Σε προεκλογικό τανγκό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ: Τα σχέδια και τα σενάρια

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται πλέον τα δύο μεγάλα κόμματα, με την Νέα Δημοκρατία να μιλά πλέον ανοιχτά για βουλευτικές κάλπες τον Μάιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ οι προεκλογικές προετοιμασίες έχουν ενταθεί, με έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών και στις ανάγκες των μικρομεσαίων.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Φεβρουαρίου, και το επικείμενο νομοθέτημα για την επιδότηση ενοικίου.
Δύο ακόμα σχεδιαζόμενα μέτρα – όπου όμως η κυβέρνηση αναμένεται να αντιμετωπίσει αντίσταση από την πλευρά των θεσμών – είναι το πλαίσιο για την προστασία πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη μετά τον Φεβρουάριο και η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 120 δόσεις.
Τα τρία σενάρια που υπάρχουν σήμερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, θέλουν τις βουλευτικές εκλογές να λαμβάνουν χώρα είτε τον Μάιο είτε τον Οκτώβριο.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει πως οι κάλπες θα στηθούν στις 19 Μαΐου, μαζί με τον α’ γύρο των εκλογών για την αυτοδιοίκηση, το δεύτερο κάνει λόγο για εκλογές στις 26 Μαΐου, μαζί με τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών και τις ευρωεκλογές. Το τρίτο τοποθετεί τις κάλπες τον Οκτώβριο, όταν θα ολοκληρωθεί η τετραετία.
Ένας παράγοντας που θα επηρεάσει τον προσανατολισμό του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τα ευρήματα του επόμενου κύκλου δημοσκοπήσεων, που θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο.
Από την πλευρά της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά πως οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο και έχει αρχίσει την προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων.
Έως τώρα ο κ. Μητσοτάκης δίνει έμφαση στην μείωση φόρων και εισφορών, για την οποία έχει δεσμευτεί, ενώ συνάμα προτάσσει μέτρα για την οικογένεια, όπως το επίδομα για το πρώτο τέκνο και την διασφάλιση επαρκών θέσεων στους παιδικούς σταθμούς για όλους τους αιτούντες.
Ένα ακόμα σημαντικό μέτωπο για την ΝΔ είναι η ασφάλεια και η καθημερινότητα.


Πηγή