«Διατυπώνουμε με καθαρή φωνή την αντίθεσή μας στις κοινωνικά άδικες πολιτικές της ΝΔ»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» της ΕΡΤ1 με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη ήταν σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Η συζήτηση αφορούσε στην εν εξελίξει διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, με τον κ. Μάντζο να επισημαίνει ότι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής «έχουμε διατυπώσει με καθαρή και δυνατή φωνή την αντίθεσή μας σε όλες τις κοινωνικά άδικες πολιτικές του προηγούμενου διαστήματος και των προγραμματικών δηλώσεων της σημερινής Κυβέρνησης. Τα προβλήματα που βλέπαμε την προηγούμενη περίοδο μένουν, παραμένουν και επιμένουν».

Ως προς την ακρίβεια στο ράφι, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκανε λόγο για «καθηλωτικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, που αρχίζουν να ξεδιαλύνουν το τι συμβαίνει. Κάποτε μας έλεγαν ότι φταίει η εισαγόμενη ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση στην Ουκρανία. Τώρα όμως οι τιμές στα καύσιμα και στην ενέργεια και ο γενικός πληθωρισμός υποχωρούν, αλλά η ακρίβεια στο ράφι παραμένει και αυξάνεται. 

Και είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η αδιαφορία με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πρότασή μας για τη μείωση των έμμεσων φόρων που θα απάλυναν και θα ανακούφιζαν τους καταναλωτές στην πηγή. Τα pass δεν είναι λύση. Τα pass απλώς ανακυκλώνουν την ακρίβεια, δεν την αντιμετωπίζουν».

Τόνισε, δε, πως «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι απολύτως σεβαστό, όμως, τα προβλήματα επιμένουν και η αντιπολίτευση υπάρχει σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία για να καταδεικνύει ακριβώς την κυβερνητική αποτυχία διαχείρισης. Η ψήφος στη ΝΔ δεν σημαίνει ούτε λευκή επιταγή για επανάληψη των ίδιων πεπραγμένων, ούτε αμνήστευση των προηγούμενων πολιτικών. Δεν σημαίνει ότι η ΝΔ μπορεί να κάνει τα ίδια και χειρότερα την επόμενη περίοδο».

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, παραθέτοντας τα στοιχεία του ΟΗΕ που αναφέρουν ότι στην Ελλάδα οι ξένες παραγωγικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 19,5% κάτω το 2021 και κατά 8,9% το 2022, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη τα ποσοστά είναι +22% και +37% αντίστοιχα. «Το 75% των όποιων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας είναι συγχωνεύσεις και εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων. Δηλαδή αφελληνισμός της οικονομίας, νόθευση του ανταγωνισμού και εν τέλει υποβάθμιση της ελληνικής επιχειρηματικότητας», σημείωσε ο Δημήτρης Μάντζος.

Χαρακτήρισε ανέφικτο τον στόχο της αύξησης μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 25% σε βάθος τετραετίας «ιδίως με τις αναλήψεις των δεσμεύσεων που έχουν γίνει σε δημοσιονομικό επίπεδο με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και με τις αναιμικές προβλέψεις ανάπτυξης που η Κομισιόν προβλέπει. Προφανώς δεν μπορεί να γίνει αύξηση μισθών όταν δεν έχουμε ρυθμισμένη αγορά εργασίας με εθνική γενική συλλογική σύμβαση, υποχρεωτικές κλαδικές συμβάσεις και ρύθμιση των νέων μορφών εργασίας».

Στάθηκε παράλληλα και στα θεσμικά ζητήματα, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη, αν δεν έχουμε ένα πραγματικά φιλελεύθερο, ισχυρό, σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Άκουσα χθες τον Υπουργό Δικαιοσύνης να κάνει μία κακή αρχή αναφέροντας ότι δεν μπορούμε να έχουμε ανεξέλεγκτες ανεξάρτητες αρχές. Γιατί το είπε αυτό; Με ποια αφορμή; Υπάρχει σχέδιο συγχωνεύσεως ανεξάρτητων αρχών; Θα συγχωνεύσει η κυβέρνηση την ΑΔΑΕ με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δύο κρίσιμες αρχές για την αντιμετώπιση του ζητήματος των υποκλοπών και τη διαλεύκανση μίας πολύ σκοτεινής υπόθεσης η οποία διεθνώς διασύρει τη χώρα;».

Απαντώντας στη συνέχεια στον κ. Πάνο Σκουρλέτη του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αναφέρθηκε στη έλλειψη αυτοκριτικής της Νέας Δημοκρατίας για τη χρεοκοπία της χώρας, ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε: «Στην έλλειψη αυτοκριτικής της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο καλύτερος σύμμαχος. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τον εναγκαλισμό με την καραμανλική πτέρυγα και γενικά με τις ιδέες και τις πρακτικές της ΝΔ και του κ. Καραμανλή, ο ΣΥΡΙΖΑ συνέδραμε στο να μην αναλάβει ποτέ οι ΝΔ τις ιστορικές της ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας. Αντίθετα, εμείς και αυτοκριτική έχουμε κάνει σε βαθμό αυτομασιγώματος».

Σχολιάζοντας, δε, την εκτίμηση του κ. Τάσου Χατζηβασιλείου της ΝΔ πως η αντιπολίτευση διακατέχεται από άρνηση της πραγματικότητας, επεσήμανε πως «πρέπει να σας πληροφορήσω ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής φαίνεται πως άρνηση της πραγματικότητας έχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΛΣΤΑΤ, η Eurostat, ο ΟΗΕ, η Τράπεζα της Ελλάδος, που αναφέρουν τα ίδια με εμάς κατά καιρούς».

Ο Δημήτρης Μάντζος χαρακτήρισε την αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «γόνιμη και ωφέλιμη. Δεν είναι στείρα και δεν λέμε “όχι σε όλα”. Υπάρχουν προτάσεις από εμάς. Όπως η πρόταση για τη μείωση των έμμεσων φόρων. Θα επιμείνουμε σε αυτή διότι είναι μία κοινωνικά δίκαιη αναγκαία και άμεσα ανακουφιστική των ευάλωτων συμπολιτών μας λύση.

Όσον αφορά στην προσέλκυση και τη συγκράτηση των επενδύσεων, έχουμε μιλήσει για την ανάγκη να έχουμε επιτέλους ένα οργανωμένο πλαίσιο διευκόλυνσης επενδύσεων. Έχουμε μιλήσει για την ανάγκη να ενταχθούν κατά προτεραιότητα τομείς ανάπτυξης σε στρατηγικά πλαίσια επενδύσεων. Έχουμε μιλήσει για την ανάγκη να υπάρξει άμεση σύνδεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τους ξένους επενδυτές. Υπάρχουν τέτοιες μέθοδοι και συστήματα σε όλη την ΕΕ».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την επενδυτική βαθμίδα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε χαρακτηριστικά: «καλώς τηνε και ας άργησε. Είναι μία πολυαναμενόμενη και οφειλόμενη στον ελληνικό λαό εξέλιξη. Είναι αποτέλεσμα, όχι μόνο διαδοχικών κυβερνητικών πολιτικών, αλλά κυρίως των θυσιών του ελληνικού λαού. Δεν είναι όμως πανάκεια. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους, που είναι κοινωνική δικαιοσύνη και συλλογική ευημερία».


Πηγή

Leave a Reply