Παρέμβαση Παπανδρέου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Πέρσι, περίπου τέτοια εποχή, οι δημοκράτες όλου του κόσμου στάθηκαν αλληλέγγυοι στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας όταν πραξικοπηματίες βομβάρδισαν το κοινοβούλιο και αποπειράθηκαν να αλλάξουν βίαια το καθεστώς.

Το 1998, πριν περίπου είκοσι χρόνια, οι δημοκράτες όλου του κόσμου στάθηκαν αλληλέγγυοι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, όταν φυλακίστηκε επειδή απήγγειλε ένα ποίημα του Ζιγιά Γκιοκάλπ που κρίθηκε ότι υποκινεί το θρησκευτικό μίσος.

Σήμερα, οι δημοκράτες όλου του κόσμου είναι αλληλέγγυοι με τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνελήφθησαν πριν λίγες μέρες την ώρα που συμμετείχαν σε σεμινάριο στην Πρίγκηπο με την κατηγορία ότι συνδέονται με τρομοκρατική οργάνωση.

Οι συγκεκριμένοι ακτιβιστές, στελέχη των πιο γνωστών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν διαχρονικά υπερασπιστεί με συνέπεια τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στην Τουρκία και δεν δίστασαν να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στην αδικαιολόγητη φυλάκιση του Ερντογάν την εποχή που ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Η ιστορία καμιά φορά παίζει περίεργα παιχνίδια. Ας την θυμηθούν οι ηγέτες κι ας εμπνευστούν από αυτή.