«Θέλουμε η χώρα την επόμενη ημέρα να έχει ένα χρήσιμο και σοβαρό προοδευτικό κόμμα σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον αέρα του ραδιοφωνικού σταθμού Real FM 97.8 φιλοξενήθηκε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Αναφορικά με τις σημερινές κινητοποιήσεις των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, ο Θ. Γλαβίνας τόνισε ότι «οι αγρότες εκφράζονται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία ακόμη και τώρα που βρίσκονται στο σημείο μηδέν και βλέπουν κλειστές πόρτες και την πλάτη των υπουργών. Ζητούν ένα και μόνο πράγμα, την προσοχή. Ώστε να μείνουν στις περιφέρειες και τα χωριά μας και να βοηθήσουν στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην αγροτική παραγωγή, στον πρωτογενή τομέα, στην οικονομία συνολικά».

Διερωτήθηκε εάν η Κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βοηθήσει τους αγρότες.

 «Πώς τους αντιμετωπίζει συνολικά, ποια είναι η σκέψη της και το όραμά της για τον πρωτογενή τομέα; Διότι, από τα λεγόμενά της κυβέρνησης, διακρίνουμε ότι δεν υπάρχει αυτό το όραμα. Οι ίδιοι οι αγρότες λένε ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης δεν είναι αρκετά σε σχέση με την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής. Έκανε κάτι για την ενέργεια, όπως τις ενεργειακές κοινότητες που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ; Έκανε κάποια πρόταση για το πώς θα σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις που και ο Πρωθυπουργός χθες παραδέχθηκε ότι είναι ένα βασικό πρόβλημα; Έκανε κάτι ώστε να δώσει ένα ουσιαστικό κίνητρο στους αγρότες να παραμείνουν στην περιφέρειές τους; Δεν μπορεί στη Γερμανία ο αγρότης να πληρώνει φθηνότερο πετρέλαιο απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Δεν μπορεί οι αγρότες να βλέπουν τα προϊόντα τους με τέτοια απόκλιση τιμών από το χωράφι τους στο ράφι, να το παραδέχεται η κυβέρνηση και να μην κάνει τίποτα. Για αυτό και εμείς είμαστε δίπλα στους αγρότες, βρεθήκαμε και στα μπλόκα και θα είμαστε και σήμερα δίπλα τους. Γιατί ενδιαφερόμαστε για το μέλλον της περιφέρειας της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Γλαβίνας.

Κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση της Κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εκτίμησε ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει έναν μαγικό τρόπο να δημιουργεί διαρκώς εντάσεις μέσα στα πανεπιστήμια. Οι φοιτητές αντιδρούν γιατί βλέπουν ότι κινδυνεύουν τόσο τα δικά τους πτυχία, όσο και των επόμενων γενεών» και σημείωσε: «Θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει έναν ευρύ διάλογο και να συζητήσει με τους φορείς, τα πανεπιστήμια, τους καθηγητές, και φυσικά τους φοιτητές, για τα προβλήματα του δημόσιου Πανεπιστημίου και για το πώς θα λειτουργήσουν παράλληλα με τα μη κρατικά, ώστε να αποσοβήσουμε τους όποιους κινδύνους. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Αντίθετα, διεξάγεται μία βιαστική συζήτηση και αμφισβητούμενη εν πολλοίς σε συνταγματικό επίπεδο, που δημιουργεί μία ευρύτερη αναταραχή στα πανεπιστήμια».

Ως προς την τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ο Θ. Γλαβίνας σημείωσε ότι «εμείς δεν θέλουμε η Ελλάδα να έχει το κυπριακό μοντέλο, το οποίο είναι άμεσα κερδοσκοπικό και βασίζεται σε funds που όπως μαθαίνουμε, σκοπεύουν να επενδύσουν και στην Ελλάδα αντί τελικά μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων για παράδειγμα. Εμείς βάζουμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με ποιοτικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί να συγκεντρωθούν πάλι όλα τα ιδρύματα στην υδροκέφαλη πρωτεύουσα και τα πανεπιστήμια της περιφέρειας να ατονήσουν περαιτέρω.Επίσης, θα γίνεται έρευνα σε αυτά τα πανεπιστήμια ή θα είναι απλά αίθουσες διδασκαλίας; Πάμε σε τριτοβάθμια εκπαίδευση δύο ταχυτήτων; Αυτά είναι σοβαρά ερωτήματα, τα οποία εμείς θα θέλαμε να απαντηθούν μέσα από έναν λεπτομερή και ευρύ διάλογο ο οποίος απαιτείται για τόσο σοβαρά ζητήματα. Πόσω μάλλον όταν υπάρχει και μία συνταγματική ρύθμιση σε ισχύ, αυτή του άρθρου 16, την οποία και εμείς θέλουμε να συζητήσουμε. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με συντεταγμένο τρόπο, όπως η ιδεολογία της σοσιαλδημοκρατίας επιτάσσει, για ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, ισχυρή δημόσια παιδεία, ισχυρό κοινωνικό κράτος που η Νέα Δημοκρατία το έχει αφήσει σίγουρα σε δεύτερη μοίρα», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τους ποινικούς κώδικες, σύμφωνα με τον Θανάση Γλαβίνα, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εκφράζεται αρνητικά καθώς «ο λεγόμενος ποινικός λαϊκισμός δεν έχει βγει πολλές φορές σε καλό για τη χώρα. Δεν γίνεται να αλλάζεις ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα όπως είναι ο ποινικός κώδικας, χωρίς διαβούλευση, χωρίς συζήτηση, αλλά με ευχολόγια τα οποία δεν δίνουν λύσεις. Το να καταργείς δικαστικές και δικονομικές διαδικασίες, καθώς και εγγυήσεις του δικαίου, οι οποίες πολλές φορές συγκροτούν την ουσία της δικαιοσύνης και συμβάλλουν στην απόδοση της σε επόμενο στάδιο νομίζω πολλές φορές δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα θέλει να επιλύσει.Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις. Θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη συνέπεια, περισυλλογή, σκέψη, συζήτηση και όχι τόσο εύκολες λύσεις».

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εκτίμησε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βρίσκεται σε μία διαρκή κρίση και σε χρόνιο πολιτικό βέρτιγκο. Κάτι που αποδεικνύει γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε ένα τόσο σημαντικό ποσοστό στις εκλογές. Εμείς παρακολουθούμε χωρίς χαιρεκακίες τις εξελίξεις και είμαστε ειλικρινώς προβληματισμένοι για αυτά που συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσει και προφανώς δεν μπορεί να τον εκπληρώσει. Εδώ, λοιπόν, έρχεται η δική μας ευθύνη και, κοιτώντας αποκλειστικά τη δουλειά μας, θέλουμε η χώρα την επόμενη ημέρα να έχει ένα χρήσιμο και σοβαρό προοδευτικό κόμμα σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένα κόμμα που θα σηκώσει το πολιτικό βάρος και θα απαντήσει στα μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας».

«Εμείς δεν κάνουμε επιδείξεις επικοινωνίας, στις οποίες επιδίδεται πολλές φορές ο κ. Κασσελάκης Μένουμε στην ουσία, θέλουμε να είμαστε ένα κόμμα που θα προβάλει μία εναλλακτική πρόταση, να είμαστε δεύτεροι στις Ευρωεκλογές, κερδίζοντας ψηφοφόρους και δημιουργώντας ακόμη πιο ισχυρή πολιτική προοπτική», κατέληξε ο Θανάσης Γλαβίνας.


Πηγή

Leave a Reply