Με την ίδια αποτυχημένη συνταγή, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024

Ανακοίνωση Τομέα Οικονομικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Το κυβερνητικό αφήγημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, στηρίζεται στην ίδια αποτυχημένη συνταγήπου με βάση τους φόρους της ακρίβειας ,τη συγκράτηση και μετάθεση δαπανών, επιχειρεί να υλοποιήσει τον στόχο για το αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο δεσμεύτηκε η Ελληνική Κυβέρνηση στην Ε.Ε. χωρίς καμία διαπραγμάτευση και χωρίς καμία συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας, ακόμα και για τα πλέον ακανθώδη θέματα όπως είναι εκείνο της φοροδιαφυγής, το οποίο η Κυβέρνηση τώρα θυμήθηκε να μαζέψει ύστερα από καθυστέρηση ετών.

Παρά τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους στο διεθνές περιβάλλον με τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ύφεσης, το αισιόδοξο σενάριο για την εξέλιξη των αναπτυξιακών και δημοσιονομικών μεγεθών, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί, θα έχει τα ίδια αποτελέσματα της μέχρι σήμερα κυβερνητικής πολιτικής, με άδικη κατανομή των εισοδημάτων και του πλούτου, με άδικη κατανομή φορολογικών βαρών και με μη βιώσιμη ανάπτυξη λόγω του είδους αλλά και του ύψους των επενδύσεων σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Ανάπτυξη που έχει οδηγήσει σε στρεβλώσεις όπως είναι η ραγδαία άνοδος των τιμών ακινήτων οδηγώντας στην οικονομική εξουθένωση των επόμενων γενεών αφού είναι υποχρεωμένες να ζουν στο ενοίκιο.

Μάλιστα τη στιγμή που το επενδυτικό κενό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει αγεφύρωτο τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2023 προεξοφλούν απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων μόλις 55% σε σχέση με τον στόχο του.

Μεγάλη αβεβαιότητα προκαλεί και το γεγονός ότι η μεσομακροπρόθεσμη επίπτωση στο ΑΕΠ από τις φυσικές καταστροφές, αφενός είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια αφετέρου οι δύο συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί (700 εκατ. και 600 εκατ. αντίστοιχα) είναι βέβαιο πως δεν καλύπτουν με επάρκεια τις έκτακτες ανάγκες των πολιτών και το συνολικό κόστος των ζημιών.

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για μείωση του χρέους, ως ποσοστού του ΑΕΠ, δεν μπορεί να αποκρύψουν την εκτίναξη του στα 405 δισεκ. ευρώ ούτε τα νέα βάρη με την αύξηση των τόκων εξυπηρέτησής του. Ούτε το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτυπώνει την αύξηση των αποδόσεων, που ολοένα και αυξάνονται για τους ελληνικούς τίτλους.

Την ώρα που οι πολίτες και ιδίως οι πιο αδύναμοι, βιώνουν τα αποτελέσματα της συσσωρευμένης ακρίβειας που κατατρώει τα εισοδήματα τους και αναλώνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος για τρόφιμα και στέγη, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ , η Κυβέρνηση σερβίρει ,για μια ακόμα φορά, το ξαναζεσταμένο φαγητό των πενιχρών παροχών του 2024, που  όπως με στοιχεία έχουμε τεκμηριώσει, δεν καλύπτουν τις απώλειες εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων, ούτε πολύ περισσότερο αντιμετωπίζουν το οξυμένα προβλήματα του μέσου νοικοκυριού. Υπενθυμίζουμε ενδεικτικά, ότι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εκτιμά ότι το πραγματικό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε λόγω του πληθωρισμού κατά 7,1% στη διετία 2021-2022, σημειώνοντας την τρίτη μεγαλύτερη κάμψη μετά την Εσθονία και την Ολλανδία.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλη ανησυχία προκαλεί το ότι δεν περιλαμβάνεται στο προσχέδιο η παράταση και για το 2024 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό. Η κυβέρνηση συνεχίζει να τροφοδοτεί την ακρίβεια που μειώνει το πραγματικό εισόδημα των πολιτών με τα υπερέσοδα από τους έμμεσους φόρους (στα έσοδα από ΦΠΑ η υπέρβαση έναντι του στόχου αγγίζει ήδη τα 805 εκατ. ευρώ στο 8μηνο) αλλά και με τη διατήρηση των συντελεστών ΦΠΑ στα υψηλότερα επίπεδα της Ε.Ε. − το 24% είναι ο τρίτος υψηλότερος συντελεστής στην Ευρώπη.

Η φημολογούμενη, δε, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου δεν αποδίδει τα αναμενόμενα με την ελληνική οικονομία να διασώζεται από τις ευμετάβλητες κατά τα άλλα τουριστικές ροές χωρίς αυτές όμως να αντισταθμίζουν το πολύ υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Όσο  δε αφορά τον κομπασμό της κυβέρνησης για την επενδυτική βαθμίδα, δεν θα σταματήσουμε να τους θυμίζουμε τα δυσανάλογα βάρη που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ για να αποτρέψει την άτακτη χρεοκοπία της χώρας το 2010 και πως αν τότε η πλειοψηφία των Βουλευτών είχε ψηφίσει όπως ο κ. Μητσοτάκης, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για επενδυτική βαθμίδα αλλά για δραχμή. 


Πηγή

Leave a Reply