Πέτσας: Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της στον κόσμο με όρους ασφάλειας

Στη νέα φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατα την ενεημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε: «Βαδίζουμε εδώ και εβδομάδες στη γέφυρα που οδηγεί στη νέα κανονικότητα. Συνεχίζουμε αυτή την πορεία, με πέντε ακόμη ενδιάμεσους σταθμούς. Στις 6, στις 8, στις 15 και τις 29 Ιουνίου καθώς και την 1η Ιουλίου 2020».

Τι αλλάζει στη νέα φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων

Ο κ. Πέτσας αναλυτικά ανέφερε ότι «από μεθαύριο Σάββατο 6 Ιουνίου επιτρέπεται:

– Η λειτουργία της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους καθώς και στα εστιατόρια των ξενοδοχείων

– Η λειτουργία κυλικείων και αναψυκτηρίων καθώς και η παροχή γευμάτων ή ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις

– Οι  υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος.

Επίσης, ότι από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου επαναλειτουργούν: κέντρα διασκέδασης, νάιτ κλαμπ, μπουάτ, ντισκοτέκ, καφενεία με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια, ίντερνετ καφέ.

Επανεκκινούν επίσης οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα και οι ψυχαγωγικές μη-αθλητικές λέσχες χωρίς όμως εκδηλώσεις.

Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού προς το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Από την ίδια μέρα επαναλειτουργούν τα καταλύματα εποχικής λειτουργίας, οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης και υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες, τα μουσεία και οι ιστορικοί χώροι, οι εγκαταστάσεις γυμναστικής, τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα, τα κέντρα σωματικής ευεξίας (σάουνες και σπα), τα λουτρά και οι ιαματικές πηγές.

Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι κατασκηνώσεις για παιδιά και την Τετάρτη 1η Ιουλίου ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας πέραν δηλαδή των αεροδρομίων Ελ. Βενιζέλος και Μακεδονία».

Όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε επίσης ότι από την ίδια μέρα (δηλ. 1η Ιουλίου) επανεκκινούν: οι δραστηριότητες που αφορούν την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, οι παραστάσεις με παρουσία κοινού, συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.

Και τόνισε: «υπογραμμίζεται ότι όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες ως προς τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πελατών, την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, την απόσταση  μεταξύ των εξυπηρετουμένων καθώς και εξειδικευμένα μέτρα ανά κατηγορία δραστηριοτήτων».

Πέτσας: Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της στον κόσμο με όρους ασφάλειας

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απόψε στις 8, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην παρουσίαση της καμπάνιας για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού, που διοργανώνεται στον κινηματογράφο Αίγλη του Ζαππείου. Και τόνισε: «η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της στον Κόσμο, με όρους ασφάλειας για τους εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού, για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών και βεβαίως για τους επισκέπτες μας. Με ενισχυμένη την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στην πατρίδα μας, διεκδικούμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια μικρότερη πίτα».

Πρόσθεσε επίσης ότι «αύριο 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην παρουσίαση του προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση. Είναι ένα ακόμη πρόγραμμα που σύντομα θα γίνει νόμος του Κράτους και θα μπει σε εφαρμογή στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που ξεδιπλώνεται σταθερά, με φιλόδοξους στόχους για την Πατρίδα μας. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες  και χρονικά οριοθετημένες δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η απολιγνιτοποίηση, η προώθηση της ανακύκλωσης και η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή δεν είναι μια κλαδική πρωτοβουλία που αφορά για παράδειγμα τη βιομηχανία, ούτε μια απλή πτυχή της οριζόντιας πολιτικής  για το περιβάλλον. Είναι μια μεταρρυθμιστική τομή που μιλά για την Ελλάδα που αλλάζει και για το μέλλον της».

Πέτσας για στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ: «Η Ελλάδα είχε σημαντικά μικρότερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν»    

Κλείνοντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2020, το οποίο όπως τόνισε «σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο 2019, παρουσίασε μείωση κατά 0,9%».

Και εξήγησε: «Το νούμερο αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα είχε σημαντικά μικρότερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν, γεγονός από το οποίο εξάγουμε δύο βασικά συμπεράσματα. Πρώτον, ότι η ελληνική οικονομία μπήκε με δυναμισμό στο πρώτο δίμηνο του έτους, λόγω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που κερδίσαμε μετά την πολιτική αλλαγή του Ιουλίου. Και επίσης, ότι ο Μάρτιος, μήνας στον οποίο έγινε έκρηξη της πανδημίας, δεν ήταν τόσο κακός για την οικονομία όσο προβλεπόταν.

Δεύτερον, ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ύφεση στην Ελλάδα ήταν αισθητά μικρότερη το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ενώ συγκριτικά καλύτεροι είναι οι πρόδρομοι δείκτες και για το δεύτερο τρίμηνο. Τόσο ο δείκτης PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα, όσο και ο δείκτης οικονομικού κλίματος που δημοσιεύει το ΙΟΒΕ, καταγράφουν σαφή, αλλά σε κάθε περίπτωση, μικρότερη υποχώρηση στην Ελλάδα σε σχέση με την ευρωζώνη. Επομένως, παρά το απρόβλεπτο και εξωγενές γεγονός της πανδημίας του κορονοϊού, η ελληνική οικονομία έδειξε την ανθεκτικότητά της».

Ολοκληρώνοντας όπως είπε: «στόχος όλων των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, είναι η ύφεση να είναι παροδική. Για να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε πριν την υγειονομική κρίση. Για να διατηρήσουμε τον δυναμισμό που είχαμε στην αφετηρία της φετινής χρονιάς».

 

Πηγή: skai.gr


Πηγή