Απαιτείται εθνική στρατηγική για την Έρευνα – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή συνάντηση του Τομεάρχη Παιδείας, βουλευτή Κιλκίς, κ. Στέφανου Παραστατίδη και  αντιπροσωπείας του Τομέα Παιδείας αποτελούμενη από τον Νίκο Τσούλια, Γραμματέα και τον Γιάννη Τσάκνη, αναπληρωτή Γραμματέα με την πρόεδρο κ.  Μαρία Κωνσταντοπούλου και τον αντιπρόεδρο κ. Θανάση Μαχιά της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών.

Ο διάλογος υπήρξε εξαιρετικά παραγωγικός και στο επίκεντρό του τέθηκαν τα φλέγοντα και επίκαιρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ερευνητές και η Έρευνα στην χώρα μας. 

Θεωρούμε ότι η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των Ερευνητικών Κέντρων, απαξιώνει και υπονομεύει τον ερευνητικό ιστό της χώρας,  οδηγεί στην απομάκρυνση ερευνητών στο εξωτερικό (brain drain)  και λειτουργεί ως αντικίνητρο στις όποιες προσπάθειες για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό (brain gain).  

Η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) από το Υπουργείο Παιδείας στο  πρώην Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων (ΥΠΑΝΕ), αποτελεί μια ακόμη ελληνική πρωτοτυπία, ενώ στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες τα Ερευνητικά Κέντρα και τα ΑΕΙ εποπτεύονται από το ίδιο υπουργείο. 

Θέσεις μας είναι: 

  • Να υπάρξει Εθνική Ερευνητική Πολιτική, να γίνει ουσιαστική χρηματοδότηση της έρευνας, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας, και να περιοριστεί η γραφειοκρατία. Η έρευνα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία. 
  • Να υπάρξει αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
  • Να ανακληθεί η απόφαση μεταφοράς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.


Πηγή

Leave a Reply