«Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για την πλήρη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Καλεσμένος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και την εκπομπή «Ελεύθερη Κυκλοφορία» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Παπαγεωργίου και την Αθηνά Κορλίρα βρέθηκε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας. 

Αναφορικά με τη χθεσινή επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, στον Άρειο Πάγο, ο κ. Γλαβίνας τόνισε πως «εμείς κάνουμε το χρέος μας απέναντι στον ελληνικό λαό και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και μέσο που διαθέτουμε. Αυτό κάναμε και όταν καταθέσαμε πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία απορρίφθηκε από την Νέα Δημοκρατία. Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις, οι οποίες αποτέλεσαν και τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, κάναμε χρήση του ισχυρότερου κοινοβουλευτικού μέσου που είναι η πρόταση δυσπιστίας. Με αυτό τον τρόπο αναγκάστηκαν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καραμανλής να απολογηθούν και οι Έλληνες να ακούσουν αυτά που εκείνοι πιστεύουν για την τραγωδία των Τεμπών. Δεν λάβαμε όμως καμία απάντηση από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για το ποιος ήταν εκείνος, που χωρίς πιθανώς να έχει το δικαίωμα, έλαβε γνώση του αποδεικτικού υλικού, το αλλοίωσε και το διοχέτευσε σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Δεν είδαμε καμία πρωτοβουλία από την κυβέρνηση να ζητήσει τη διερεύνηση. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι και ορισμένος τρόπος ώστε να μπορέσει κάποιος να προσεγγίσει το συγκεκριμένο αποδεικτικό υλικό. Εμείς θεωρήσαμε ότι αυτό αποτελεί και πτυχή της δικαστικής διαδικασίας, το αν δηλαδή διεξάγεται έρευνα αναφορικά με το ποιο νοσηρό χέρι απέκτησε παρανόμως αυτό το υλικό, το επεξεργάστηκε και το διοχέτευσε στα ΜΜΕ ώστε να υπηρετηθεί το αφήγημα περί αποκλειστικώς ανθρώπινου λάθους λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές. Να θυμίσω ότι αυτό αποτελεί μέχρι και σήμερα την βασική υπερασπιστική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Το κυβερνών κόμμα μέχρι και σήμερα υποστηρίζει πως το δυστύχημα οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος. Επομένως εμείς οφείλαμε εξαντλήσουμε κάθε μέσο και φυσικά περιμένουμε τα αποτελέσματα της δικαιοσύνης. Σεβόμαστε την δικαιοσύνη και έχουμε εμπιστοσύνη στη δουλειά της»

 Στην συνέχεια, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως «η αλήθεια είναι πως στο ζήτημα της προανακριτικής, το ΠΑΣΟΚ έχει μία πολύ ξεκάθαρη στάση και είναι υπέρ του να συσταθεί ώστε να κριθούν και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα. Εμείς το φθινόπωρο καταθέσαμε πρόταση για σύσταση προανακριτικής, επί τη βάση του πορίσματος της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, για συγκεκριμένα αδικήματα όπως η παράβαση καθήκοντος και η απιστία. Αυτή πρόταση απορρίφθηκε από την Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε την πρόταση που ενδέχεται να καταθέσει μόνο στη Νέα Δημοκρατία, όπως έχουμε καταλάβει, αναμένοντας πρώτα τη θετική της στάση. Να δεσμευτεί δηλαδή ότι θα ψηφίσει, γιατί υπενθυμίζω ότι υπάρχει το ζήτημα ότι αν καταθέσεις πρόταση μία φορά για τα αδικήματα αυτά, αν απορριφθεί ,δεν μπορεί να καταθέσει εκ νέου. Εμείς δεν έχουμε κάποιο επίσημο έγγραφο για την πρόταση που θα συζητηθεί στη Βουλή. Ως προς το νομικό σκέλος μπορεί να πει κανείς διάφορα αλλά το ζητούμενο είναι να μη μείνουμε σε επικοινωνιακού τύπου προσεγγίσεις αλλά να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε αυτό που ζητάει όλη η ελληνική κοινωνία. Με άλλα λόγια να μη μείνει καλυμμένος πίσω από την υπουργική ιδιότητα ο κ. Καραμανλής ή και ο κ. Σπίρτζης, αλλά η Βουλή να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες. Ασφαλώς σε κάθε περίπτωση όλα κρίνονται στο τέλος από τον φυσικό δικαστή. Εκείνος είναι που θα απαγγείλει κατηγορίες και θα επιβάλει τυχόν ποινές. Άρα αναμένουμε την επίσημη κατάθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ και, εφόσον είναι σωστά στοιχειοθετημένη, εμείς δεν θα σταθούμε εμπόδιο σε αυτή». 

Τέλος, κληθείς να απαντήσει στις επιδιώξεις του κόμματος του στις επερχόμενες ευρωεκλογές ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε χαρακτηριστικά πως «έχουμε αποδείξει, όπως φάνηκε και την προηγούμενη εβδομάδα, ότι μπορεί να υπάρξει ουσιαστική, μαχητική και σοβαρή αντιπολίτευση στη χώρα. Να καλυφθεί το κενό και να απαντηθεί η ερώτηση που κυκλοφορεί σχετικά με το αν υπάρχει αντιπολίτευση ή η κυβέρνηση παίζει μόνη της. Στόχος μας είναι η κυβέρνηση να αποκτήσει ένα αντίπαλο δέος και να μην είναι ασύμμετρη η ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων. Θέλουμε να καταλάβουμε την δεύτερη θέση, ακόμη κι αν αυτή δεν οδηγεί τυπικά στην αξιωματική αντιπολίτευση. Θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα επιβράβευσης των πολιτών προς την προσπάθεια που κάνουμε. Σήμερα, ας πούμε, συζητείται στην Βουλή η τροπολογία για την Golden Visa, ζήτημα δηλαδή που το ΠΑΣΟΚ έφερε έντονα στον κοινωνικό διάλογο. Απώτερος στόχος να λυθεί το δημογραφικό ζήτημα της χώρας. Έχουμε αποδείξει άλλωστε πως αντιλαμβανόμαστε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, π.χ. τα εθνικά πάντα με σοβαρότητα χωρίς να εξαντλούμαστε σε πυροτεχνήματα και εύκολα λόγια. Εμείς βλέπουμε την πολιτική με έναν ουσιαστικό τρόπο κι όχι με όρους lifestyle και εντυπωσιασμού, όπως ο κ. Κασσελάκης» και συνέχισε: «Το ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε θα έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών και μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές θα μπορέσουμε να μεγαλώσουμε την απήχηση αλλά και το εύρος της παράταξής μας. Έτσι η χώρα θα αποκτήσει μια εναλλακτική πρόταση για την διακυβέρνηση της απέναντι στην Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει ένα κύμα αγανάκτησης και δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση που θα αποτυπωθεί στις ευρωεκλογές. Είμαστε έτοιμοι να μετατρέψουμε αυτή την δυσαρέσκεια σε πολιτική πρόταση για την επόμενη μέρα της χώρας σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, που συχνά έχουν κάποιες προσεγγίσεις οι οποίες θυμίζουν τραμπικές συμπεριφορές».


Πηγή

Leave a Reply