«Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να δείξουν ότι έχουν σχέδιο αντιμετώπισης της βίας»

Δήλωση Νάντιας Γιαννακοπούλου, Βουλευτή και υπεύθυνης Κ.Τ.Ε. Προστασίας του Πολίτη 

Ένας εργαζόμενος εκτελείται σήμερα εν ψυχρώ στον Πειραιά για μια θέση πάρκινγκ. Πριν λίγες μέρες η Αρτέμιδα γίνεται πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών συμμοριών , ενώ γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα γυναικοκτονίας .Ένας αστυνομικός άφησε τα παιδιά του στο σχολείο , γύρισε σπίτι και δολοφόνησε τη σύζυγό του. Το σοκ που νιώσαμε  από την απάνθρωπη, κτηνώδη συμπεριφορά λιμενεργατών που δολοφόνησαν τον άτυχο Αντώνη είναι ακόμα νωπό, ενώ ακόμα στην σκέψη μας είναι η εικόνα των αυτόκλητων σερίφηδων στον Έβρο που είχαν συλλάβει μετανάστες . Τέσσερα διαφορετικά γεγονότα που όμως συνδέονται σε ένα παζλ  παραβατικότητας, βίας, δολοφονίας.

Το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη έχει δεχτεί βαθύ πλήγμα και αυτό επιδρά στην κοινωνική συνοχή , στη δημιουργία ενός κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία. Αν σ΄ αυτά προστεθούν και η καταστροφή από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές , η ασφάλεια με την γενικότερη έννοια έχει αρχίσει και γίνεται έννοια αμφίβολη. Δεν μπορούμε όμως να ζούμε σε ένα τέτοιο κλίμα και αυτό μας αφορά όλους, πρέπει να μας αφυπνίσει, να αντιδράσουμε. Είναι θέμα κοινωνικής συνείδησης , Παιδείας, Πολιτισμού. 

Ειδικά για τα θέματα παραβατικότητας, βίας, αυθαίρετων συμπεριφορών, προστασίας περιοχών από την δράση ανεξέλεγκτων συμμοριών η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να δείξουν  ότι έχουν ένα σχέδιο. Να αποδείξουν  έμπρακτα ότι μπορούν να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή, να δημιουργήσουν κλίμα περιορισμού της βιαιότητας. Δυστυχώς  κάτι τέτοιο δεν το έχουμε δει, ακόμα και σε κραυγαλέα γεγονότα όπως την απραξία της Αστυνομίας στην εισβολή της κροατικής συμμορίας και την δολοφονία στην Νέα Φιλαδέλφεια. 

Η Κυβέρνηση υποσχέθηκε σε όλους τους τόνους την επιβολή της τάξης  και του Νόμου. Δυστυχώς μέχρι στιγμής φαινόμενα αλλεπάλληλων φαινομένων βίας παρακολουθούμε με την πολιτεία άπρακτη και εμάς ανήσυχους να παρακολουθούμε. Δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι η κοινωνία. 


Πηγή

Leave a Reply