«Η δολοφονία της νεαρής Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα επιβεβαιώνει την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στην εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών»

Καλεσμένος στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8 και την εκπομπή των Κάτιας Μακρή και Μάνου Νιφλή βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας. 

Σχετικά με την δολοφονία της 28χρονηςΚυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφο της μπροστά από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, ο κ. Γλαβίνας είπε χαρακτηριστικά πως «σήμερα είναι μια μέρα, μιας και είναι η κηδείας της νεαρής κοπέλας, αποτυχίας του κράτους για ακόμη μία φορά. Η ελληνική αστυνομία, στο όνομα του κράτους, έχει καθήκον να προστατεύει τη ζωή μας, τη ζωή όλων των πολιτών, την ασφάλειά μας. Σε αυτή την υποχρέωση έχει αποτύχει πλήρως. Δεν νοείται το 2024 με τόσα περιστατικά έμφυλης βίας το προηγούμενο διάστημα, να δολοφονείται μια γυναίκα, η οποία πήγε να ζητήσει βοήθεια, έξω απ’ το αστυνομικό τμήμα. Είναι αδιανόητο». 

Ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συνέχισε ξεκαθαρίζοντας πως «η κάθε κυβέρνηση, εν προκειμένω η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η ηγεσία του υπουργείου, η ελληνική αστυνομία, όταν κάτι δεν λειτουργεί σωστά, φέρουν ακέραια την ευθύνη. Θα έπρεπε ενδεχομένως να υπάρχουν πιο αυστηρά πρωτόκολλα, πιο σωστή εκπαίδευση, περισσότερο διαθέσιμο στα τμήματα προσωπικό, που όπως φάνηκε δεν υπήρχε. Γιατί δημιουργούνται πολύ σοβαρά ερωτήματα. Και συνδέεται και με ένα ευρύτερο πλαίσιο διακινδύνευσης της ασφάλειας, με περιστατικά όπως οι γυναικοκτονίες, η νεανική βία, τα εγκλήματα «της νύχτας», οι βόμβες, βλέπουμε δηλαδή μια αλληλουχία περιστατικών που αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε στον πολίτη την ασφάλεια κι εκείνος νιώθει κάθε άλλο παρά ασφαλής. Προεκλογικά υπήρξαν υποσχέσεις, έφεραν τον κ. Χρυσοχοΐδη ως τον επικεφαλής και τον «καλύτερο» στα ζητήματα αστυνόμευσης και λειτουργίας της ελληνικής αστυνομίας και ως εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών. Τελικά όμως βλέπουμε συνεχείς αποτυχίες, δεν τα λέω όλα αυτά από αντιπολιτευτικό μένος αλλά παρατηρώντας την πραγματικότητα που ζούμε όλοι σήμερα στη χώρα».

«Στην υπόθεση των Αγίων Αναργύρων καταγράφεται το ποιοτικό έλλειμμα που έχουμε σε αστυνομικά τμήματα. Το πρόβλημα πλέον είναι διαρθρωτικό. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θα έπρεπε να έχει δώσει μέχρι σήμερα τις κατευθύνσεις για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοια ζητήματα και να έχει ενισχύσει τις σχετικές δομές. Έχουν όμως τη θέληση και την ικανότητα να το κάνουν; Είναι προφανές ότι πρέπει να αλλάξει δομικά η λειτουργία της ελληνικής αστυνομίας, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν και θέματα νοοτροπίας. Στην προκείμενη περίπτωση θα έλεγε κανείς ότι παρατηρήθηκε ένας «ωχαδερφισμός» που δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Πώς καταπολεμάται αυτό; Προφανώς υπάρχει μία «σπονδυλική στήλη» στην ελληνική αστυνομία που δίνει τις κατευθύνσεις και τις εντολές αλλά αν οι ανώτεροι λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο με έναν αντίστοιχο θα λειτουργούν και οι υφιστάμενοι αυτών. Χρειάζεται μία ριζική αναδιάρθρωση κατά την άποψή μας. Εντοπίζεται μια ευρύτερη θεσμική, οικονομική και κοινωνική αποσάθρωση στη χώρα, η οποία εντυπώνεται και στα ζητήματα της ΕΛ.ΑΣ. και σας μιλώ χωρίς να γενικεύω το οτιδήποτε. Όπως λειτουργεί η αστυνομία, λειτουργούν πολλές ακόμη πτυχές του κράτους», σημείωσε ο κ. Γλαβίνας και κληθείς να σχολιάσει την στάση του ΠΑΣΟΚ για την αξιολόγηση των σωμάτων ασφαλείας, είπε πως «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ήταν πάντοτε υπέρ της θεσμικής και ουσιαστικής αξιολόγησης, όχι εκείνης των ημετέρων».

Τέλος, αναφερθείς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο κ. Γλαβίνας υπήρξε σαφής, λέγοντας πως «οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται, τις παρακολουθούμε και αποτελούν χρήσιμα εργαλεία. Εμείς όμως στο ΠΑΣΟΚ δεν κάνουμε πολιτική στη βάση των δημοσκοπήσεων. Κάνουμε το χρέος μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών, σε σχέση με την επίσκεψη στον Άρειο Πάγο και την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. Αυτές οι ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα να μάθουμε όλοι πολλά περισσότερα και να γίνουμε πιο σοφοί. Η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας δεν είχε δημοσκοπικό αλλά ουσιαστικό σκοπό. Παραφράζοντας το ρητό που λέει «οι παραδόσεις είναι για να σπάνε» θα πω «και οι δημοσκοπήσεις είναι για να σπάνε, το αποδείξαμε και στις εθνικές εκλογές» και ολοκλήρωσε «στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αυξήσει τα ποσοστά και να είναι δεύτερο κόμμα. Θα πιάσουμε τον πήχη που έχουμε θέσει, αυξάνοντας τις επιδόσεις μας και θα καταλάβουμε τη δεύτερη θέση. Κρίσιμο είναι η χώρα να αποκτήσει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, έναν αντίπαλο πόλο απέναντι από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή η ασυμμετρία που υπάρχει σήμερα στο πολιτικό σύστημα της χώρας, πρέπει να ανατραπεί. Είναι διακριτό στους πολίτες ότι κάνουμε μία θεσμική αντιπολίτευση που βασίζεται σε θέσεις, προτάσεις και αρχές. Όποια και αν είναι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο λαός θα μας κρίνει όλους για τις πράξεις και τις αρχές μας στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Εμείς την Κυριακή παρουσιάζουμε την πλειοψηφία των υποψηφίων Ευρωβουλευτών και στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε πως όταν κάποιος εργάζεται για το καλό των πολιτών επιβραβεύεται.»


Πηγή

Leave a Reply