Συνέντευξη Θανάση Γλαβίνα στην εφημερίδα «Μακεδονία» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΑΝΑΣΗ ΓΛΑΒΙΝΑ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΤΟΛΑΚΗ

Κύριε Γλαβίνα, νέα καθήκοντα εδώ και λίγες ημέρες, αυτά του εκπροσώπου τύπου του κόμματος. Η ανακοίνωσή σας συνέπεσε χρονικά με τις πυρκαγιές και την καταστροφή στην Νέα Αγχίαλο. Απευθείας στα βαθιά. Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις; 

Πολύ θετικές και πολύ συγκινητικές μαζί, καθώς η πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη υπήρξε εξόχως τιμητική, αλλά η ανάληψη των νέων μου καθηκόντων συνέπεσε με τις καταστροφικές πυρκαγιές και την τραγική απώλεια των δύο πιλότων. Η «προσαρμογή» έγινε επί του πεδίου, καθώς τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας -και παλιάς συνάμα- κυβέρνησης, δεν μας επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Είμαστε ανήσυχοι, γιατί το «επιτελικό κράτος» έχει απομυθοποιηθεί με τον πιο τραγικό τρόπο και οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. 

Τον περασμένο μήνα πάλι σβήναμε πυρκαγιές που έκαψαν την Ελλάδα, μετρήσαμε και ανθρώπινες απώλειες. Γιατί κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια; Το κόμμα σας μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης, ενώ δίνετε ιδιαίτερη έμφαση και στην πρόληψη. 

Εμείς δεν κάνουμε φθηνή αντιπολίτευση πάνω στις στάχτες, αλλά προτείνουμε αξιόπιστες και βιώσιμες λύσεις και η πρόληψη είναι το ήμισυ της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Δεν μπορούμε τον 21ο αιώνα σε μια δυτική, ευρωπαϊκή χώρα να μετράμε ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης, διαγωνισμούς για προμήθειες που εκκρεμούν και ανυπαρξία υποδομών πρόληψης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών. Και επιτρέψτε μου, εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει πως σε ένα τέτοιο ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και επικοινωνιακά παιχνίδια. Αντίθετα χωρούν προτάσεις για αξιοποίηση επιστημονικών δεδομένων, χρήση τεχνολογικών μέσων και οργάνωση της εθελοντικής συνδρομής της κοινωνίας των πολιτών. Εντούτοις, δεν είδαμε καμία πρωτοβουλία που να απαντά στα ερωτήματά μας, αλλά και στις τρέχουσες προκλήσεις, που στην περίπτωση της κλιματικής αλλαγής, ήρθαν για να μείνουν.

Έχετε πει πως στο ΠΑΣΟΚ θέλετε να είστε η αξιόπιστη αντιπολίτευση. Τι σημαίνει αυτό σε ό,τι αφορά τη στάση σας απέναντι στην κυβέρνηση και το νομοθετικό έργο. Πρόσφατα ψηφίσατε επί της αρχής «όχι» στο οικονομικό νομοσχέδιο. 

Υπερψηφίσαμε, ωστόσο, όλα τα άρθρα και διατάξεις που σχετίζονται με την μερική ανακούφιση της κοινωνίας, τόσο σε επίπεδο παροχών, όσο και σε επίπεδο φοροελαφρύνσεων. Δεν παύει, όμως, να διαφωνούμε με το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, που διευρύνει τις ανισότητες, συμπιέζει ακόμη περισσότερο την μεσαία τάξη και στερεί προοπτικής στους νέους. Στέλνουμε ένα μήνυμα πως επιθυμούμε ένα αξιοπρεπές δίχτυ κοινωνικής προστασίας, αντί για κάθε λογής κουπόνια που εσχάτως μοιράζονται και διεθνώς. Αυτή η απόπειρα παγίωσης της διανομής κουπονιών δεν αρμόζει στους πολίτες και τις προσδοκίες τους.

Πως κρίνετε την αντίδραση του Μαξίμου απέναντι σε Μηταράκη και Πατούλη; 

Επικοινωνιακή και καθυστερημένη, καθώς στην περίπτωση των πυρκαγιών υπήρχαν και άλλοι, περισσότερο αρμόδιοι, που έμειναν αλώβητοι, παρά την αυταπόδεικτη ανεπάρκειά τους. Ποια ήταν τα εναλλακτικά σχέδια στη Ρόδο και ποιος ο βαθμός ετοιμότητας του νησιού, που αποτελεί την ναυαρχίδα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος; Νομίζω ότι έφυγαν οι αδύναμοι κρίκοι μιας κυβέρνησης που αποδείχθηκε αδύναμη με το «καλημέρα». Η επικοινωνιακή καταιγίδα ενίοτε καταλήγει και σε παγίδα, για όσους την στήνουν. Η πραγματικότητα πάντα είναι αδυσώπητη και υπερνικά τις επικοινωνιακές εκρήξεις.

Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας είναι αυτή στους δήμους και τις περιφέρειες. Ήδη έχετε ανακοινώσει ορισμένες στηρίξεις, υπάρχουν όμως και περιοχές «αγκάθια» για το κόμμα σας, καθώς έχουν ανακοινωθεί περισσότερες των μια υποψηφιότητες από το χώρο σας. Τι στάση θα κρατήσετε; 

Είμαστε ιστορικά η παράταξη που έδωσε όραμα, εργαλεία και προοπτική στην τοπική αυτοδιοίκηση, για αυτό και διατηρούμε ισχυρούς δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες και τους αιρετούς ανά την Ελλάδα. Δεν μπορεί, λοιπόν, να αναιρέσουμε τη διαχρονική στάση μας, επιχειρώντας να ποδηγετήσουμε την αυτονομία και αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν είναι ζητούμενο για εμάς να κάνουμε επίδειξη πολιτικής ισχύος, αφαιρώντας το δικαίωμα της έκφρασης και της επιλογής κατά τόπους από τους πολίτες. 

Εμείς εννοούμε τον όρο αποκέντρωση, εννοούμε τον όρο περιφερειακή ανάπτυξη, εννοούμε τον όρο τοπική ανασυγκρότηση. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναιρέσουμε κατακτήσεις ετών για το αυτοδιοικητικό κίνημα και δεν θα το κάνουμε. Η οργανωμένη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να «κατακτήσει» με κάθε τρόπο τους Δήμους και τις Περιφέρειες, μυρίζει ναφθαλίνη.

Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεργασία, έστω συμφωνία, κοινή στήριξη με τον ΣΥΡΙΖΑ για συγκεκριμένες υποψηφιότητες; 

Η πολιτική αυτονομία της παράταξης μας σε κάθε επίπεδο δράσης είναι αδιαπραγμάτευτη και αναμφισβήτητη. Εμείς, όπως πάντα, παίζουμε με ανοιχτά χαρτιά, χωρίς υπόγειες συνεννοήσεις. Τις συνεργασίες άλλωστε, κύριε Στολάκη, τις υπαγορεύει η ίδια η κοινωνία. Εκείνη θα μας υποδείξει με την ψήφο της αν συνηγορεί σε μια τέτοια κατεύθυνση και υπό ποιες συνθήκες. Δεν μας ενδιαφέρει να δρούμε ερήμην των πολιτών, αλλά να ακούμε τις ανάγκες τους, τοπικά και περιφερειακά. Δεν αποτελεί πάντως κεντρική επιδίωξή μας η οργανωμένη συνεργασία στα αυτοδιοικητικά με κανένα άλλο κόμμα. 

Παρακολουθείτε τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Τσίπρα; Θεωρείτε πως η εσωκομματική αυτή διαδικασία επισπεύδει την στόχευση που έχετε θέσει να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ ως «πρωταγωνιστής»; 

Εμείς δεν εμπλεκόμαστε, αντίθετα με άλλους πολλούς, στις εσωκομματικές διαδικασίες άλλων κομμάτων. Αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν περιμένουμε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, για να ανακάμψουμε. Έχουμε ήδη ανακάμψει, ανεβαίνουμε και θα επιστρέψουμε για έναν και μόνο λόγο: γιατί έχουμε ρεαλιστική, σοβαρή και αξιόπιστη πρόταση απέναντι στις νέες προκλήσεις, όπως είχαμε πάντα. Η κοινωνία γνωρίζει πως οι ημέρες ΠΑΣΟΚ ήταν ημέρες οικονομικής και πνευματικής προόδου και τις αποζητά κάθε μέρα και περισσότερο. Στοίχημά μας το ΠΑΣΟΚ-πρωταγωνιστής να καταστεί κοινωνικό αίτημα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προαναγγείλει την ίδρυση γραφείου προέδρου στην πόλη. Πως θα λειτουργεί; Δεδομένης της απουσίας βουλευτή από το νομό η δομή θα μπορέσει να προωθήσει τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης; 

Κύριε Στολάκη, σας διαβεβαιώ ότι το Γραφείο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει να λειτουργεί πολύ σύντομα και η παρουσία του στην πόλη και τα προβλήματα της  θα είναι διαρκής και παρεμβατική. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης το έθεσε από την πρώτη στιγμή στις προτεραιότητές του και έχει ήδη δρομολογηθεί, προκειμένου να επικεντρωθεί στις χρόνιες παθογένειες, αλλά κυρίως στις αναπτυξιακές δυνατότητες του νομού μας και αυτό κρατείστε το, για το εγγύς μέλλον.

Ορκιστήκατε βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης τον Μάιο, ωστόσο τον Ιούνιο λόγω του εκλογικού συστήματος αν και πρώτος δεν εκλεγήκατε. Αισθάνεστε αδικημένος; 

Θα ήταν εύκολο να το ισχυριστεί κανείς αυτό αναλογιζόμενος τις πρόνοιες του εκλογικού νόμου και το γεγονός ότι στην εκλογική περιφέρεια της Β΄ Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που δεν εκπροσωπείται στη Βουλή αν και αύξησε τις δυνάμεις του.

Ωστόσο, στην πολιτική, δεν συμμετέχει κανείς για να εισπράττει μόνο χαρές. Στην πολιτική συμμετέχει, για να προσφέρει στον τόπο και τους συμπολίτες του. Αν στην πρώτη μου εκλογική νίκη, βρήκα μπροστά μου τον εκλογικό νόμο, δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψω σε αυτήν την εξέλιξη να με εμποδίσει από το να προσφέρω ό,τι μπορώ, για ένα καλύτερο μέλλον. Η πολιτική είναι ένας μαραθώνιος ανιδιοτελούς προσφοράς και εκπροσώπησης των πολιτικών αιτημάτων της κοινωνίας.


Πηγή

Leave a Reply