Προκλητικές επιθέσεις Ισραήλ κατά Χεζμπολάχ-Λιβάνου. Κλιμακώνουν ένταση. Διεθνή παρέμβαση ζητά Βηρυτός

χεζμπολάχ

Νέα κλιμάκωση της έντασης σημειώθηκε την Κυριακή στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, με τη Βηρυτό να ζητάει την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα ζήτησε η κυβέρνηση του Λιβάνου, μετά την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με το Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός της ασιατικής χώρας, Σαάντ Χαρίρι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αλλά και τον ειδικό σύμβουλο του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μπον.

«Ο πρωθυπουργός Χαρίρι είχε τηλεφωνικές συζητήσεις, ζητώντας την παρέμβαση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιμάκωση της έντασης στα νότια σύνορα» ανέφερε η πρωθυπουργική ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ισραηλινά drones πέταξαν βόμβες σε λιβανικά εδάφη, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, σε μία ακόμη επιχείρηση εναντίον της Χεζμπολάχ. Μάλιστα, από τις βόμβες προκλήθηκαν δασικές πυρκαγιές.

#BREAKING: #IDF says anti-tank fire identified from #Lebanon towards northern #Israel. Local report say it was near the community of Yir'on pic.twitter.com/U7ATcdgkXN

— Anna Ahronheim (@AAhronheim) September 1, 2019

​Ως απάντηση, αρκετοί αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο, στοχεύοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) έσπευσαν να ανταπαντήσουν, εκτοξεύοντας περίπου 100 ρουκέτες προς τον νότιο Λίβανο.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε την περασμένη Κυριακή, όταν η Βηρυτός κατηγόρησε το Τελ Αβίβ για την πραγματοποίηση επίθεσης με drone σε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ, κοντά στην πρωτεύουσα, Βηρυτό.

Ο Λίβανος έχει επανειλημμένως επικρίνει τις ισραηλινές επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ, εντός του εναέριου χώρου της, διαμηνύοντας ότι το Τελ Αβίβ παραβιάζει την εθνική κυριαρχία και το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ θεωρεί ότι η Χεζμπολάχ συνιστά κύριο αντίπαλό του στην περιοχή και γι’ αυτό τον λόγο πραγματοποιεί τακτικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της.


Πηγή