Παύλος Χρηστίδης: «Το αύριο της χώρας έχει τη σφραγίδα του Κινήματος Αλλαγής»

Άρθρο του Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στο site «ieidiseis.gr»:

Τα λάθη, οι καθυστερήσεις , οι αστοχίες της κυβέρνησης δεν οφείλονται μόνο σε διαχειριστική ανεπάρκεια αλλά κρύβουν τις συντηρητικές τους επιλογές και τις ιδεοληπτικές τους εμμονές.

Η κυβερνητική στρατηγική για τη διαχείριση της πανδημίας απέτυχε και οι πολίτες πληρώνουν τα απότοκα αυτής της αποτυχίας. Η Ελλάδα κατρακυλάει συνεχώς στους δείκτες της πανδημίας. Οι αριθμοί σοκάρουν. Έφερε το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στη χώρα μας σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, και παρόλα αυτά ήμασταν δεύτεροι σε ημερήσιους θανάτους ανά αναλογία πληθυσμού μετά την Βουλγαρία, με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, έχοντας «πληρώσει» όμως και ένα πολύ μεγάλο τίμημα και κόστος στην πραγματική οικονομία.

Τώρα, υπάρχει μια τεράστια κόπωση, και φαντάζει μονόδρομος η κυβέρνηση να επιλέγει ένα μοντέλο ανοίγματος. Αυτό το άνοιγμα, όμως, πρέπει να γίνει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και όχι με βάση το πολιτικό κόστος ή τις δημοσκοπήσεις.

Ο στόχος και το ζητούμενο θα πρέπει να είναι να μην γυρίσουμε πίσω και να μην κάνουμε μόνο βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς. Πάλι παρατηρούμε ότι έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα σχολεία ανοίγουν ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο ενώ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η κατάσταση παραμένει το ίδιο προβληματική, αφού τον Αύγουστο περιμέναμε 300 λεωφορεία, ήρθαν τον Απρίλιο μόλις 40, και αυτά που ήρθαν δεν έχουν καν παράθυρα. Η δημοσιοποίηση της απόφασης 497/21 του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον διαγωνισμό των νέων λεωφορείων της ΟΣΥ μας δικαιώνει πλήρως.

Όπως προβλέπεται στην απόφαση, οι ανάδοχοι οφείλουν να παραδώσουν τα λεωφορεία μετασκευασμένα, με όλα τα πλευρικά παράθυρα τους ανοιγοκλειόμενα, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την διακήρυξη. Είναι επομένως αδιανόητο να υπάρξει προσωρινά η οριστική παραλαβή των λεωφορείων από την αρμόδια Επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής της ΟΣΥ, μέχρι οι ανάδοχοι να προχωρήσουν στη μετασκευή τους.

Η χώρα πλέον έχει χωριστεί στα δύο, μεταξύ αυτών που τηρούν τα μέτρα παρά τη κόπωση και εκείνων που αντιδρούν με τη μη τήρησή τους. Είναι μία εξίσωση που δεν οδηγεί πουθενά.

Η ΝΔ δείχνει να πάσχει από έλλειψη ενσυναίσθησης της κατάστασης. Ο κ. Μητσοτάκης παλινδρομεί συνεχώς στο πεδίο των μέτρων και μεταφέρει τις ευθύνες στους πολίτες, στη νέα γενιά, με γνήσια συντηρητική στρατηγική, με απαξίωση κοινωνικών κατηγοριών και κοινωνικών συνόλων, με ελιτιστική πρόθεση και προσέγγιση που είναι το διαχρονικό βασικό συστατικό πολιτικής της ΝΔ.

Τα λάθη, οι καθυστερήσεις , οι αστοχίες της κυβέρνησης δεν οφείλονται μόνο σε διαχειριστική ανεπάρκεια αλλά κρύβουν τις συντηρητικές τους επιλογές και τις ιδεοληπτικές τους εμμονές. Όταν σχεδιάζεις να εκχωρήσεις βασικές λειτουργίες του ΕΣΥ σε ιδιώτες, αφήνεις τους ιδιώτες covid free και ενισχύεις με το σταγονόμετρο το δημόσιο σύστημα, αδιαφορείς για τον συνωστισμό στις τάξεις, και δεν ασχολείσαι με το μαθησιακό χάσμα και τις ανισότητες που μεγαλώνουν όταν δεν μπορούν όλα τα παιδιά να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Όταν η πλήρης ιδιωτικοποίηση των δημόσιων μέσων μεταφοράς είναι διαχρονικό απωθημένο σου, δεν ενδιαφέρεσαι που στοιβάζονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι σε κινούμενες “υγειονομικές βόμβες”. Όταν δεν θέλεις να επιβαρύνεις τους εργοδότες, αφήνεις χωρίς τεστ και προστασία τους εργαζόμενους στους εργασιακούς χώρους και τώρα με το εργασιακό νομοσχέδιο, καταστρατηγείς τα εργασιακά δικαιώματα και κάνεις πράξη το μοντέλο της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δε, για ακόμη μια φορά απέδειξε ότι αντιλαμβάνεται το κράτος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάνει και η ΝΔ: Ως… λάφυρο! Σε ποιον αιώνα ανήκει η αντίληψη ότι «οι αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστούν». Η αναφορά σε «εκκαθαρίσεις» και η έννοιά τους, προκαλεί ανατριχίλα σε κάθε δημοκρατικό πολίτη και δεν γίνονται ανεκτές σε ένα Κράτος Δικαίου. Το κράτος δεν πρέπει να έχει χρώματα. Δεν πρέπει να είναι ούτε «ροζ», ούτε «γαλάζιο». Χρειάζεται ψηφιακό μετασχηματισμό, αξιοκρατία, αξιολόγηση, διαύγεια και διαφάνεια.
Πρέπει να κυριαρχούν οι νομικοί κανόνες και όχι τα κομματικά πρόσωπα.

Γι αυτό και σε αυτή την πολιτική περίοδο, μέσα στη δίνη και τον κουρνιαχτό της πανδημίας, οι πολίτες παρακολουθούν, αξιολογούν και συγκρίνουν και με πλήρη συνείδηση θα επιλέξουν. Για αυτό και δυναμώνει καθημερινά το ρεύμα των πολιτών που αναγνωρίζουν την υπεύθυνη στάση μας στην κρίση της πανδημίας, ακούν τις προτάσεις μας, νοιώθουν σιγουριά από την παρουσία μας. Έρχονται ξανά στο προσκήνιο οι αρχές και αξίες που το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη προοδευτική Παράταξη, έκανε πράξη στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα συνεχίζουμε να υπηρετούμε, ως Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας, με σύγχρονες προτάσεις για το παρόν και το μέλλον. Αυτό το αίτημα έχουμε χρέος να εκφράσουμε, ορθώνοντας το ιδεολογικό και πολιτικό ανάχωμα που αποζητούν οι προοδευτικοί πολίτες απέναντι στη δεξιά και στα πολλαπλά αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική της. Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να δυναμώσουμε το Κίνημά μας και να αποτελέσουμε την πραγματική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα.


Πηγή

Leave a Reply