“Δεν νοούνται «ήρεμα νερά» και εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο”

Ανακοίνωση Δημήτρη Μάντζου, Βουλευτή Επικρατείας και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Έχουν παρέλθει ήδη τρία εικοσιτετράωρα από τη νέα πρόκληση με την επίσημη συμμετοχή του τουρκοκυπριακού  ψευδοκράτους στην άτυπη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών (OTS), με πρόσκληση του Αζερμπαϊτζάν, παρουσία του Ούγγρου Πρωθυπουργού, Β. Ορμπάν, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Δυστυχώς, όμως, το Υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να επιδεικνύει αφωνία και εξαιρετικά μειωμένα ανακλαστικά, λίγες μόλις ημέρες πριν τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή και την έναρξη της παράνομης κατοχής.
Και τούτο παρά το σχετικό διάβημα του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών και τη σχετική δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Η σύμπλευση Αθηνών και Λευκωσίας δεν μπορεί να περιορίζεται σε τετριμμένες δηλώσεις διπλωματικής αβροφροσύνης.
Είναι, αντιθέτως, μια πάγια στρατηγική επιλογή υποστήριξης των δίκαιων αιτημάτων της Κύπρου, που πρέπει να επιβεβαιώνεται στο πεδίο, κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη.

Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, επιβεβαιώνουμε τη διαχρονική μας θέση ότι η εδαφική ακεραιότητα και η ευρωπαϊκή προοπτική της ελεύθερης και ανεξάρτητης
Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να αποτελεί θεμελιώδη εθνικό στόχο. Διαφωνούμε, δε, με τη διαφαινόμενη από την Κυβέρνηση αποσύνδεση του κυπριακού ζητήματος από την πρόοδο των σχέσεων Αθηνών – Άγκυρας.

Δεν νοούνται «ήρεμα νερά» και εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο με άμεσο και ρητό πλέον στόχο τη διχοτόμηση του νησιού και την επιβολή της «λύσης των δύο κρατών», κατα προφανή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ. Κι αυτό πρέπει να γίνεται σαφές από την Ελληνική Κυβέρνηση σε όλα τα διεθνή fora, σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους.


Πηγή

Leave a Reply