Τουρκία: Οι στοχεύσεις της και οι κινήσεις της Αθήνας

Ειδικοί και αναλυτές, αποκωδικοποιώντας τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν και των Υπουργών του, εκτιμούν ότι όσο η κλεψύδρα του χρόνου των εκλογών θα λιγοστεύει τόσο θα κλιμακώνεται η επιθετική ρητορική

Της Πηνελόπης Γκάλιου
 

Η ηχηρή παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό, και η ενδυνάμωση των συμμαχιών της «ξύνουν» τις πληγές της Άγκυρας που αναζητά να βγει και πάλι στο διεθνές προσκήνιο χωρίς ωστόσο να το επιτυγχάνει όσο το πρόσημο που βάζει στις κινήσεις της είναι αρνητικό. Σε μία άκρως κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία που ο αναθεωρητισμός και οι συνέπειές του είναι καταδικαστεές από όλο τον δυτικό κόσμο, η τουρκική ηγεσία, ανοίγοντας συνεχώς μέτωπα και «βαδίζοντας» στα αναθεωρητικά βήματα του Ρώσου προέδρου, κλείνει τις πόρτες προς τους δυτικούς συμμάχους της και εν τέλει το μόνο που μένει να «πουλήσει» στο εσωτερικό τουρκικό ακροατήριο είναι ο μεγαλοϊδεατισμός και οι δήθεν λεονταρισμοί για να αναβιώσει τα εθνικιστικά ένστικτα ενός λαού που μαστίζεται από βιοποριστικά πλέον προβλήματα.
 
Ειδικοί και αναλυτές, αποκωδικοποιώντας τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν και των Υπουργών του, εκτιμούν ότι όσο η κλεψύδρα του χρόνου των εκλογών θα λιγοστεύει τόσο θα κλιμακώνεται η επιθετική ρητορική και σημαντικό μέρος των ομιλιών του και των συνεντεύξεών του  θα καταλαμβάνει και το ανθελληνικό αφήγημα με τις παράλληλες, ανεδαφικές και παράνομες αξιώσεις που ορθώνει  ανυπόστατα κατά καιρούς εναντίον της Ελλάδας.
 
Η ελληνική θέση απέναντι στον τουρκικό παραλογισμό είναι σταθερή και σαφής, και διατυπώθηκε για πολλοστή φορά και στην υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με τον Νίκο Δένδια να υπενθυμίζει ότι «είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό. Και οι πάγιες αρχές μας είναι η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και η προστασία της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών».

Είχε προηγηθεί από βρετανικού εδάφους το σαφές μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η Αθήνα δεν ακολουθεί την Άγκυρα στον καθημερινό κατήφορο  απειλών, θέτοντας ως κόκκινη γραμμή την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών μας. «Απειλεί την κυριαρχία των νησιών μας. Αυτές οι απειλές  είναι απλά απαράδεκτες. Και αυτό το καθιστά δύσκολο να καθίσεις  στο τραπέζι και να έχεις έναν λογικό διάλογο . Εμείς, από τη μία πλευρά είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην οδό του διαλόγου με την Τουρκία και ταυτόχρονα καθιστούμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην περιοχή μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το LSE.

Ο πρωθυπουργός  υπογράμμισε επίσης το γεγονός  ότι η Ελλάδα συνομολογεί  διεθνείς συμφωνίες με όμορες χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Ιταλία, δίνοντας έτσι το παράδειγμα  για το πώς θα πρέπει να λύνονται οι διαφορές  και παρατήρησε: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά μας με την Τουρκία. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Είναι ένα τεχνικά περίπλοκο πρόβλημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου στην  Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ένα πρόβλημα που αν υπάρχει καλή θέληση μπορεί να λυθεί. Aλλά  η Τουρκία μας κατηγορεί συνεχώς, παρουσιάζει την Ελλάδα ως επιθετική» σημείωσε .

Λίγες ώρες μάλιστα ήταν αρκετές για να έρθει ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν και να επιβεβαιώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό,  διαστρεβλώνοντας εκ νέου την πραγματικότητα και λέγοντας ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Ο «αν’ αυτού» του Ερντογάν τα έβαλε όμως και με τους συμμάχους της Ελλάδας καλώντας τους να μην κακομαθαίνουν τη χώρα μας. «Προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέψτε μου να τις κατονομάσω, ειδικά τη Γαλλία… Η έκκλησή μας προς αυτές είναι η εξής: Μην ενθαρρύνετε την Ελλάδα να υιοθετεί μια κακομαθημένη στάση με την οποία θα εκμεταλλευτεί αυτές τις συνθήκες». Προτροπές που πήραν την απάντησή τους από τον  Γάλλο πρέσβη στην Ελλάδα. «Η  Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα και την ασφάλεια στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Η Ελλάδα με τη Γαλλία λοιπόν βρίσκονται πολύ κοντά και η Γαλλία θέλει να μείνει στο πλευρό της Ελλάδας, ειδικότερα μετά την υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών» δήλωσε ο Πατρίκ Μεζοναβ, τονίζοντας ότι το Παρίσι βρίσκεται στο πλευρό της Αθήνας και στο θέμα του μεταναστευτικού.
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply