Τα επίδικα της κάλπης της Κυριακής

Τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή θα καθορίσουν την πλειοψηφία του πρώτου κόμματος

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε και ουσιαστικές μεταβολές σε σχέση με το ποσοστά της 21ης Μαΐου δεν παρατηρήθηκαν με βάση τις έρευνες. Αυτό το «ταμείο» κάνουν οι μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις και αυτό αποτυπώθηκε και στη χθεσινή δημοσκόπηση της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Η διαφορά Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ διατηρήθηκε ψηλά, στις 19,5 μονάδες, καταδεικνύοντας πως περιθώρια για ανατροπές δεν υπάρχουν. Με βάση τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 30 ημέρες το πολιτικό ενδιαφέρον το βράδυ της Κυριακής θα αφορά:

– Το τελικό ποσοστό της νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Αν θα είναι πάνω από 40% προκειμένου να λάβει όλο το μπόνους των 50 εδρών.

– Τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή, καθώς θα καθορίσει την πλειοψηφία του πρώτου κόμματος.

– Τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με τη Χαριλάου Τρικούπη να επιθυμεί να απειλήσει την ηγεμονία της Κουμουνδούρου στο χώρο της κεντροαριστεράς.

– Οι βουλευτές που θα πάρουν το εισιτήριο για τη Βουλή και όσοι θα χάσουν την έδρα που κέρδισαν την 21η Μαΐου.

– Δυνητικά η δημοσκόπηση της PULSE, αλλά και άλλες μετρήσεις δεν αποκλείουν το σχηματισμό ακόμα και εννεακομματικής Βουλής. Δεν αποκλείεται το αυριανό «θρίλερ» να αφορά τα νούμερα της Ελληνικής Λύσης, της ΝΙΚΗΣ, της Πλεύσης Ελευθερίας, του ΜέΡΑ25 και του κόμματος Σπαρτιάτες. Από τη μεταπολίτευση και μετά οι περισσότερες δυνάμεις που έχουν περάσει το όριο του 3% και πήραν το εισιτήριο για την Ολομέλεια ήταν οχτώ, τον Σεπτέμβριο του 2015. Ως πιθανότερο σενάριο, πάντως οι «δημοσκόποι» θεωρούν την επτακομματική Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην αποχή. Ο εφησυχασμός για την εξασφαλισμένη πρώτη θέση είναι ο «εχθρός» για τη γαλάζια παράταξη. Αντίστοιχα για την αξιωματική αντιπολίτευση η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων της για την προηγούμενη συντριπτική ήττα αποτελεί την μεγάλη ανησυχία. Η έρευνα που δημοσιοποιήθηκε από τον ΣΚΑΪ έδειξε, πάντως πως οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 83% δηλώνουν «σίγουρα ναι» και ένα επιπλέον  11%  «μάλλον ναι» πως θα βρεθούν στα εκλογικά παραβάν. Υπενθυμίζεται πως η συμμετοχή τον Μάιο έφτασε στο 61,1% πάνω από τρεις μονάδες υψηλότερη σε σχέση με το 2019.

Στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο η πολιτική συζήτηση περιστράφηκε σε μεγάλο βαθμό γύρω από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, εξαιτίας των αναφορών του Γιάνη Βαρουφάκη για το νόμισμα. Σε αυτή που μόλις ολοκληρώθηκε έγινε περισσότερο προγραμματική συζήτηση και έμφαση δόθηκε πολύ στον τομέα της υγείας. Στο κάδρο μπήκαν πολύ και τα εθνικά θέματα με το ναυάγιο στην Πύλο και τις καταγγελίες για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εθνικές εκλογές. Το  μεταναστευτικό, αλλά και η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη είναι ζητήματα που αγγίζουν διαφορετικά κοινά. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ενδεχομένως να προκαλέσει νέα ερεθίσματα στους ψηφοφόρους που να μην έχουν αποτυπωθεί επακριβώς στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply