«Δεν αποτελεί λύση η διαρκής αυστηροποίηση των ποινών για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας»

Στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action 24 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Με αφορμή τη στάση της Αλβανίας στην υπόθεση Μπελέρη, ο κ. Γλαβίνας τόνισε ότι «τα ζητήματα που αφορούν στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ πρέπει να μπουν σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Εφόσον η Αλβανία δεν σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου και τη δημοκρατική αρχή, κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να οδηγήσει σε μία τιμωρητική στάση απέναντι στην Αλβανία και στο λαό της που υποφέρει εξ αιτίας των ηγεσιών του.

Μπορούμε λοιπόν να πιέσουμε περαιτέρω την Αλβανία να κάνει όσα πρέπει για να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης της Κοπεγχάγης, κάτι που θα συνεπάρει και τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της».

Αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή, ο Θανάσης Γλαβίνας έκανε λόγο για «διαχρονική παράδοση από το 1974 και μετά το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίζει. Είναι πολύ σημαντική η εθνική άμυνα και είναι αναγκαίες οι αμυντικές δαπάνες στον εθνικό προϋπολογισμό. Ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα ψήφισης ή μη από εμάς», τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό «δεν αποτελεί λευκή επιταγή στην εκάστοτε κυβέρνηση όταν εμείς είμαστε στην αντιπολίτευση. Ίσα-ίσα, πάντα το κάνουμε με τον αναγκαίο και πολύ αυστηρό έλεγχο, σεβόμενοι το κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».

Όσον αφορά, τέλος, στην αυστηροποίηση των ποινών που εξήγγειλε ο Γιάννης Βρούτσης για την οπαδική βία, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι «εμείς έχουμε μία κριτική στάση καθώς θεωρούμε ότι δεν είναι λύση στο πρόβλημα διαρκώς να αυξάνουμε τις ποινές. Άλλωστε καμία έρευνα δεν αποδεικνύει ότι, αυξάνοντας τις ποινές, μειώνεται το έγκλημα.

Η βία είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη, αλλά δυστυχώς αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα γίνεται με όρους εγκληματικής οργάνωσης. Χαίρομαι που η κυβέρνηση ήρθε στα λεγόμενά μας, για την ύπαρξη συγκεκριμένων στρατών που δεν έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό.

Πρέπει, παράλληλα, οι ομάδες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να κόψουν τον ομφάλιο λώρο και να δούμε πώς πράγματι θα κάνουμε τον αθλητισμό υγιή. Η Κυβέρνηση είναι προφανές ότι έχει αποτύχει. Δεν μπορεί να υπάρξει και άλλο θύμα. Πρέπει πράγματι να βρούμε ποια είναι αυτή η δύναμη η οποία οπλίζει το χέρι ενός 18χρονου να πετάξει μία φωτοβολίδα εναντίον ενός αστυνομικού. Διότι, αύριο μπορεί να είναι κάποιος άλλος. Το έχει αφήσει στην τύχη του το θέμα και έχει μεγάλη ευθύνη για αυτό».


Πηγή

Leave a Reply