«Η Φαρκαδόνα σε απόγνωση, αγωνίζεται να γίνει ορατή!» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του πολύπαθου Δήμου Φαρκαδόνας επισκέφθηκε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με τον Γραμματέα Γίαννη Τριγώνη , στελέχη της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Τρικάλων και τον μέλος της ΚΠΕ Λώρεν Κασσοπούλου,  όπου διαπιστώθηκε ότι τα προβλήματα όλων των νομών της Θεσσαλίας είναι κοινά αφού μετά την παρέλευση επτά και πλέον μηνών από τις θεομηνίες ο κρατικός μηχανισμός και το ‘’ενδιαφέρον’’ των αρμόδιων υπουργών αποδεδειγμένα ‘’μετατοπίστηκαν’’ σε άλλα πεδία,  αφήνοντας τους κατοίκους πλέον κυριολεκτικά στη μοίρα τους.

Το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια, συναντήθηκε με το Δήμαρχο Φαρκαδόνας καθώς και επιτροπή της κίνησης πλημμυροπαθών της περιοχής αποτελούμενη από πολίτες, επιχειρηματίες και αγρότες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρκαδόνας, όπου είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν αναλυτικά τα ζητήματα που εξακολουθούν να τους απασχολούν και έχουν επανειλημμένα προκαλέσει τις παρεμβάσεις του Κινήματος στη Βουλή, είτε με ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είτε με τροπολογίες κατατεθειμένες σε σχετικά νομοσχέδια, είτε με τοποθετήσεις από το βήμα, τόσο του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, όσο και της Ευαγγελίας Λιακούλη, αλλά και άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Όπως επεσήμανε η Ευαγγελία Λιακούλη σε σχετική της δήλωση:

«Κατά το οδοιπορικό μας και σήμερα στην πλημμυρισμένη Φαρκαδόνα, πολλές φορές, αισθάνθηκα ότι το ημερολόγιο έχει ‘’κολλήσει’’ στον Σεπτέμβριο, όταν στη Θεσσαλία καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε και να επιβιώσουμε από το μένος των Daniel & Elias που στέρησαν τη ζωή από 17 συνανθρώπους μας. Ελάχιστα πράγματα είδα, επιπλέον, να αλλάζουν προς το καλύτερο, από την τελευταία μου επίσκεψη εδώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν επισκεφτήκαμε τον τόπο μαζί με την Πρόεδρο της ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) Ιράτσε Γκαρσία Πέρες και το Νίκο Ανδρουλάκη.

Είχαμε ζητήσει τότε από την κυβέρνηση, την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και τεχνογνωσίας, για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, μέσω ενός ευρωπαϊκού βραχίονα στήριξης, μιας ‘’task force’’ που θα δρομολογούσε προτάσεις συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων αποκατάστασης και υλοποίησης των υποδομών που καταστράφηκαν και επαναφοράς του τόπου μας στην κανονική ζωή. Αλλά  τι είδαμε έως τώρα; Την κυβερνητική αδιαφορία, την επικοινωνιακή διαχείριση υπαρκτών προβλημάτων, την κυβερνητική ‘’έφεση’’ στις κομματικές ‘’παράτες’’ και στις ‘’κλειστές πόρτες’’. Περίκλειστα δωμάτια ‘’αντήχησης’’ μόνο των δικών τους φωνών και των φωνών των ομογάλακτών τους, που θεωρούν όλους εμάς ‘’παρείσακτους’’ στον δημόσιο λόγο, αφού φοβούνται την κριτική και την αντιπαράθεση προτάσεων. Και έτσι, αντί της δωρεάν ευρωπαϊκής ‘’task force’’ –που εμείς προτείναμε- τί είδαμε από την κυβέρνηση; Είδαμε την πληρωμένη από τους Έλληνες φορολογούμενους ολλανδική εταιρία HVA Ιnternational και το αμφίβολο πόρισμά της –συρραφή παλαιότερων ερευνών- να υπονοεί την εγκατάλειψη της παραδοσιακής βαμβακοκαλλιέργειας στη Θεσσαλία, για να εξοικονομηθεί δήθεν το νερό… Βλέπουμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή, την κυβέρνηση να νομοθετεί ξανά για τη Θεσσαλία …χωρίς τους Θεσσαλούς, ιδρύοντας ένα ‘’όχημα’’ ιδιωτικοποίησης κατ’ ουσία του νερού, τον ΟΔΥΘ, χωρίς να έχει δοθεί χρόνος στις τοπικές κοινωνίες να διατυπώσουν την άποψή τους, για το πώς πιστεύουν πως πρέπει να γίνεται η διαχείριση της βάσης της Θεσσαλικής παραγωγής, δηλαδή του νερού.

Σήμερα τόσο ο Δήμαρχος της περιοχής όσο και οι κάτοικοι, εκτός της πολύωρης συζήτησής μας,  μου παρέδωσαν υπόμνημα αιτημάτων τους , το οποίο θα αξιοποιήσω απόλυτα στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, μεταφέροντας τη φωνή τους, ακόμη πιο δυνατά. Είναι αφανισμένοι και απελπισμένοι. Νιώθουν ότι κανείς δεν τους βλέπει, δεν τους ακούει, δεν τους καταλαβαίνει. Τα σπίτια τους χάθηκαν και οι σοδειές τους επίσης. Τα χρήματα που δήθεν προορίζονται για την αντικατάσταση του εξοπλισμού που χάθηκε, δεν ήρθαν ποτέ. Για τη Φαρκαδόνα, η ώρα είναι μηδέν –σταμάτησε την ημέρα της καταστροφής που υπέστη από τις πλημμύρες, χωρίς καμία κίνηση ανασυγκρότησης της περιοχής

Η κυβέρνηση της ΝΔ στο ζήτημα της πρόληψης των καταστροφών, στο ζήτημα της αντιμετώπισης των καταστροφών και στο ζήτημα της διαχείρισης των συνεπειών των καταστροφών, αποδεδειγμένα μέχρι σήμερα, ‘’δεν περνάει καν τη βάση’’. Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, όπου οι Θεσσαλοί της έδειξαν με τη ψήφο τους ότι την θεωρούν ‘’ανεπίδεκτη’’, τους καλώ να της το υπενθυμίσουν ξανά και σε λιγότερο από δύο μήνες, στις Ευρωεκλογές. Ίσως έτσι να ‘’συνετιστεί’’, γιατί ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ μας θεώρησαν όλους δεδομένους. Δεν είμαστε. Και οφείλουμε στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενιές να μην  είμαστε, όσο η Φαρκαδόνα στα Τρίκαλα, ο Βλοχός στην Καρδίτσα, το Κουλούρι και το Σωτήριο στη Λάρισα αποτελούν ‘’φαντάσματα’’ του παλιού εαυτού τους, με ευθύνη και μόνο της κυβέρνησης της ΝΔ…».


Πηγή

Leave a Reply