«Τι φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και τρεις μέρες πριν την ορκωμοσία του νέου δημάρχου αλλάζει τη σύνθεση του Δ.Σ. στην “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”;»

Παρέμβαση Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην ολομέλεια της Βουλής

Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Θέλω να κάνω μια σύντομη παρέμβαση για κατατεθειμένη τροπολογία στο επόμενο νομοσχέδιο, και να καλέσω την κυβέρνηση να την αποσύρει.

Μια τροπολογία – προσβολή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια τροπολογία αποκαλυπτική του πελατειακού κράτους, του κράτους – λάφυρου, ενός κράτους που ο κ. Μητσοτάκης το χειρίζεται δήθεν με αξιοκρατία και διαφάνεια.

Καταθέσατε, λοιπόν, χθες μια τροπολογία η οποία αφορά την επιχείρηση «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.». Προσέξτε, ποια είναι η ιστορία αυτής της εταιρείας;

Τον Φεβρουάριο του 2020, λίγες ημέρες μετά από την ανάληψη του δήμου από τον ανιψιό του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Μπακογιάννη, φέρατε τροπολογία ορίζοντας πρόεδρο της εταιρείας τον δήμαρχο της Αθήνας, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να διορίσει τον διευθύνοντα σύμβουλο και την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου.

Ενώ έχει ηττηθεί ο κ. Μπακογιάννης και έχει εκλεγεί νέος δήμαρχος της Αθήνας, λίγο πριν ορκιστεί – Χθες το βράδυ- φέρνετε νέα τροπολογία, που δεν επιτρέπει να προΐσταται ο δήμαρχος Αθηναίων στην εν λόγω επιτροπή. Επί της ουσίας παίρνετε από τον δήμο της Αθήνας μια εταιρεία η οποία εκτελεί έργα ύψους  45 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν τον δήμο της Αθήνας.

Τι θέλετε να πείτε στον λαό των Αθηνών; Ότι σέβεστε τη λαϊκή ετυμηγορία; Επειδή ο κ. Δούκας δεν έχει “μπάρμπα στην Kορώνη” και “μπάρμπα στο Μαξίμου”, εκδικείστε τον λαό των Αθηνών; Ντροπή σας!

Είναι αποκαλυπτική αυτή η τροπολογία της αίσθησης της Νέας Δημοκρατίας για την αυτοδιοίκηση, για τις λειτουργίες του κράτους για τις δημοκρατικές διαδικασίες και εν τέλει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αλλά νομίζετε ότι περιμέναμε αυτή την τροπολογία για να καταλάβουμε τις πρακτικές σας; Πριν τις εκλογές, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί του και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ζητούσαν από τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν όσους είχαν το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας για να έχουν “καλή συνεργασία”. Εκβιάζατε, επί της ουσίας, τους πολίτες, υπονοώντας ότι αν εκλεγούν οι εκλεκτοί σας, θα έχετε ευκολότερη χρηματοδότηση, καλύτερη συνεργασία, άρα καλύτερες παροχές και έργα.

Δηλαδή, τη συνταγματική σας υποχρέωση να συνεργάζεστε ως κυβέρνηση με την αυτοδιοίκηση, εσείς την κάνατε εκβιασμό για τους πολίτες.

Και οι πολίτες σας απάντησαν. Ηττήθηκε ο εκλεκτός και ανιψιός, ο κ. Μπακογιάννης. Έχει νέο δήμαρχο η Αθήνα.

Σεβαστείτε, λοιπόν, τη λαϊκή ετυμηγορία. Αποσύρετε την εν λόγω τροπολογία, η οποία είναι ντροπιαστική.

Και θέλω να σας πω, κλείνοντας, ότι αυτός ο χειρισμός δείχνει κι έναν κατήφορο. Είναι πια πάγια τακτική σας η συγκάλυψη. Το ζήσαμε στις υποκλοπές, το ζήσαμε στα Τέμπη, τώρα το ζούμε και στην εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.».

Τι φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και τρεις μέρες πριν την ορκωμοσία του νέου δημάρχου παίρνει την εταιρεία; Τι φοβάται; Τον «Μεγάλο Περίπατο»; Ή μήπως επειδή ανακοίνωσε ήδη ο νεοεκλεγείς δήμαρχος ότι θα γίνει έλεγχος στην εταιρεία αυτή για τα έργα που έχουν εκτελεστεί; Τι φοβάται;

Σας καλώ να αποσύρετε αυτή τη ντροπή. Είναι προσβολή για τον θεσμό της αυτοδιοίκησης. Είναι προσβολή για τον νέο δήμαρχο Αθηναίων. Είναι προσβολή για τη λαϊκή ετυμηγορία των Αθηναίων, που ψήφισαν αλλαγή σελίδας.

Σεβαστείτε την αλλαγή σελίδας και αποσύρετε την τροπολογία -ντροπή, την τροπολογία που αποκαλύπτει ότι προτεραιότητά σας είναι η συγκάλυψη, το πελατειακό κράτος.  

Απαντήσεις Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στον υπουργό Επικρατείας

Κύριε Βορίδη,

 Αλλάζετε τον σκοπό της εταιρείας, αλλά αλλάζετε και τη διοίκηση της εταιρείας. Στη νέα διοίκηση της εταιρείας δεν υπάρχει ούτε ένας αυτοδιοικητικός. Είναι όλοι εκπρόσωποι των υπουργείων.

Εσείς έχετε μια στρατηγική: Να περιφρονήσετε την ΚΕΔΕ. Να περιφρονήσετε την αυτοδιοίκηση και να κάνετε έναν οργανισμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας.

Αναρωτιέστε: «Μα, μπορεί να προΐσταται ο δήμαρχος Αθηναίων;» Μα, τα έργα, που εκτελεί ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, είναι μόνο στον δήμο της Αθήνας.

Πώς, λοιπόν, πετάτε έξω τον δήμο της Αθήνας, όταν και τα 45 εκατομμύρια ευρώ είναι έργα ανάπλασης που τον αφορούν; Σας παρεξηγήσαμε; Δεν μας έχετε δώσει άλλες φορές ενδείξεις ανάλογων πρακτικών;

Μεσάνυχτα, με τον κ. Φλωρίδη και σε αγαστή συνεργασία με τον κ. Βελόπουλο, κάνατε εισβολή στην ΑΔΑΕ για να φρενάρετε την έρευνα.

Το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα στέλνει 23 άτομα στη δικαιοσύνη, αλλά μπήκατε ασπίδα στον κ. Καραμανλή.

Και τώρα, ενώ έχει εξαγγείλει έρευνα ο νέος δήμαρχος, ο κ. Δούκας  για αυτά τα έργα, τα οποία έχουν προκαλέσει τους πολίτες της Αθήνας, όπως ο «Μεγάλος Περίπατος», τρέχετε γρήγορα να αλλάξετε τη διοίκηση, να μην βάλετε ούτε έναν αυτοδιοικητικό μέσα, ενώ τα έργα μέχρι σήμερα είναι μόνο έργα του δήμου της Αθήνας. Κι έρχεστε και μας λέτε ότι άλλαξε ο σκοπός!

Ο σκοπός «άλλαξε», αλλά τα παρακρατικά  και πελατειακά σας μέσα, που απηχούν μια στρατηγική που βλέπει το κράτος μόνο ως λάφυρο, παραμένουν ίδια και έχουν την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας επιστρέφει σε πολιτικές επιλογές, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Για να κλείσουμε αυτή τη συζήτηση, ο κ. Βορίδης σήμερα τι μας λέει; «Θα σας κάνουμε μια παραχώρηση». Θα κάνει παραχώρηση ο κ. Βορίδης σε αυτόν που ψήφισαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Αθήνας, για μια επιχείρηση που εκτελεί μόνο έργα της Αθήνας ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακούστε το, παρακαλώ, θα μας κάνουν «παραχώρηση». Θα κάνουν «παραχώρηση» στον δήμο της Αθήνας.

Κύριε Βορίδη, καταλαβαίνω ότι αυτή τη στιγμή, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, καλείστε να βγάλετε τα κάστανα από τη φωτιά. Μας είπατε, λοιπόν, ότι «ωραία η άποψη να μπουν αυτοδιοικητικοί». Γιατί δεν τους βάλατε;

Γιατί δεν περιμένατε πρώτα να συγκροτηθεί η ΚΕΔΕ, να ανοίξει διάλογος με την αυτοδιοίκηση δημοκρατικά, με διαφάνεια, και μετά να φέρετε την τροπολογία για το διοικητικό συμβούλιο της «Ανάπλασης» που διαχειρίζεται μόνο έργα της Αθήνας. Όμως, επειδή, οι πολίτες έχουν νοημοσύνη, όσο και να την περιφρονείτε, καταλαβαίνουν κάτι πολύ απλό. Τον Φεβρουάριο του 2020, όταν δήμαρχος ήταν ο ανιψιός, ήταν και πρόεδρος, ήταν και το πρόσωπο που επέλεγε τον διευθύνοντα σύμβουλο και την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου. Τώρα που έπαψε να είναι δήμαρχος ο ανιψιός, όλα περνούν στην κυβέρνηση.

 Κι εμείς βάζουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό: Γιατί; Απαντάμε, λοιπόν, στο γιατί. Γιατί προφανέστατα ενοχλείστε από αυτό που ήδη είπε ο νέος δήμαρχος της Αθήνας. Ότι θα ελέγξει όλα αυτά τα έργα, που ήταν εν τέλει και ο λόγος της ήττας του κ. Μπακογιάννη. Ιδιαίτερα ο «Μεγάλος Περίπατος» που τον έστειλε και στον μεγάλο περίπατο της αποχώρησης από τον δήμο της Αθήνας.


Πηγή

Leave a Reply