Xαιρετισμός Αικατερίνης Σπυριδάκη στα εγκαίνια της έκθεσης 28η Filoxenia, Hotelia 2023, Real estate expo North 2023

Εισερχόμενα

Αναζήτηση για όλα τα μηνύματα με ετικέτα Εισερχόμενα

Φίλες και φίλοι, είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Θεσσαλονίκη, μία πόλη με ιδιαίτερη συναισθηματική σημασία για εμένα, καθώς με δέχτηκε, με αγκάλιασε, με φιλοξένησε ως φοιτήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μου έδωσε τις πρώτες επαγγελματικές μου ευκαιρίες. Μία πόλη «σταυροδρόμι πολιτισμών» με ατελείωτα ερεθίσματα. Οπότε δε θα μπορούσα να νιώσω πάρα μόνο ευγνωμοσύνη που είμαι σήμερα μαζί σας εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο μας, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη.

Μεγαλύτερη όμως χαρά και συγκίνηση μου δημιουργεί το γεγονός ότι μου δόθηκε η τιμή να συμμετάσχω σε μία μεγάλη «γιορτή» που τα τελευταία 38 χρόνια της επιτυχημένης διοργάνωσής της, τη βρίσκουν με μία λίστα φίλων, προσκεκλημένων και εκθετών που συνεχώς μεγαλώνει. Γι αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσο Τζήκα και τον γενικό διευθυντή, κ. Αλέξη Τσαξιρλή, καθώς και όλη την ομάδα που έκαναν αυτή τη «γιορτή» θεσμό, πόλο έλξης επιχειρήσεων, οργανώσεων και εργαζομένων του τουρισμού, και ένα πραγματικό «εκκολαπτήριο» καινοτομίας.

Φέτος, σε αυτή τη γιορτή η τιμώμενη χώρα είναι η Βουλγαρία, η οποία έχει αναπτύξει πρωτοποριακές προσεγγίσεις για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της και την ανάδειξη των μοναδικου φυσικού της κάλους. Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο που όλο και περισσότερες χώρες εισέρχονται στον αγώνα της διαφοροποίησης του portfolio του τουριστικού τους προϊόντος αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία των διαφορετικών προορισμών.

Ξέρετε, σκεπτόμενη τον σημερινό μου χαιρετισμό στο Philoxenia Forum 2023 ήρθαν όλες οι αναμνήσεις μου ως εργαζόμενη στον κλάδο του Τουρισμού, ή καλύτερα της Φιλοξενίας όπως προτιμάω να λέω. Τί με ώθησε να εισέλθω σε αυτόν τον τόσο δυναμικό τομέα; Σίγουρα επηρέασε την επιλογή μου ο τόπος καταγωγής μου, η Κρήτη και συγκεκριμένα η Ιεράπετρα, ένας τόπος αμιγώς αγροτικός, αλλά με μεγάλη ακτινοβολία στην τουριστική δραστηριότητα.

Αλλά ήταν κάτι άλλο, που έβγαινε από μέσα μου και είχε να κάνει με το «θερμό καλωσόρισμα», είχε να κάνει με το να «μυήσω» τον επισκέπτη στους θησαυρούς της χώρας μου, είχε να κάνει με το να εξιστορήσω τον πολιτισμό του τόπου μου με σεβασμό και δέος, και απλόχερα να του δώσω να γευτεί τα προϊόντα που προέρχονται από τη φύση και τον κόπο των τοπικών παραγωγών. Ένα ατέρμονο ταξίδι γεύσεων, αναμνήσεων, αισθήσεων και γνώσεων. Μία ολιστική και βιωματική εμπειρία. Αυτό για μένα ήταν και είναι η Φιλοξενία.

Στόχος μας και πρόταση μας ως ΠΑΣΟΚ, η Φιλοξενία αυτή να μην σταματά με την αναχώρηση του επισκέπτη, αλλά ο επισκέπτης να αναζητά να αναβιώσει πτυχές του βιώματός του μέσω των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, διατηρώντας έτσι ζωντανό έναν συνεκτικό κρίκο μεταξύ χώρας προέλευσης και χώρας προορισμού.

Ενώ θα μπορούσα να αφιερώσω τον χρόνο του χαιρετισμού μου σε ελλείψεις και σε «κακώς κείμενα» του τουρισμού της χώρας μας, αποφάσισα συνειδητά να εστιάσω στις ευκαιρίες που διανοίγονται μπροστά μας και που οφείλουμε να τις αδράξουμε με ρεαλισμό.

Οι προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολλαπλές, αλλά ο στόχος μας οφείλει να είναι ένας: η βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων , με τη ταυτόχρονη διασφάλιση ότι ο πλανήτης αυτός θα παραδοθεί με ασφάλεια και στις επόμενες γενιές για τις οποίες εμείς είμαστε υπεύθυνοι. Αυτό είναι και το πνεύμα της «βιωσιμότητας» και της «αειφορίας».

Όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, οι οποίες αφήνουν μία αίσθηση αβεβαιότητας για το μέλλον των αγαπημένων μας προορισμών. Είναι καιρός να αναρωτηθούμε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε αυτήν την ομορφιά και πώς μπορούμε να αντιδράσουμε, όχι μόνο ως ταξιδιώτες, αλλά και ως φύλακες των προορισμών μας και του περιβάλλοντός μας. Είναι καιρός να σχεδιάσουμε και να ηγηθούμε ενός δρόμου προς την αειφορία όπου θα έχουμε έναν τουρισμό που θα χαρακτηρίζεται από προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα σε κρίσεις και προκλήσεις. Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ είναι απαίτηση να κινηθούμε με ενα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που θα είναι συμμετοχικό, βασισμένο στην αρχή του διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων φορέων από τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους ΟΤΑ και τους ίδιους τους πολίτες με μια bottom-up – απο κάτω προς τα πανω- προσέγγιση. Σε αυτό δε θα μπορούσε να λείψει η άμεση σύνδεση των παραγωγών κάθε περιοχής με τους ξενοδόχους οι οποίοι ενεργά θα συμβάλουν στην κατάργηση της μονοθεματικότητας του τουριστικού προϊόντος και στη θεματική του επέκταση σε ειδικές μορφές τουρισμού: αγροτουρισμός, οινοτουρισμός, αγροδιατροφικός τουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός κ.α.

Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω απαιτείται μία ολιστική προσέγγιση που θα βασίζεται στην αποκέντρωση, την πολυμορφία και τη πολυφωνία, και μία δίκαιη και ισόρροπη ανακατανομή του πλούτου. Οφείλουμε να εγκαταλείψουμε το μοντέλο του μη βιώσιμου «υπερ-τουρισμού» μέσω της προώθησης λιγότερο δημοφιλών προορισμών, της υποστήριξης τοπικών επιχειρήσεων και της υιοθέτησης πρακτικών που θα σέβονται το περιβάλλον και τους κατά τόπους πολιτισμούς. Ο νέος τουριστικός χάρτης της Ελλάδας θα πρέπει να έχει περιοχές όπως η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος, αναδεικνύοντας τον πλούτο και τις ευκαιρίες που προσφέρουν στους επισκέπτες τους αλλά και στις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει, φυσικά, για την επιτακτική ανάγκη άμεσης στήριξης από την Πολιτεία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του κλάδου στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες καταστροφές.

Δεδομένων των προκλήσεων και της πολυπλοκότητας τους, καλούμαστε να αναθεωρήσουμε πλήρως τη σχέση μας με τα αγαθά και τις υπηρεσίες και το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας είναι το μέσο με το οποίο θα διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, αφήνοντας το παραδοσιακό γραμμικό μοντέλο «παραγωγής-κατανάλωσης-απόρριψης» και αντικαθιστώντας το με την «ανακύκλωση – ανανέωση – επαναχρησιμοποίηση».

Πολλοί μίλησαν για το λεγόμενο «Θαύμα του Ελληνικού Τουρισμού». Όμως, ένα θαύμα χρειάζεται πίστη και την αναγκαία θεϊκή παρέμβαση για να πραγματοποιηθεί. Εγώ θα το ονομάσω «επίτευγμα, κατόρθωμα, κατάκτηση» και το οφείλουμε σε όλους τους φορείς του κλάδου, τους ξενοδόχους και τους εργαζομένους του Τουρισμού που με δέσμευση στο όραμα, με μεράκι και κόπο κατόρθωσαν η χώρα μας να σημειώσει μια λαμπρή χρόνια όπως αποτυπώνεται στους σχετικους δείκτες. Όμως πρέπει η αύξηση αυτή δεν είναι οικονομική αλλά αριθμητική. Δεν αποτυπώνεται σε αναλογική οικονομική αύξηση ή ευμάρεια όπως φαντάζεται κανείς διαβάζοντας τα δημοσιεύματα.

Στα αιτήματα μας ως δημοκρατική παράταξη και στο πλαίσιο της μη στρέβλωσης της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών τουριστικών καταλυμάτων, θέτουμε τη σύνδεση του φόρου διαμονής – παρόλο που αποτελεί ένα μέτρο μνημονιακών υποχρεώσεων ήδη από το 2016 – με τον προορισμό, την εποχικότητα και τις κατά τόπους ανάγκες. Επιπρόσθετα, απαιτείται περαιτέρω βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις νόμιμες τουριστικές επιχειρήσεις να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά εργαλεία με σκοπό την ανακαίνισή τους, και κατ’ επέκταση τη ενεργειακή τους αναβάθμιση και τη θωράκισή τους στις νέες προκλήσεις. Άλλο ένα σημαντικό θέμα που φέτος ήταν έκδηλο σε όλους τους προορισμούς είναι η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού, την οποία πρέπει να την αντιστρέψουμε με ένα συνολικό σχέδιο κατάρτισης και συνεχούς βελτίωσης δεξιοτήτων, καθώς επίσης και εκ βάθρων αναμόρφωση και ποιοτική αναβάθμιση της Εκπαίδευσης στον τομέα του Τουρισμού. Τέλος, όλοι οι φορείς μαζί με την Πολιτεία θα πρέπει να εργαστούν μαζί για την ορθή διαχείριση των προορισμών και την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξή τους.

Και επειδή η ενσυναίσθηση μου , μου λέει ότι μάλλον σας κούρασα λιγάκι ολοκληρώνω πολύ σύντομα!

Είναι καιρός, λοιπόν, να φυγουμε από το μοντέλο των τριών “S” (Sea, Sand, Sun) , που είναι ξεπερασμενο και να θυμηθούμε τα τρία «Σ» – που πρώτο το ΠΑΣΟΚ έθεσε στον τομέα του Τουρισμού- (Συνεργασία, Συνέχεια, Συστήματα).  Συνεργασία όλων των φορέων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για να υπηρετήσουν μια στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους. Συνέχεια μεταξύ υπουργών και κυβερνήσεων αλλά και φορέων του ιδιωτικού τομέα ώστε να μην αλλάζουν οι πολιτικές με κάθε αλλαγή ηγεσίας. Το γεγονός ότι ο ΣΕΤΕ κράτησε αυτούς τους στόχους ζωντανούς και τους «επέβαλε» σε όλες τις κυβερνήσεις βοήθησε ώστε όλες μετά το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουν στην ίδια γραμμή που μπήκε τότε. Το τρίτο «Σ» είναι τα συστήματα: θεσμoί, φορείς και διαδικασίες, όπως είναι η Philoxenia, όπου σε τακτά χρονικά διαστήματα μας δίνεται η ευκαιρία αξιολογηθούμε όλοι για την πορεία μας και να διορθώσουμε τα όποια λάθη.

Σε αυτό το ταξίδι η συνεργασία είναι το κλειδί προς την επιτυχία. Αν συνεργαστούμε για να θέσουμε κοινούς στόχους και δημιουργήσουμε συστήματα που θα ενθαρρύνουν όλους μας να παραμείνουμε πιστοί σε αυτούς, τότε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε κάτι πραγματικά σημαντικό για τον κλάδο και τις επόμενες γενιές της χώρας.

Καλή επιτυχία στην 38η Philoxenia, Καλή επιτυχία Hotelia 2023, Καλή επιτυχία Real estate expo North, Καλή επιτυχία Job festival!

Πολλά συγχαρητήρια στη ΔΕΘ HELEXPO για την εξαιρετική διοργάνωση.

Εύχομαι  Καλή επιτυχία και Δύναμη σε όλους σας και κυρίως στους ανθρώπους του τουρισμού που καθημερινά δίνουν μάχη για να ανέβει ο ελληνικός τουρισμός ακόμα πιο ψηλά!

Σας ευχαριστώ πολύ!


Πηγή

Leave a Reply