Σύλλογος Ιδιωτικών Υπ. : “Αναζητείται πολιτική βούληση για την πυροπροστασία της Χώρας”

Πάτρα, 22.5.2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναζητείται πολιτική βούληση για την πυροπροστασία της Χώρας

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», αντιπροσωπεύοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των απασχολούμενων στην πυροπροστασία δασών, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την μετεξέλιξη των προγραμμάτων πυροπροστασίας της χώρας, δεδομένου ότι ήδη σήμερα απασχολούνται 5066 συνάδελφοί μας, μέσω κοινωφελούς εργασίας και χρηματοδότησης ΟΑΕΔ.

Η πρόσφατη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας των ως άνω εργαζομένων, μέχρι το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, δεν δικαιολογεί τη στασιμότητα που παρουσιάζεται σε επίπεδο προγραμματισμού για την επόμενη ημέρα. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός οι εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τρέχουν και η απουσία της χώρας είναι «εκκωφαντική». Στις 21 Μαΐου ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε τη σύνθεση του πρώτου μεταβατικού στόλου εναερίων μέσων που εντάχθηκαν στη νέα δεξαμενή rescEU. Η Ελλάδα απουσίαζε και επέλεξε να μην εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες που προβλέφθηκαν στη νέα νομοθεσία και να μη χρησιμοποιήσει Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να εντάξει στην μεταβατική δεξαμενή εθνικά μέσα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται αναξιοποίητα.

Απαιτείται η αντιμετώπιση του ζητήματος μέσα από ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης και όχι με μεμονωμένες και ασύνδετες υπηρεσίες και δράσεις πρόληψης ή καταστολής. Τα επιστημονικά, συμβουλευτικά και συντονιστικά καθήκοντα θα πρέπει να ανατεθούν σε έναν οργανισμό, ο οποίος θα είναι φορέας-εγκέφαλος, τράπεζα γνώσεων και βηματοδότης για την συνολική αντιμετώπιση των φωτιών στα δάση και στην ύπαιθρο.

Επίσης ζωτικής και βαρύνουσας σημασίας θα πρέπει να είναι η Δασική Υπηρεσία, η οποία εκτελεί έργα προ κατασταλτικά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών όπως είναι οι καθ’ ύψος και κατά πλάτος δημιουργίες αντιπυρικών ζωνών με κλαδεύσεις και υλοτομίες ιστάμενων δένδρων, με καθαρισμό και επισκευή όπου χρειάζεται των αντιπυρικών δρόμων για την απρόσκοπτή διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων για περιπολίες, αλλά και για κατάσβεση πυρκαγιών. Επίσης η Δασική Υπηρεσία εκδίδει φυλλάδια, διοργανώνει ομιλίες σε σχολεία και κοινότητες για την προληπτική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, διενεργώντας ουσιαστικά την πρόληψη των δασοπυρκαγιών και γενικότερα των πυρκαγιών υπαίθρου. Η προ καταστολή είναι κομμάτι της καταστολής των πυρκαγιών και μάλιστα πάρα πολύ σοβαρό καθότι δημιουργεί τις συνθήκες ασφάλειας και άνεσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου από ομάδες κατάσβεσης και κυρίως για την ασφαλή και χωρίς προβλήματα κυκλοφορίας των πυροσβεστικών οχημάτων. Άρα η Δασική Υπηρεσία απαιτείται να συμμετέχει στην καταστολή των πυρκαγιών και θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία και να υπαχθεί στον εκτελεστικό βραχίονα της πολιτικής προστασίας μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα, τις Δ/νσεις Πολιτικής Προστασίας των ΟΤΑ την ΕΛΑΣ και το ΕΚΑΒ. Άλλωστε με τους εποχικούς υπαλλήλους της, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στον αντιπυρικό αγώνα από κάθε άποψη (πυροφυλάκεια – περιπολίες – καθαρισμοί – ενημέρωση του πληθυσμού τις επικίνδυνες ημέρες κ.λ.π).

Για το λόγο αυτό διεκδικούμε τη δημιουργία Ειδικού Σώματος Πυροπροστασίας Δασών υπαγόμενου στη Δασική Υπηρεσία, με μόνιμη ή έστω μακράς διάρκειας στελέχωση, τ’ οποίο θα αποτελεί τη φυσική μετεξέλιξη των σημερινών προγραμμάτων πυροπροστασίας του ΟΑΕΔ. Η εκμετάλλευση της ιστορικής εμπειρίας και της επένδυσης στο ήδη απασχολούμενο προσωπικό δεν θα πρέπει να χαθεί και η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει ότι, μέσα από ένα δίκαιο σύστημα πιστοποίησης και αξιολόγησης, θα υπάρξει μοριοδότηση και απορρόφηση σημαντικού μέρους του υφιστάμενου δυναμικού στο προτεινόμενο για ίδρυση Σώμα.

Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους στα προγράμματα Πυροπροστασίας Δασών να οργανωθούν σε ενιαία δράση με το Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», να έρχονται σε επικοινωνία με τους συντονιστές πυροπροστασίας και με τις κατά τόπους εκπροσωπήσεις τους και να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, διότι θα χρειαστεί να αγωνιστούμε για την προώθηση των δίκαιων και επωφελεία του κοινωνικού συνόλου αιτημάτων μας, μέσα στην αντιπυρική περίοδο. Για κάθε είδους ερωτήματα, συμβουλές και καταγγελίες, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στην ειδική φόρμα που υπάρχει στη σελίδα μας.

Συλλογικά όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον αυταρχισμό, την ομηρεία και το φόβο!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ