“Επισκέψεις κλιμακίου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στις δημόσιες δομές υγείας του ν. Κοζάνης”

Επισκέψεις στις δημόσιες δομές υγείας του νομού Κοζάνης πραγματοποίησε τη Δευτέρα και την Τρίτη κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με Επικεφαλής τον Βουλευτή Πάρι Κουκουλόπουλο και συμμετοχή μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, της Κεντρικής Επιτροπής και της Νομαρχιακής Επιτροπής, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας  που πραγματοποιεί το κόμμα, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη.

Αναλυτικότερα, επισκέφθηκαν τα Κέντρα Υγείας Τσοτυλίου, Σιατίστης, Σερβίων, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, την μονάδα του ΕΚΑΒ στην Κοζάνη, τα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, καθώς και την ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην Κοζάνη. Συναντήθηκαν, ανά περίπτωση, με Διοικήσεις και εργαζομένους, ενώ συνομίλησαν με ασθενείς και συνοδούς τους. Στο πλαίσιο των επιτόπιων αυτοψιών και των εκτενών συζητήσεων, διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζουν οι τοπικές υποδομές υγείας στο ν. Κοζάνης, τις τραγικές ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού, αλλά και την υποστελέχωση που οδηγεί σε εργασιακή εξουθένωση το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τις προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την ανάταξη του Ε.Σ.Υ.

Μετά το πέρας της διήμερης περιοδείας, ο Βουλευτής Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Είχαμε χθες και σήμερα την ευκαιρία, συμμετέχοντας ενεργά στην πανελλαδική προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την Υγεία, να έρθουμε αντιμέτωποι, για ακόμα μία φορά, με τα αδιέξοδα στα οποία έχει εγκλωβιστεί το Ε.Σ.Υ. εξαιτίας των σκόπιμων επιλογών της Κυβέρνησης της Ν.Δ. Γίναμε ξανά κοινωνοί της αγωνίας για επιβίωση και αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας των ασθενών και των δικών τους ανθρώπων.  Τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία του Τόπου μας, βρίσκονται “στο κόκκινο” και εάν ακόμα στέκονται όρθια, το χρωστάμε στις ηρωικές προσπάθειες που με αυταπάρνηση καταβάλλουν καθημερινά όσοι ελάχιστοι εργαζόμενοι έχουν απομείνει, υπό αντίξοες συνθήκες ελλιπούς εξοπλισμού, πεπαλαιωμένων υποδομών και υποχρηματοδότησης.

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, στην Παράταξη που οραματίστηκε και γέννησε το Ε.Σ.Υ. προς όφελος κάθε πολίτη, πρωτίστως των ευάλωτων και μη προνομιούχων, η σημερινή κατάντια εγκατάλειψης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή. Δεν θα αφήσουμε τη Δημόσια Υγείας βορά στις ορέξεις ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων και ολιγοπωλίων, όπως προωθεί ο κ. Μητσοτάκης κατακρημνίζοντας κομμάτι – κομμάτι το πάλαι ποτέ στέρεο οικοδόμημα της Δημόσιας Υγείας.

Ο σχεδιασμός μας για το ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο Ε.Σ.Υ. του μέλλοντος, όπως έχει εκτενώς παρουσιάσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, απαιτεί οκτώ μεγάλες αλλαγές:

1) Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένης δημόσιας υπηρεσίας, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της Χώρας, αναβάθμιση του ΕΟΔΥ.

2)  Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία. Δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη Χώρα. Με υπηρεσίες Οικογενειακής Ιατρικής, που φθάνουν στο σπίτι μας, όταν τις έχουμε ανάγκη. Έμφαση στην πρόληψη. Με ενημερωτικές εκστρατείες για τον εμβολιασμό των παιδιών, τη σωστή διατροφή, με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και οδοντιατρική φροντίδα. Ενίσχυση προγράμματος “Φώφη Γεννηματά” μειώνοντας το υψηλό όριο ηλικίας. Οι κινητές μονάδες να μπορούν να βρεθούν και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

3) Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία. Με αξιοκρατική επιλογή Διοικητών μέσω διεθνών διαγωνισμών. Ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας, με τις ανάλογες αμοιβές βέβαια στο προσωπικό. Ένας νέος χάρτης Υγείας, που ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές.

4) Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Κέντρα Χρόνιων Παθήσεων, Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, που λειτουργούν με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με τους απαραίτητους επαγγελματίες υγείας και ενσωματωμένες κοινωνικές υπηρεσίες.

5) Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ. Κάλυψη των πραγματικών κενών του Ε.Σ.Υ. με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες. Νέα σύγχρονα οργανογράμματα, ώστε να προκηρύσσονται άμεσα όλες οι θέσεις που εκκενώνονται. Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, και αύξηση τους, ώστε να αμείβεται σωστά η προσπάθεια των υγειονομικών, αλλά και να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων. Ένταξη των υγειονομικών του Ε.Σ.Υ. στα βαρέα – ανθυγιεινά. Παροχή κινήτρων για ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις. Ειδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αύξηση των αποδοχών των ειδικευόμενων, αξιοποίηση νέων γιατρών που σήμερα δουλεύουν στο εξωτερικό, στις νέες μονάδες οικογενειακής ιατρικής.

6) Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

7) Ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας. Θέλουμε να καλύψουμε το χάσμα ποιοτικής περίθαλψης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αναπτύσσοντας υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών. Να κάνουμε πράξη τον ψηφιακό φάκελο υγείας, την ψηφιακή κάρτα, τα στοχευμένα προληπτικά προγράμματα, τις καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης».

8) Συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την Υγεία στα Νησιά.»


Πηγή

Leave a Reply