Ε. Λιακούλη από την Greenpeace: «Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε…» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Στη συνέντευξη τύπου, στην οποία το ελληνικό γραφείο της Greenpeace κατέθεσε τις επίσημες προτάσεις του για την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στο θεσσαλικό κάμπο, παραβρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, εκπροσωπώντας επισήμως την ηγεσία του Κινήματος.

Κατά την παρέμβασή της,  η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε τα εξής:

«Η χρονική στιγμή που γίνεται η συνέντευξη τύπου του ελληνικού γραφείου της Greenpeace έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί το δίμηνο μετά από μια φυσική καταστροφή, είναι συνήθως εκείνο όπου τα συνεργεία επιστρέφουν στη βάση τους και οι κάμερες παύουν να αποτυπώνουν την προβληματική κατάσταση.

Οι δυο μήνες μετά από μια καταστροφή, όπως αυτή που υπέστη η Θεσσαλία από τις δίδυμες θεομηνίες Daniel και Elias, είναι συνήθως εκείνη η στιγμή, όπου το ενδιαφέρον της εκάστοτε κυβέρνησης ατονεί, αφήνοντας τους πληγέντες έρμαια της γραφειοκρατίας και των μη καλά οργανωμένων διαδικασιών αποκατάστασης και επαναφοράς σε μια στοιχειώδη κανονικότητα.

Το είδαμε να συμβαίνει στον «Ιανό», στη «Μήδεια» και το «Διομήδη».

Το είδαμε μετά τους σεισμούς στο Δαμάσι και την Ελασσόνα, όπου ακόμη πολλοί συμπολίτες μας διαβιούν σε containers.

Για την υπαρκτή και διαπιστωμένη ανάγκη της διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποκατάστασης των ζημιών και ανάταξης των επιπτώσεων της καταστροφής στην οικονομία και την κοινωνία, μίλησε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατά την επίσκεψή του στη  Θεσσαλία, εκείνες τις κρίσιμες ημέρες.

Πρότεινε, μάλιστα, τη δημιουργία μιας «TaskForce» ομάδας, που θα αναλάβει αυτό το δύσκολο, επίπονο, πολυσύνθετο και σε βάθος χρόνου, έργο, αφού ο ίδιος, όχι τυχαία, έκανε λόγο για μία ‘’καταστροφή που αποτελεί τομή στην ιστορία της χώρας’’, δεδομένου ότι οι συνέπειές της θα πληρώνονται για πολλά ακόμη χρόνια. 

Οι δε κυβερνητικές ευθύνες που οδήγησαν στην καταστροφή, για εμάς στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι αυτονόητες.

Επανειλημμένα καλέσαμε την κυβέρνηση να απαντήσει στη Βουλή, όχι μόνο για την άδικη απώλεια των ζωών 17 συμπολιτών μας, αλλά και για και τις τεράστιες ζημιές σε περιουσίες, σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο και σε υποδομές.

Για το πώς θα αναπληρωθούν οι τεράστιες καταστροφές των αγροτών και των κτηνοτρόφων. 

Για τα χιλιάδες στρέμματα που βρέθηκαν κάτω από το νερό, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δυσοίωνο το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή και κατ’ επέκταση στη χώρα, αφού στη Θεσσαλία παράγεται μεγάλο ποσοστό της εγχώριας, συνολικής φυτικής παραγωγής. 

Για τα χιλιάδες νεκρά ζώα και της εξαιρετικά καθυστερημένης απομάκρυνσή τους από τα εδάφη που σε συνδυασμό με τα φερτά υλικά, τα καύσιμα και τα γεωργικά φάρμακα, έχουν καταστήσει το έδαφος μια υγειονομική βόμβα και εστία μολύνσεων για τους κατοίκους των περιοχών αυτών, μολύνοντας και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Καλέσαμε την κυβέρνηση να απαντήσει για το πως ανταποκρίνεται έως τώρα ο υποστελεχωμένος ΕΛΓΑ και κατά πόσο είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών που προκλήθηκαν στη φυτική, τη ζωική παραγωγή, στο μηχανολογικό εξοπλισμό και στο πάγιο κεφάλαιο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων και αποκατάσταση των πληγέντων. 

Εάν η κυβέρνηση δεν επιδείξει αντανακλαστικά – που προς το παρόν φαίνεται να μην επιδεικνύει- είναι αμφίβολο ότι αγρότες, κτηνοτρόφοι και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων θα επιστρέψουν στα χωράφια τους, τις κτηνοτροφικές τους μονάδες και τις επιχειρήσεις τους.

Δε μπορούμε να κάτσουμε ‘’με σταυρωμένα χέρια’’ και να βλέπουμε την περαιτέρω ερήμωση της Θεσσαλίας, τη δραματική υποχώρηση του εγχώριου αγροτικού προϊόντος και την εκτόξευση των τιμών στα ράφια.

Συνεπώς, ευχαριστούμε την Greenpeace, γιατί η σημερινή συνέντευξη τύπου της, ξαναβάζει  τον τόπο μας στο προσκήνιο, θυμίζοντας ότι ακόμη υπάρχουν πάρα πολλά να γίνουν και ότι είναι αναγκαία η αλλαγή πορείας με ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, που θα σέβεται τον πλανήτη» 


Πηγή

Leave a Reply