Ανακοίνωση Τομέα Υγείας για το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑ.Γ.Ν.Η.

Διαχρονικά επισημαίνουμε το σημαντικό έλλειμμα κάλυψης των αναγκών σε όλα τα επίπεδα παροχής υπηρεσιών υγείας. Το πρόβλημα γίνεται όμως πολύ πιο σοβαρό και επιτακτικό όταν αφορά στην παιδική ηλικία και μάλιστα σε θέματα ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων στη χώρα μας.

Αυτό που συμβαίνει στο παιδοψυχιατρικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, αποστερώντας από τα παιδιά ιατρική φροντίδα ζωτικής σημασίας,  δεν είναι ένα μεμονωμένο συμβάν. 

Πολλές περιοχές και νησιά στερούνται τέτοιων υπηρεσιών, με τον παιδοψυχίατρο να είναι είδος «πολυτελείας» και μάλιστα στη μετά-covid περίοδο όπου όλοι οι επιστήμονες επισημαίνουν την ψυχική επιβάρυνση, που παρατηρείται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Πρέπει άμεσα, με κατεπείγουσες διαδικασίες, αλλά και με δημιουργία ουσιαστικών επιστημονικών κινήτρων, να καλυφθούν οι ανάγκες σε ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στον τομέα της Ψυχικής Υγείας των παιδιών και των εφήβων. Τα προβλήματα έχουν καταγραφεί και επισημανθεί  από πολλούς.

Οι προγραμματικές δηλώσεις  της κυβέρνησης  για το χώρο της υγείας δημιούργησαν την επίπλαστη εντύπωση πως τα ζητήματα είναι απλά και επιλύονται με μαγικές κινήσεις.

Ωστόσο την επόμενη μέρα των εξαγγελιών, η πραγματικότητα του ΕΣΥ παραμένει το ίδιο σκληρή για ασθενείς και εργαζόμενους.  Ειδικότερα, στον κρίσιμο χώρο της Ψυχικής Υγείας  είναι επιβεβλημένο να δοθούν λύσεις μόνιμες, με επάρκεια, βιωσιμότητα, και πανελλαδική κάλυψη.


Πηγή

Leave a Reply