«Η Νέα Δημοκρατία δαγκώνει και όχι η ακρίβεια» Άρθρο Γ. Νικητιάδη στο “ΠΑΡΟΝ” της Κυριακής

Η πλήρης αποξένωση της Κυβέρνησης της ΝΔ από την οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν τα περισσότερα Ελληνικά νοικοκυριά, η αναποτελεσματικότητα των κινήσεων της να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και η διαχείριση τους μόνο με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά  δυστυχώς αποτελούν τα βασικά στοιχεία που βιώνει κάθε οικογένεια το 2023. Την ίδια στιγμή οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο και στον Έβρο, η αδυναμία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, όπως αυτές στη Θεσσαλία και άλλα τραγικά συμβάντα έδειξαν τη «γύμνια» του πολυδιαφημισμένου «επιτελικού» κράτους, που το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής είναι να κομπάζει αλαζονικά για τα… κατορθώματα του.  

Ο προϋπολογισμός του 2024 που ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, επιβεβαιώνει την έλλειψη επαφής της Κυβέρνησης με την πραγματικότητα. Από τη μεγάλη εικόνα δε θα πρέπει να  διαφεύγει η «εξαπάτηση» των πολιτών με την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της Κυβέρνησης ότι δε θα επιβληθούν νέοι φόροι. Από τον προϋπολογισμό του 2024 απουσιάζουν ουσιαστικές προτάσεις για την  κλιματική αλλαγή, την υγεία και το δημογραφικό.  Ο προϋπολογισμός δεν έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό, δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια και δεν έχει κανένα όραμα για τη χώρα, ενώ συνεχίζεται η κυβερνητική αδιαφορία για τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα. Πρόκειται επί της ουσίας για έναν προϋπολογισμό «κομμένο, ραμμένο στα μέτρα της Νέας Δημοκρατίας» για την εξυπηρέτηση της ολιγαρχίας και την είσπραξη χρημάτων από τους πολλούς που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των εσόδων της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός στις Προγραμματικές Δηλώσεις μίλησε για «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό». Κάτι τέτοιο όμως απουσιάζει πλήρως από το σχεδιασμό και τον προϋπολογισμό της ΝΔ.
Είναι προφανές ότι ο εκσυγχρονισμός έχει διαφορετικές προσλαμβάνουσες για το κυβερνόν κόμμα και διαφορετικές για το ΠΑΣΟΚ. Εκσυγχρονισμός ήτανε  το ΑΣΕΠ που δεν ψήφισε η ΝΔ όταν ήρθε στη Βουλή προ ετών, εκσυγχρονισμός ήταν η δημιουργία του ΕΣΥ, εκσυγχρονισμός ήταν η καθιέρωση αιρετής  Νομαρχίας και Περιφέρειας, που το ΠΑΣΟΚ έφερε και εφάρμοσε. Εκσυγχρονισμός είναι η Διαύγεια, το Open Gov, η δημιουργία των Ανεξάρτητων Αρχών.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει να αιτιολογήσει την ακρίβεια θεωρώντας ότι είναι εισαγόμενη. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Αν ήταν εισαγόμενος ο πληθωρισμός των τροφίμων θα υπήρχε και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Αντιθέτως εμείς ήμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια σε ολόκληρη την Ευρώπη.  Παρά τα «pass» και τα «καλάθια», ο πληθωρισμός των τροφίμων στη χώρα μας είναι πολλαπλάσιος από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτοχρόνως η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων βρίσκεται στην προτελευταία θέση των χωρών της Ένωσης.  Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας οφείλεται στις θυσίες του Ελληνικού λαού.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί αρκετές φορές ότι η ακρίβεια είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα στη χώρα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη φράση του ότι «η ακρίβεια δαγκώνει». Μόνο που δεν δαγκώνει η ακρίβεια αλλά η Νέα Δημοκρατία με την πολιτική της, ή καλύτερα με την πολιτική της ατολμία να αντιμετωπίσει τα μεγάλα συμφέροντα της αγοράς από τα οποία όπως φαίνεται είναι εξαρτημένη. Το κυβερνόν κόμμα έχει επιδοθεί σε μία επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων και ταυτοχρόνως λειτουργεί και ως διαφημιστής μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, όπως προσφάτως έπραξε μέσα από δημόσια τηλεοπτική συχνότητα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σκρέκας.

Το ΠΑΣΟΚ εμμένει στις θέσεις του και στις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του υπ’ αριθμόν ένα προβλήματος στη χώρα. Η ακρίβεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως άλλωστε αποδείχθηκε προσφάτως, είναι η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και παραλλήλως η ενδυνάμωση των καταναλωτικών οργανώσεων.


Πηγή

Leave a Reply