό δίκτυο.

Το πλοίο απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του ανοικτά της Συρίας την περασμένη εβδομάδα, και ορισμένοι θεώρησαν ότι μπορεί να είχε τελικό προορισμό το τουρκικό λιμάνι της Αλεξανδρέτας, αλλά τελικά φωτογραφήθηκε από δορυφόρο έξω από την ρωσική ναυτική βάση της Ταρτούς.

Το πλοίο, με σημαία Παναμά, είχε γίνει από τα τέλη Ιουλίου μεγάλο διεθνές θέμα καθώς οι ΗΠΑ, είχαν ζητήσει να μπλοκαριστεί η πορεία του και να κατασχεθεί το φορτίο, με την δικαιολογία ότι ανήκε τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης», την ιρανική οργάνωση την οποίαν οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει ως «τρομοκρατική» οργάνωση.

Το πλοίο μπλοκαρίστηκε στο Γιβραλτάρ, αλλά λίγες ημέρες μετά βρετανικό δεξαμενόπλοιο είχε την ίδια τύχη στον Κόλπο, όταν η ιρανική Ακτοφυλακή, το κατέλαβε λόγω «παραβίασης κανονισμών ακτοπλοΐας».

Εν τέλει το πλοίο απελευθερώθηκε καθώς απορρίφθηκαν από την τοπική κυβέρνηση του Γιβραλτάρ οι αμερικανικές αιτιάσεις και από τότε ξεκίνησε ένα θρίλερ που κατέληξε στην ρωσική βάση.


Πηγή