Χαιρετισμός Θανάση Γλαβίνα,  Εκπροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι σύνεδροι του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία,

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, χαιρετίζω την έναρξη του συνεδρίου σας και εύχομαι καλή επιτυχία στις τετραήμερες εργασίες του.

Είθισται να λέγεται ότι τα συνέδρια των κομμάτων είναι σταθμοί της ιστορία τους και αποδεικνύουν έμπρακτα τη δημοκρατική λειτουργία τους.

Βάζουν τον διάλογο και τη διαβούλευση στο κέντρο της πολιτικής.

Ξαναπιάνουν το νήμα, που συνδέει το κόμμα με την κοινωνία. Τα συνέδρια, όμως, δεν πρέπει να αυτοπεριορίζονται ως μία εσωτερική υπόθεση των μελών του κόμματος.

Πρέπει κατά κύριο λόγο να αντανακλούν έξω από τα στενά πολλές φορές κομματικά τους τείχη, και να αφορούν πρωτίστως και την κοινωνία. Τα φώτα τους πρέπει να είναι στραμμένα προς τους πολίτες και όχι στα κλειστά γραφεία.

Τα κόμματα, αποτελούν τον πυρήνα της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας, τους πολιτικούς αγωγούς που συνδέουν την κοινωνία με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, εκπληρώνουν την αντιπροσωπευτικότητα και υλοποιούν τη θέληση του κυρίαρχου λαού.

Εξού και τα συνέδριά τους φέρουν ειδικό πολιτικό βάρος αλλά και ευθύνη.

Να μεταφέρουν το μήνυμα, να εκπέμψουν τις νέες ιδέες, να αναδείξουν τα διακυβεύματα της εποχής.

Οφείλουν όμως να έχουν και ένα ακόμη χαρακτηριστικό, την προδιάθεση της εσωτερικής αναζήτησης, της διόρθωσης των σφαλμάτων, τη διαπίστωση των παραλείψεων, μία διαδικασία αυτογνωσίας δηλαδή για ένα πιο αποτελεσματικό μέλλον.

Δύο χρόνια πριν, στο 3ο συνέδριο σας, μιλούσαμε για τις πολυεπίπεδες και σύνθετες κρίσεις με τις οποίες όλες και όλοι βρεθήκαμε αντιμέτωποι τα χρόνια αυτά και επηρέασαν με αρνητικό τρόπο τις ζωές μας.

Οι πολεμικές συρράξεις αυξήθηκαν, η κλιματική κρίση κάνει με όλο και πιο έντονο τρόπο αισθητή την παρουσία της, ο ανορθολογισμός αυξάνει την ισχύ του και ενδυναμώνει το πολιτικό περιεχόμενο των επικίνδυνων φωνών στα άκρα του πολιτικού συστήματος, οι ανισότητες διευρύνονται, ο κόσμος της εργασίας παλεύει να διατηρήσει τα αυτονόητα κεκτημένα.

Ένας κόσμος σε επιφυλακή, η ευρωπαϊκή μας οικογένεια σε ανασφάλεια.

Δύο χρόνια μετά η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να διακατέχεται από νεοφιλελεύθερο δογματισμό και μια πρωτόγνωρα αλαζονική στάση απέναντι στην κοινωνία και τους φορείς της.

Η ποιότητα ζωής των πολιτών υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα. Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια καταπιέζει προσπάθειες συλλογικής ευημερίας, συρρικνώνει τις προοπτικές χιλιάδων οικογενειών να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Η αισχροκέρδεια των επιχειρηματικών ομίλων αποκτά χαρακτηριστικά μόνιμης παθογένειας.

 Ο πρωτογενής τομέας, όπως αποδεικνύουν και οι πρόσφατες κινητοποιήσεις, εκπέμπει σήμα κινδύνου προς την οριστική παραίτηση και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους γυρνάει την πλάτη μιλώντας για πάτους βαρελιών και υποκινούμενες διαμαρτυρίες.

Το κοινωνικό κράτος βρίσκεται σε διαρκή κρίση με το βάρος να πέφτει στη μεταφορά/παραχώρηση κρατικών αρμοδιοτήτων της δημόσιας υγείας και παιδείας σε ιδιώτες παρόχους, χωρίς καμία ουσιαστική μέριμνα για τους πολλούς,

για όσους βρίσκονται στο περιθώριο, για όσους τα χρήματα δεν επαρκούν να βρουν μια θέση στο Ε.Σ.Υ. για ένα αναγκαίο χειρουργείο,

για τους φοιτητές των οποίων το οικογενειακό εισόδημα δεν επαρκεί για τις ανάγκες των σπουδών μακριά από την οικογενειακή εστία. 

Και χαίρομαι κύριε Πρόεδρε που μοιραζόμαστε σήμερα την κοινή πίστη στο ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η οικονομία της χώρας παράγει μαζικά νεόπτωχους, λίγο παραπάνω από το 50% των μισθωτών αμείβεται, το πολύ, με 1000 ευρώ ή και λιγότερα.

Μία μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος συντελείται στη χώρα με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την κοινωνική πλειοψηφία.

Η απίσχναση της μεσαίας τάξης φαίνεται αναπόφευκτη.

 Την ίδια στιγμή τα μεγάλα συμφέροντα στη χώρα ζουν και βασιλεύουν με τις πλάτες της κυβέρνησης, οι ελίτ ευημερούν, η διαφθορά κανονικοποιείται ως μία αναγκαία μέθοδος για την επίτευξη των στόχων και την αύξηση της αποτελεσματικότητας.

Ο πολυεπίπεδος εκσυγχρονισμός μεταφράζεται ως μπίζνες με τους φίλους μας.

Οι αποτυχίες ακολουθούν η μία την άλλη, το έγκλημα επεκτείνεται παντού, η ανομία λαμβάνει διαστάσεις κανονικότητας, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών καταλήγει ευφημισμός ενώ στα έντονα συμπτώματα της κλιματικής κρίσης η χώρα μοιάζει ανοχύρωτη και οι πολίτες σε απόγνωση.

Η επικοινωνιακή υπεροπλία βρίσκει τα όριά της στη διαχειριστική ανεπάρκεια του άχρωμου τεχνοκρατισμού.

Σε θεσμικό επίπεδο η χώρα διολισθαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς.

Οι ποινικοί κώδικές αλλάζουν χωρίς διαβούλευση, ο ποινικός λαϊκισμός αποτελεί τη βασική ιδεολογία, η επιστήμη υποβιβάζεται σε αχρείαστη γνώση.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών παραμένει, παρά τις προσπάθειές μας και σε αυτό ελπίζω ότι συμφωνούμε όλοι, ανεξιχνίαστο, η χώρα διασύρεται στο εξωτερικό, το έγκλημα των Τεμπών στοιχειώνει την κοινωνία ενόσω δεν βρίσκεται κανένας υπεύθυνος και η κυβέρνηση πασχίζει για συγκάλυψη.

Η ελευθερία του Τύπου καταπιέζεται από συγκεντρωτισμό και εκδικητικές αγωγές.

Το δημοκρατικό εκλεγμένο νομοθετικό σώμα της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψέγει τη χώρα για την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας και η Νέα Δημοκρατία ψάχνει σωσίβιο στις λίστες περιοδικών.

Τα δύσκολα λοιπόν είναι ήδη εδώ, τόσο μέσα στη χώρα, όσο και έξω από αυτή.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα, χρειάζονται γενναίες και καθαρές αποφάσεις νηφάλιες και μακροπρόθεσμες στοχεύσεις, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και τους πολίτες.

Μπροστά μας είναι τα προβλήματα της κοινωνίας και η ανάγκη να ξαναφέρουμε τη χώρα στο δρόμο της συλλογικής ευημερίας, της κοινωνικής ειρήνης, της θεσμικής συνέπειας.

Οι αποφάσεις μας πρέπει να έχουν γνώμονα τη δημοκρατική μας συνείδηση και το βέλτιστο εθνικό συμφέρον, με μόνο στόχο να δώσουμε προοπτική ζωής και ελπίδα στους ανθρώπους αυτής της χώρας.

Είναι δεδομένο ότι το πολιτικό σύστημα βιώνει σήμερα μία ασυμμετρία, η οποία επιτρέπει στις δυνάμεις της συντήρησης να επικρατούν.

Δεδηλωμένος δικός μας στόχος να ανατραπεί αυτή η ασυμμετρία και απέναντι στη Νέα Δημοκρατία να αναδειχτεί ένα εναλλακτικός πόλος εξουσίας με νικηφόρα δυναμική, ο οποίος και θα στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, οφείλουμε να συζητούμε με ωριμότητα, εγκράτεια και με το βλέμμα στην κοινωνία.

Ο προοδευτικός χώρος απέναντι στην Νέα Δημοκρατία δε θα δομηθεί με συγκολλήσεις κομμάτων και ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών.

Δεν χωρούν ούτε προοδευτικά μονοπώλια ούτε αποκλειστικότητες της αλήθειας, χωρίς εγωϊσμούς και περιττές βεβαιότητες.

Στο ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της 50χρονης ιστορίας μας έχουμε αποδείξει την ειλικρινή διάθεση διαλόγου και συνεννόησης με όμορες πολιτικές δυνάμεις στη βάση πολιτικών θέσεων και αρχών.

Το έχουμε κάνει πράξη πολλές φορές. Σεβόμενοι την ιστορία και την πολιτική αυτονομία του κάθε πολιτικού χώρου.

Και στη σημερινή συνθήκη, έχουμε σταθεί με όρους αξιοπρεπείας και σεβασμού στις εσωτερικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στο ΠΑΣΟΚ μοναδική μας έγνοια είναι πώς θα απαντήσουμε στα προβλήματα της κοινωνίας.

Σκοπός μας να πείσουμε την κοινωνία ότι υπάρχει μία εναλλακτική και πειστική απάντηση σε όσους περιφέρουν τις δημοσκοπικές βεβαιότητες της καταλληλότητας του ενός.

Επιζητούμε τον διάλογο με καύσιμη ύλη τα κοινωνικά αιτήματα, χωρίς ανώφελους διχασμούς και κοστοβόρες αυταπάτες.

Η αναζήτηση συναντίληψης απέναντι στις κοινές αγωνίες της κοινωνίας με όρους διασταλτικούς αποτελεί αναγκαίο βήμα.

Η καλλιέργεια κουλτούρας πολιτικού διαλόγου, χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις, αποτελεί επίσης βασικό συστατικό.

Απέναντι στον λαϊκισμό πρέπει να προτάξουμε την πολιτική ευθύνη, απέναντι στον μανιχαϊσμό, λόγο σοβαρό, αξιόπιστο και τεκμηριωμένο.

Η φωνή της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας μπορεί να αποτελέσει τη βάση της αλλαγής, με έναυσμα τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Έξω από τον χώρο αυτού του συνεδρίου, η πλειοψηφία υποφέρει και αδημονεί για προτάσεις και λύσεις, που θα δώσουν σάρκα και οστά στο όραμα για μια κοινωνία αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης.

Πρέπει να σπάσουμε ό,τι κρατά την κοινωνία μας δέσμια χαμηλών προσδοκιών.

Πρέπει να αποκατασταθεί η πίστη των πολιτών σε ένα καλύτερο αύριο.

Αυτό είναι το χρέος μας.

Ελπίζω οι εργασίες του συνεδρίου να ανταποκριθούν στις παραπάνω αγωνίες.

Σας εύχομαι ένα επιτυχές και αποδοτικό συνέδριο.

Σας ευχαριστώ για την υπομονή.


Πηγή

Leave a Reply