«Η Κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα σε όσους φοροδιαφεύγουν με μεγάλα ποσά, με μια πολύ μικρή επιβάρυνση να νομιμοποιούν το εισόδημά τους»

Στον ρ/σ Real Fm 97,8 και τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελατόλα παραχώρησε συνέντευξη ο Γραμματέας της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Ερωτώμενος για τη συνέντευξη του Τούρκου προέδρου στην εφημερίδα «Καθημερινή» με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε ότι «μας προκαλεί προβληματισμό η συνέντευξη του κ. Ερντογάν. Η Ελλάδα δεν απειλεί κάποιον, ούτε απείλησε τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις συνεχόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας και του ίδιου του κ. Ερντογάν. Άρα, δεν μπορώ να καταλάβω σε τι αναφέρεται. Το δεύτερο σημείο είναι ότι ανοίγει ένα ζήτημα συνολικής διαπραγμάτευσης, που για τη χώρα μας δεν υπάρχει. Τα θέματα των συνόρων, των γκρίζων ζωνών, της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και της θρησκευτικής μειονότητας της Θράκης είναι ζητήματα τα οποία έχουν λήξει με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Για εμάς, όλα αυτά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά της κυβέρνησης. Ελπίζω να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία και φυσικά να ξέρουμε τα επόμενα βήματα μετά τη συνάντηση, πώς θα προχωρήσουν οι συνομιλίες και ποιος είναι ο τελικός στόχος». 

Παράλληλα, ο Γραμματέας της Κ.Π.Ε. σημείωσε ότι: «ο κ. Μητσοτάκης, σε χρόνο προγενέστερο, έχει πει ότι “σε μια διαπραγμάτευση πρέπει να κάνουμε και υποχωρήσεις για να υπάρχει μια συμφωνία”. Αυτό δεν νομίζω ότι λειτουργεί προς όφελος της ελληνικής διπλωματίας. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Ερντογάν έχει αποδείξει ότι αυτές τις συνομιλίες, τις χειρίζεται σαν ένα παζάρι «τι θα πάρει, τι θα δώσει». Επίσης δεν ξεχνάμε ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της Κύπρου και το μεταναστευτικό, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια εργαλειοποιήθηκε προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Εμείς είμαστε υπέρ του ανοιχτού διαύλου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Εξάλλου, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και επί Κώστα Σημίτη και επί Γιώργου Παπανδρέου είχαν εγκαινιάσει τις διερευνητικές εντολές και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Είναι καλό να συνομιλούμε και να υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, γιατί πρέπει να υπάρχει μία εθνική στρατηγική και μία επιπλέον ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί τα σύνορα της χώρας μας είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό πρέπει να το τονίζουμε σε κάθε περίπτωση».

Αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ο κ. Σπυρόπουλος επεσήμανε ότι «πριν από τρεις μήνες είχαμε εκλογές και η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ανοίξει ζήτημα αλλαγής της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη φοροδιαφυγή ως βασικό επιχείρημα για την «φορολογική μεταρρύθμιση», με ένα νόμο που δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, ιδιαίτερα αυτών που βγάζουν περισσότερα χρήματα και φοροδιαφεύγουν. Το μόνο που κάνει είναι να δίνει τη δυνατότητα σε όσους φοροδιαφεύγουν με μεγάλα ποσά, με μια πολύ μικρή επιβάρυνση να νομιμοποιούν στην ουσία ολόκληρο το εισόδημά τους. Αποδεικνύεται ποιος πραγματικά είχε ένα άλλο σχέδιο. Και το σχέδιο το οποίο εφαρμόζει ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι να κλείσει τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν υπάρχει κανένα άλλο σχέδιο. Και η απόδειξη αυτού είναι ότι πρώτον δεν πατάσσει ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή με αυτό το νομοσχέδιο και δεύτερον ότι δεν χρησιμοποίησε, κατά τους προηγούμενους μήνες, κανέναν πόρο του Ταμείου Ανάκαμψης για να βοηθήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό».


Πηγή

Leave a Reply