Κατώτερες των περιστάσεων οι αποφάσεις της διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή

Κοινή ανακοίνωση Τομέων Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το COP26 της Γλασκώβης, η 26η Διεθνής Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή που οργανώνει σε ετήσια βάση (covid επιτρέποντος) η Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (United Nations Framework Convention on Climate Change) έφτασε στο τέλος του.

Έχτισε ελπίδες και προσδοκίες όσο κανένα άλλο, αλλά δεν κατάφερε να δώσει το αποτέλεσμα που όλοι περίμεναν. 

Πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν έδωσε το αποτέλεσμα που απαιτείται για να διατηρήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από 1,5ο Κελσίου.

Έχουμε ένα χλιαρό σύμφωνο της Γλασκώβης (Glasgow Climate Pact) για το κλίμα.

Αντί να γράφει το τελικό κείμενο σταδιακή κατάργηση του άνθρακα (Coal phase out), γράφει τελικά σταδιακή μείωση (Coal phase down), μετά από πίεση της Ινδίας (με τις πλάτες της Κίνας).

Στο Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζουμε εδώ και χρόνια ότι η παγκόσμια αντίδραση υστερεί σε σχέση με την επιστημονική επείγουσα επιταγή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επί 26 συναπτά COP το αποτέλεσμα ήταν πάντα πολύ χαμηλότερο από αυτό που απαιτείται και μάλιστα επειγόντως.

Χρειαζόμασταν ένα COP που θα αναπλήρωνε τον χαμένο χρόνο.

Δυστυχώς το COP26 δεν ήταν αυτό το ξεχωριστό COP.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, μαζί με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ώστε να μειωθεί η τεράστια διαφορά που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των αποφάσεων των ηγετών και των επιστημονικών επιταγών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ιδίως όσον αφορά στις περισσότερο μεγάλες χώρες – παραγωγούς αερίων του θερμοκηπίου.


Πηγή

Leave a Reply