Παρέμβαση Νίκου Ανδρουλάκη στην Ολομέλεια μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού

Παρέμβαση Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στην Ολομέλεια μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού

Πολύ σύντομα θα ήθελα να σχολιάσω όσα είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος για άλλη μια φορά εμφανίστηκε ως πρωταθλητής της παραπληροφόρησης.

Είπε επί λέξει ότι “το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους”. 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ψέματα. Υπερψηφίζουμε τις διατάξεις, που αφορούν τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. 

Γιατί καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο; Διότι διαφωνούμε σε πάρα πολλά σημεία, τα οποία και έχω αναλύσει στην ομιλία μου.

Τίποτα δεν κάνετε για το ιδιωτικό χρέος. Αγωνιά η αγορά για τις 120 δόσεις για να ρυθμίσει τα χρέη της. 

Οι ρυθμίσεις τις οποίες έχετε εισάγει είναι για ελάχιστους. 

Τι κάνετε για τα κόκκινα δάνεια; Τι κάνετε για αυτούς τους ανθρώπους που τους εκβιάζουν τα funds; Δεν κάνετε τίποτα. 

Τι κάνετε για τους χαμηλοσυνταξιούχους; Προτείνουμε ένα νέο ΕΚΑΣ για τους πιο ευάλωτους χαμηλοσυνταξιούχους, που είναι σε πολύ δύσκολη θέση. 

Τίποτα δεν κάνετε ούτε και για αυτό.

Και, βέβαια, το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που το έχετε κάνει σημαία. Μιλάτε για αυτούς που μπορούν να αγοράσουν έστω και με ένα χαμηλότοκο δάνειο ένα σπίτι. Για τους εκατοντάδες χιλιάδες που δεν μπορούν να νοικιάσουν σπίτι, τι κάνετε; Τίποτα και για αυτούς. 

Αυτή, λοιπόν, είναι η αξιακή και ιδεολογική μας διαφορά, διότι εμείς προτείνουμε μόνιμα μέτρα για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, για να μειωθούν οι ανισότητες, για να υπάρχει πρόταση αντιμετώπισης των πολύ μεγάλων ζητημάτων που άνοιξε η νέα εποχή της ενεργειακής κρίσης, της πανδημίας και βέβαια των ανατιμήσεων σε πάρα πολλά βασικά αγαθά. 

Γι’ αυτό και σας προτείναμε και μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, έστω και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Την αρνείστε. 

Τι κάνετε με τους ελέγχους στην αγορά; Τίποτα δεν κάνετε. 

Ελάχιστα πρόστιμα, ενώ εσείς οι ίδιοι παραδέχεστε ότι υπάρχει αισχροκέρδεια. Είστε κυβέρνηση, δεν είστε τροχονόμοι ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, που κερδοσκοπούν στην πλάτη του ελληνικού λαού. 

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανισότητες αυξάνουν, ότι κατρακυλάει η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και συγχρόνως πολλαπλασιάζονται τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. 

Δεν είναι αυτό ένα μήνυμα για την οικονομική σας πολιτική; 

Γι’ αυτό λοιπόν επί της αρχής καταψηφίζουμε το νομοσχέδιό.  Στηρίζουμε επιμέρους διατάξεις, όπως η σχετική με τους μισθούς  των δημοσίων υπαλλήλων. Παραπληροφορούν από το πρωί ο κ. Μητσοτάκης και τα φιλικά του μέσα μαζικής ενημέρωσης. Υπερψηφίζουμε ότι αφορά τους ασθενέστερους συμπολίτες μας και βρίσκεται σε αυτό το νομοσχέδιο.

Είναι μια στάση ευθύνης, είναι μια πολιτική στάση. 

Θα καταλάβει πολύ καλά ο κ. Μητσοτάκης από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του ότι θα είμαστε η αξιόπιστη αντιπολίτευση και όχι η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση όπως θα τον βόλευε.

Σενάρια που θα βολεύουν, δεν πρόκειται να δει από το ΠΑΣΟΚ. Εμείς έχουμε λόγο αξιόπιστο, συνεπή, ορθό για τα καθημερινά προβλήματα. Και δεν προσπαθούμε με τους μιντιακούς μας βραχίονες να παραπλανήσουμε τον ελληνικό λαό, μη απαντώντας στα μεγάλα αδιέξοδα που δημιούργησε η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. 

Σας ευχαριστώ.


Πηγή

Leave a Reply