«Επείγον και διαρκές το αίτημα για ουσιαστική αντιπολίτευση» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Άρθρο του Θανάση Γλαβίνα, Επροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Στις λίγες βεβαιότητες της τρέχουσας πολιτικής περιόδου, ξεχωρίζει η φάση μετάβασης που διανύει το πολιτικό σύστημα της χώρας. Η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Μαΐου/Ιουνίου, με υπαιτιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ως αποτέλεσμα της ποιότητας, του ύφους και της αναξιοπιστίας  της αντιπολίτευσης που άσκησε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δημιούργησε την πολιτική και θεσμική ανάγκη ανάδειξης μίας σοβαρής και φερέγγυας αντιπολιτευτικής δύναμης ως αντίβαρο στην απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας.

Ήδη, από τις πρώτες εκλογές του Μαΐου και με πολύ σαφή τρόπο, προσδιορίσαμε τον πολιτικό μας στόχο για την επόμενη μέρα, να καταστεί δηλαδή το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής η ουσιαστική και λειτουργική αντιπολίτευση που χρειάζεται η χώρα.

Δεν πέρασαν παρά λίγες μόνο εβδομάδες κυβερνητικής λειτουργίας, ώστε η προεκλογική, πολιτική μας επιδίωξη, να καταστεί αδήριτη ανάγκη και ένα επείγον διαρκές αίτημα με κοινωνικό υπόστρωμα και συλλογική διάσταση. Περίοδος χάριτος για μία κυβέρνηση που δεν προέκυψε χθες, αλλά συνεχίζει την θητεία της, δεν νοείται. Πολύ περισσότερο, όταν απουσιάζει η προετοιμασία και ο συντονισμός σε κρίσιμα ζητήματα, αλλά και σε νέες κρίσεις. Οι εκλογές, άλλωστε, τελείωσαν, οι απαιτήσεις των πολιτών για επαρκή και αποτελεσματική διακυβέρνηση επιμένουν, αλλά τα πρώτα δείγματά της διαφαίνονται εξόχως ανησυχητικά.

Η πραγματικότητα είναι πάντα πιο σκληρή από τις προεκλογικές εξαγγελίες και η επικοινωνιακή διαχείριση συχνά στερεύει αντοχών και πειστικότητας. Ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός αδειάζει από περιεχόμενο και μένει άδειο κουφάρι, όταν σήμερα μετά από μια σειρά ενδείξεων (ανομβρία το χειμώνα, έντονες βροχοπτώσεις των Ιούνιο, καύσωνες τον Ιουλίου) για επικίνδυνο καλοκαίρι, ο κρατικός μηχανισμός παρουσιάζεται εν πολλοίς ανέτοιμος, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, χρήση προηγμένων τεχνολογικών μέσων, κάλυψη των πραγματικών κενών σε προσωπικό, προώθηση του εθελοντισμού κα. Ο μεταρρυθμιστικός οίστρος καταλήγει στην οπισθοδρομική αυστηροποίηση των ποινών, ενώ η επίκληση της κλιματικής κρίσης παραμένει μία πασίδηλη διαπίστωση.

Δεν είναι μόνο αυτά όμως. Το πρωτοφανές συμβάν στην 111 ΠΜ έπληξε το κύρος και εξέθεσε διεθνώς τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Η ανεμελιά σε συνδυασμό με την έλλειψη συνείδησης της ευθύνης σε κρίσιμες πολιτικές και κυβερνητικές θέσεις εκπροσώπων της ΝΔ δυστυχώς περισσεύει, καθώς την ίδια στιγμή που η χώρα πενθούσε και βρισκόταν σε «θέση μάχης», μετέδωσε ένα μήνυμα αδυναμίας στοίχισης με τις προτεραιότητες της κοινωνίας και το συλλογικό νου. Οι ολονύκτιες ουρές έξω από τα κτηματολογικά γραφεία της Αθήνας με τα αυτοσχέδια χαρτάκια ανά χείρας καταρρίπτουν το αφήγημα της «ψηφιακής Ελλάδας» με ένα κλικ.

Τώρα που οι δράκοι δεν υπάρχουν πια και η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της κοινωνίας και να εκπληρώσει τις ωριμασμένες προσδοκίες των πολιτών για ένα σύγχρονο, ανθεκτικό και αξιόπιστο κράτος, χωρίς να ρίχνει το κρίμα στις στάχτες των προηγούμενων και να επαναπαύεται στη σύγκριση με το χειρότερο, η εικόνα της κυβέρνησης στον καθρέπτη παραείναι θολή.  Τα αισιόδοξα μηνύματα από τις συγκεντρώσεις των πολιτών στη Ρόδο και την Πάρο με αίτημα το αποτελεσματικό κράτος, την προστασία του περιβάλλοντος και την τήρηση της νομιμότητας, θέτουν ακόμη πιο επιτακτικά τα ελλείματα της χώρας, την ανάγκη για αλλαγές, παγιώνουν το αίτημα να καταστεί η χώρα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος και συγχρονίζονται με την ανάγκη για διαρκή και ουσιαστική αντιπολίτευση. Είναι εθνική ανάγκη, επείγουσα κοινωνική απαίτηση και για το λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής θα εκπληρώσει και πάλι τον ιστορικό του ρόλο, προσφέροντας διέξοδο και οικοδομώντας μία εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.


Πηγή

Leave a Reply