H Τουρκία πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ «ανεβάζει» το θέμα του προσφυγικού

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο ναυάγιο της Πύλου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια για να διασωθούν οι άνθρωποι»

Το θέμα του προσφυγικού «ανεβάζει» τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία, λίγες εβδομάδες πριν από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. 

Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά και το τουρκικό λιμενικό κάνουν διαδοχικές αναφορές στο μεταναστευτικό, ίσως πιέζοντας ώστε να λάβει η Τουρκία περισσότερα χρήματα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για το προσφυγικό. 

Την ίδια ώρα οι τουρκικές αρχές κατηγορούν την Ελλάδα για παρεμπόδιση μεταναστών στα νερά του Αιγαίου και το θέμα αυτό ίσως τεθεί από τον Ερντογάν στον Μητσοτάκη.

Άλλωστε, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ναυάγιο της Πύλου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια για να διασωθούν οι άνθρωποι».

Όπως είπε ο Ταγίπ Ερντογάν: «Το είδαμε για άλλη μια φορά στην καταστροφή του πλοίου που ναυάγησε ανοιχτά της Πελοποννήσου την περασμένη εβδομάδα και οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδες πρόσφυγες. Καμία σοβαρή προσπάθεια δεν έγινε για να  διασωθούν οι άνθρωποι, ενώ το δυστύχημα αυτό δεν απασχόλησε την επικαιρότητα τόσο όσο οι 5 πλούσιοι που πήγαν να επισκεφτούν τον Τιτανικό. Αυτοί οι καταπιεσμένοι άνθρωποι ξεχάστηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως χιλιάδες ζωές που χάνονται στα νερά της Μεσογείου κάθε χρόνο».

Επίθεση Ερντογάν σε Γαλλία για τα επεισόδια: «Έσπερναν ανέμους, θερίζουν θύελλες»

Εξάλλου, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στα επεισόδια που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στη Γαλλία, τονίζοντας ότι «οι επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων είναι θέμα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας, καθώς όπως τόνισε, «έχουμε στο εξωτερικό 7 εκατ. Τούρκους». 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η πηγή των γεγονότων που ξέσπασαν στη Γαλλία και μεταδόθηκαν και σε άλλες χώρες βρίσκεται η λογική της κοινωνικής αρχιτεκτονικής. Οι ι περισσότεροι πρόσφυγες είναι μουσουλμάνοι και  είναι αποκλεισμένοι, που ζουν στα γκέτο και δέχονται καταπίεση .η βία γέννησε τη βία με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αυτά τα γεγονότα. Όπως συνέβη πάντα στην ιστορία, όσοι έσπειραν ανέμους θερίζουν θύελλες.

Τα δικά μας αδέλφια είναι αυτά που δέχονται επιθέσεις στα τεμένη τους, στα σπίτια τους, στους συλλόγους και στα καταστήματα τους. Δικές μας ΜΚΟ δέχονται επιθέσεις, όταν την ίδια ώρα επιτρέπεται η δράση σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Για τη χώρα μας που στο εξωτερικό ζουν 7 εκατομμύρια πολίτες της, το ζήτημα της εχθρότητας εναντίον των Τούρκων και των μουσουλμάνων, δεν είναι μόνο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής είναι και ζήτημα εθνικής ασφάλειας».

Ερντογάν σε ΗΠΑ και Σουηδία: Δεν θα δεχθούμε απειλές και εκβιασμούς. Δεν υποχωρούμε αν δεν γίνουν όσα ζητάμε

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν ξεκαθαρίζει για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ότι δεν θα δεχθεί απειλές και εκβιασμούς και ότι δεν θα υποχωρήσει αν δεν γίνουν όσα ζητάει η Τουρκία: «Τους προτείνω να εξετάσουν σοβαρά τις εξελίξεις και να κάνουν τα καθήκοντα τους. Όλος ο κόσμος γνωρίζει και πρέπει να γνωρίζει πως εμείς δεν υποκύπτουμε  σε πολιτικές εκβιασμών, σε πολιτικές απειλών και σε πολιτικές προκλήσεων. Εμείς από κάποιους δεν θέλουμε να αλλάξουν το όνομα της χώρας τους, απλά θέλουμε να παραμείνουν πιστοί να τηρήσουν όσα έχουν υπογράψει. Περιμένουμε να μην προστατεύουν τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που χιλιάδες πολίτες μας είναι το θύμα τους, όπως να μην προστατεύουν τους προδότες της FETO. Ως Τουρκία θέλουμε να γίνει γνωστό πως δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να εξασφαλίσουμε αυτά» τόνισε ο τούρκος πρόεδρος.

Σύλληψη επτά πρακτόρων της Μοσάντ από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε την σύλληψη επτά πρακτόρων της Μοσάντ που δρούσαν στην Τουρκία και ήταν μέρος δικτύου 56 πρακτόρων. Μετά τις συλλήψεις αυτές, αποτελεί ερωτηματικό το πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ.
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply