Συνάντηση του Τομέα Παιδείας με εκπροσώπους του Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Τομέα Παιδείας με εκπροσώπους του Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον Τομέα Παιδείας εκπροσώπησαν ο Νίκος Τσούλιας, Γραμματέας και ο Γιάννης Τσάκνης, Αναπληρωτής Γραμματέας και τον εν λόγω Σύλλογο οι κ.κ. Βίκτωρ Πολίτης και Γιάννης Λαλαδάκης.

Ο διάλογος αφορούσε το αίτημα του Συλλόγου τους για αντιστοίχιση των παλαιών πτυχίων Τ.Ε.Ι. με τα νέα πτυχία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Κρίνεται αναγκαία η με ακαδημαϊκά κριτήρια αντιστοίχιση των πτυχίων αυτών – και αυτή η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα, όπου υπάρχουν πανεπιστήμια. 

Θεωρούμε πως ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν πρέπει να εκκρεμεί, όταν μάλιστα αφορά δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενους. Οφείλουμε, επίσης, να λάβουμε υπόψη μας τόσο το σχετικό ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό πεδίο όσο και την νεοφιλελεύθερης εκδοχής πραγματικότητα των Κολεγίων με την ισοτιμία των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους με εκείνα των πανεπιστημίων – και μάλιστα χωρίς κανέναν εποπτικό έλεγχο από την πολιτεία. 

Ειδικότερα:

– Οι πτυχιούχοι ΤΕΙ που κατέχουν Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό Δίπλωμα συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος που αποφοίτησαν πρέπει να τους αποδίδεται το αντίστοιχο Πτυχίο του Πανεπιστημιακού Τμήματος που μετεξελίχθηκε το Τμήμα ΤΕΙ, γιατί δεν είναι δυνατόν κάποιος να κατέχει πτυχίου δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών και να μην διαθέτει αντίστοιχο πτυχίο πρώτου κύκλου σπουδών. 

– Τα ΤΕΙ μετά το 2001 εντάχθηκαν στην Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση (Ν.2916/2001) και η διάρκεια σπουδών ήταν 7 εξάμηνα σπουδών συν ένα εξάμηνο πρακτική άσκηση, συνολικά 8 εξάμηνα και η πολιτεία τα κατέταξε στο επίπεδο 6. Μετά το 2018 που τα ΤΕΙ έγιναν πανεπιστήμια (Ν. 4485/17) στα περισσότερα Τμήματα προστέθηκε ένα εξάμηνο σπουδών. Συνεπώς οι πτυχιούχοι ΤΕΙ για να αποκτήσουν πτυχίο Πανεπιστημίου πρέπει να παρακολουθήσουν τα πρόσθετα μαθήματα. Για να υλοποιηθεί αυτό πρέπει κάθε πανεπιστήμιο της χώρας να οργανώσει ειδικά Τμήματα για πτυχιούχους ΤΕΙ εξαμηνιαίας διάρκειας, όπου μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων οι φοιτητές θα δίνουν εξετάσεις και οι επιτυχόντες θα παίρνουν πτυχίο πανεπιστημίου.   


Πηγή

Leave a Reply