Μιχάλης Κατρίνης: «Αρκετά με τις δικαιολογίες, κύριε Πρωθυπουργέ»

Άρθρο του Μιχάλη Κατρίνη, Βουλευτή Ηλείας Κινήματος Αλλαγής, στο site «news247.gr»:

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, όπου οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ έπρεπε να δείξουν στο αμερικανικό κοινό ότι κερδίζουν, με τρόπο απλό και κατανοητό, ο Χένρι Κίσινγκερ σχεδίασε ένα ποσοτικό σύστημα μέτρησης διαφόρων παραγόντων, βασική παράμετρος του οποίου ήταν οι νεκροί και οι τραυματίες.

Πολύ απλά, ο «εχθρός» είχε περισσότερους νεκρούς, άρα έχανε! Ένας απίστευτος μηχανισμός προπαγάνδας στήθηκε πάνω στη μακάβρια αυτή στατιστική, επιτιθέμενος σε οποιονδήποτε τολμούσε να εκφράσει αντίθετη άποψη ή να παραθέσει και άλλα πολύ σημαντικά στοιχεία για τις επιπτώσεις του πολέμου, χαρακτηρίζοντας τον ως εχθρό του έθνους.

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μια μικρογραφία της ίδιας ακριβώς τακτικής, την οποία τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να έχουν μελετήσει καλά.

Δυστυχώς, η αδιανόητη ανικανότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τα απίστευτα επιχειρησιακά λάθη του 2018 μας οδήγησαν σε μια πρωτοφανή τραγωδία στο Μάτι, η οποία έθεσε έναν ‘’διαφορετικό’’ πήχη για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

΄Έναν πήχη χαμηλότερο και από αυτόν του 2007, όταν όλος ο κόσμος εμβρόντητος παρακολουθούσε την εγκληματική αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στην Ηλεία από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή!

Δε νομίζω να υπάρχει κανείς που να διαφωνεί ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι ύψιστης σημασίας. Δε νομίζω να υπάρχει κανείς που να κατηγορεί την κυβέρνηση για τις άμεσες εκκενώσεις των περιοχών όπου υπάρχει έστω και υπόνοια ότι κινδυνεύουν. Δε νομίζω να υπάρχει κανείς που να θεωρεί ότι το σύστημα με τις προειδοποιήσεις στο κινητό τηλέφωνο δεν είναι σαφέστατα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όμως…

  • Η τακτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών, εν προκειμένω, δεν μπορεί να εξαντλείται στις εκκενώσεις περιοχών, αφήνοντας στο έλεος της φωτιάς τις περιουσίες των πολιτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με τρόμο και αγωνία την επόμενη ημέρα για την επιβίωσή τους
  • Δεν επιτρέπεται η προκλητικότητα στελεχών της κυβέρνησης, οι οποίοι μιλούσαν για σωστό σχεδιασμό και έδιναν συγχαρητήρια μεταξύ τους, την ίδια στιγμή που η κατάσταση ήταν εμφανώς εκτός ελέγχου
  • Είναι αδιανόητη η συνεχής σύγκριση με την πυρκαγιά στο Μάτι, μετατρέποντας μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή σε μικροπολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων

Η κυβέρνηση στήριξε μεγάλο μέρος της προεκλογικής της εκστρατείας στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Υποσχέθηκε πολλά και τελικά όχι απλά δεν έκανε τίποτα, αλλά αποδυνάμωσε αδικαιολόγητα τις μονάδες πυρόσβεσης σε έμψυχο δυναμικό και υλικό εξοπλισμό. Τα νούμερα είναι αμείλικτα και δεν υπάρχει επικοινωνιακή διαφυγή.

Διότι η πρωτοφανής καταστροφή των τελευταίων ημερών αντιμετωπίστηκε και συνεχίζει να αντιμετωπίζεται επικοινωνιακά και μόνο. Η επίκληση της άπνοιας, οι θεωρίες συνωμοσίας για προβοκάτορες που θέλουν να προκαλέσουν πολιτική αναταραχή και η αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρησμούς αποτελούν την κυβερνητική απάντηση για τις πυρκαγιές που συντάραξαν τη χώρα. Για την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της καταστροφής από την κρατική μηχανή…ούτε κουβέντα.

Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την επαρχία όπως έχει δείξει πολλές φορές μέχρι σήμερα. Η Ηλεία, ο τόπος μου, έχει αφεθεί εδώ και ημέρες στο έλεος της πύρινης μανίας, με λιγοστούς πυροσβέστες και χιλιάδες εθελοντές να παλεύουν ηρωικά με τις φλόγες. Το ίδιο και η Εύβοια, η Λακωνία, η Μεσσηνία και οι υπόλοιπες πληγείσες περιοχές με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα να έχουν καεί.

Πως όμως είναι δυνατόν, η πρωτεύουσα του κράτους να έχει αφεθεί στο έλεος της πυρκαγιάς; Πως θα ακουγόταν μια είδηση ότι καίγονται σπίτια και εκκενώνονται προάστια του Λονδίνου, της Ρώμης, του Παρισίου, της Ουάσιγκτον ή της Μαδρίτης; Ότι τα νοσοκομεία γεμίζουν με περιστατικά δύσπνοιας εξαιτίας του τοξικού καπνού; Ότι χιλιάδες ζωάκια έχουν αφεθεί να καούν ζωντανά; Ότι εκατοντάδες επιχειρήσεις και εργοστάσια έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές; Ότι ο βασικός οδικός άξονας από και προς την πρωτεύουσα παρέμεινε επί δύο ημέρες κλειστός;

Αρκετά με τις δικαιολογίες, κύριε πρωθυπουργέ.

 Αρκετά με τη σύγκριση με την ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ, κύριοι υπουργοί.

Αρκετά με τις επικοινωνιακές «νίκες» για επιτυχείς εκκενώσεις οικισμών, κύριε Χαρδαλιά.

Εφόσον αρέσκεστε να αντιγράφετε επικοινωνιακά μοντέλα του παρελθόντος, θα σας πρότεινα να αντιγράψετε και κάποια επιχειρησιακά μοντέλα αντιμετώπισης καταστροφών. Γιατί όπως είχε πει και ο Τσώρτσιλ «κανένας πόλεμος δεν κερδήθηκε με εκκενώσεις»!


Πηγή

Leave a Reply