«Η τυφλή βία και η ανασφάλεια κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία»

Βασικά σημεία παρέμβασης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη,στην ΕΡΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση της ακρίβειας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος τόνισε:

Η ακρίβεια, που είναι συνεχώς αυξανόμενη από το Σεπτέμβριο του 2021, πλέον έχει μετατραπεί σε αισχροκέρδεια και αυτό δεν το λέει μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το τελευταίο παράδειγμα αφορά τις ασύλληπτα αυξανόμενες τιμές στο βρεφικό γάλα, που η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται κατόπιν εορτής, ένα είδος πρώτης ανάγκης για τους γονείς και όχι μία επιλογή.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την ακρίβεια στα ενοίκια, στις προμήθειες των τραπεζών, στα σχολικά είδη και προσπαθεί επικοινωνιακά και μόνο να επιβάλει πρόστιμα μετά από καιρό αδράνειας.

Όσον αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, σε τρεις χώρες που εφαρμόστηκε το μέτρο, Πορτογαλία, Ισπανία και Πολωνία, η μείωση του ΦΠΑ οδήγησε σε μείωση μέχρι και δεκαέξι μονάδες του πληθωρισμού τροφίμων. Ένα μέτρο που προτάθηκε από την Ε.Ε., πέτυχε και ανανεώθηκε στις χώρες που εφαρμόστηκε και το προτείνει το ΠΑΣΟΚ από τον Ιανουάριο του 2022.

Όσον αφορά τα περιστατικά γυναικοκτονιών που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε:

Δυστυχώς υπάρχει μία διάχυτη βία, με συνέπεια να έχουμε κατά καιρούς περιστατικά γυναικοκτονιών, που μας σοκάρουν. Βλέπουμε επίσης να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα περιστατικά βίας, όπως δολοφονίες, ξεκαθάρισμα λογαριασμών, βία στα σχολεία, οπαδική βία, κακοποίηση ανηλίκων και αυτό επιβάλλει μια διακομματική συζήτηση για το πως μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα.

Δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνο με αυστηροποίηση του κατασταλτικού πλαισίου,  που η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να λύσει ως δια μαγείας αυτά τα προβλήματα.

Θα πρέπει να υπάρξει και προληπτικό πλαίσιο, να δούμε αν έχουν στελεχωθεί οι κοινωνικές υπηρεσίες, ειδικότερα στους δήμους, να ενταχθούν στα σχολεία κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, ώστε να προλαμβάνονται περιστατικά βίας και να δούμε πως με ασφάλεια μία γυναίκα ή ένα παιδί που υφίστανται κακοποίηση θα μπορούν να το καταγγείλουν και αυτό να οδηγήσει στην τιμωρία του ενόχου.  Όχι να υπάρχει μία χρονική μετάθεση, που οδηγεί σε επαναλαμβανόμενη βία και πολλές φορές σε τραγική κατάληξη.

Άρα, πρέπει να υπάρξει πολιτική προτεραιότητα από την πλευρά της κυβέρνησης για  μία σοβαρή συζήτηση, με ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών κι όχι με επικοινωνιακή διαχείριση και πολιτική αντιπαράθεση.


Πηγή

Leave a Reply