Ο Κόντε ξανά πρωθυπουργός. Οι ευρωυπάλληλοι ξανά στην κυβέρνηση

κόντε

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ανέθεσε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού του Κινήματος των 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος στον απερχόμενο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Τόσο το Κίνημα των 5 Αστέρων όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα διαβεβαίωσαν χθες τον πρόεδρο Ματαρέλα ότι θα βάλουν στην άκρη την πολιτική τους αντιπαλότητα και θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν τη νέα ιταλική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι αποδέχθηκε την εντολή που του ανέθεσε ο αρχηγός του κράτους προκειμένου να προσπαθήσει να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι ελπίζει να καταρτίσει έναν κατάλογο των υπουργών που θα συμμετάσχουν σε αυτήν τις ερχόμενες ημέρες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Κόντε είπε πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εργαστεί αμέσως για να ετοιμάσει τον προϋπολογισμό και να αποτρέψει μια αύξηση των φόρων επί των πωλήσεων.

“Τις ερχόμενες ημέρες θα επιστρέψω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας… και θα υποβάλω τις προτάσεις μου για τους υπουργούς”, είπε.

Ο Κόντε παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την αποχώρηση του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα από τον συνασπισμό με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Ωστόσο, το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα είπε ότι θα εισέλθει σε έναν συνασπισμό με τα Πέντε Αστέρια υπό την ηγεσία του Κόντε.


Πηγή