«Αν θέλουν να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν πρέπει να βάζουν ως προαπαιτούμενο την καρέκλα του κ. Τσίπρα»

Βασικά σημεία της συνέντευξης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπροέδρου της Βουλής χθες στο Action24 και την εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές»:

Αναφορικά με τη χθεσινή δημοσκόπηση της Rass και το 28,6% των πολιτών που συμφωνούν με το «όχι Τσίπρας, όχι Μητσοτάκης» : Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε μια θετική πρόταση: θέλουμε προγραμματική σύγκλιση από την α’ κάλπη. Σε αυτή την προγραμματική σύγκλιση θέτουμε ως προϋποθέσεις συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα κόκκινα δάνεια, τα επιτόκια δανεισμού, το ΕΣΥ, τα ζητήματα στέγασης και πολλά άλλα. 

Το διακύβευμα των εκλογών αφορά το μέλλον του ελληνικού λαού. Οι δύο κυβερνήσεις  των τελευταίων οκτώ χρόνων έχουν αποτύχει. Θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή. Για αυτό, δεσμευόμαστε πως ό,τι λέμε στους πολίτες προεκλογικά, αυτό θα τηρήσουμε μετά τις εκλογές. Αν οι πολίτες δεν θέλουν ούτε Τσίπρα, ούτε Μητσοτάκη, αλλά χρειάζονται μια αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, τους καλούμε να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. 

Αναφορικά με την οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης: Προχθές βγήκε μια έρευνα που υποστηρίζει ότι όλο και περισσότερος κόσμος «σπρώχνεται» στα μεγάλα σουπερμάρκετ. Όπως δημιουργήθηκαν καρτέλ στην ενέργεια και μόνο 5 επιχειρηματίες μοιράστηκαν 4 δισεκατομμύρια, έτσι με το «καλάθι του νοικοκυριού» η κυβέρνηση ωθεί τον κόσμο στα μεγάλα σουπερμάρκετ. Σε λίγο θα έχουμε καρτέλ και στα σουπερμάρκετ. Αυτό δεν είναι απλό. Αν υπάρξει καρτελοποίηση της αγοράς,  ο παραγωγός – αγρότης δεν θα μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα του. Τώρα τα σουπερμάρκετ του δίνουν 5μηνη επιταγή, σε περίπτωση καρτελοποίησης θα χρειάζεται ακόμα και να πληρώσει για να μπει στο ράφι. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε αγροτική παραγωγή στη χώρα. 

Επιδόματα έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδόματα φέρνει και η ΝΔ. Εμείς ψηφίσαμε την παροχή επιδομάτων γιατί θεωρήσαμε ότι ίσως βοηθήσουν κάποιους. Αλλά ταυτόχρονα αντιπροτείναμε κάτι άλλο: προτείναμε νέο ΕΚΑΣ – που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ- για 350.000 συνανθρώπους μας βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Αυτό θα ήταν ένας μόνιμος τρόπος στήριξης. 

Επιπλέον, τον τελευταίο καιρό οι τράπεζες έχουν υπερκέρδη γιατί έχουν 8% επιτόκιο στα δάνεια και 0,1% στις καταθέσεις. Τι κάνει η κυβέρνηση για όλα αυτά; Έχει επιβάλει έκτακτη εισφορά ή φορολογία; Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα.

Επιπλέον, τι κάνει η κυβέρνηση για τα funds και τους πλειστηριασμούς που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ; Θυμίζω ότι ο κ. Πάτσης αγόρασε με 4 εκατ. δάνειο αξίας 106 εκ. Γιατί δεν εφαρμόζεται η πρότασή του ΠΑΣΟΚ που ζητά να δίνεται η πρώτη ευκαιρία εξαγοράς του δανείου στο δανειολήπτη, όπως γίνεται στην Κύπρο;

Θεωρούμε ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν αποτύχει για όλα τα παραπάνω και είμαστε ικανοποιημένοι που στη δημοσκόπηση της Rass, το 10,2% του δείγματος πιστεύει ότι ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να κάνει καλύτερη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων. Αυτό δείχνει ότι οι πολίτες ακούν αυτά που λέμε τόσο καιρό. 

Σε σχέση με την επόμενη κυβέρνηση: Κατά τη διαδικασία διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που τέθηκαν, ήταν η αυτονομία του πολιτικού μας χώρου. Μετά τις εσωκομματικές εκλογές υπήρξαν δημοσκοπήσεις που υποστήριζαν ότι το 25% των πολιτών θέλει συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και το 30%  συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Σήμερα στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 9,3% και 13,4%. Είναι εμφανές ότι οικοδομήσαμε την πολιτική μας αυτονομία, είναι μια νίκη για την ταυτότητα του χώρου μας. 

Καταλαβαίνω τη ΝΔ να θέτει ως προαπαιτούμενο την πρωθυπουργία του αρχηγού του πρώτου κόμματος, γιατί έχει περισσότερες πιθανότητες από ό,τι φαίνεται. Αλλά το να θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ως προαπαιτούμενο την πρωθυπουργία Τσίπρα, δεν συνάδει με όσα ισχυρίζεται για τη σημαντικότητα της α’ Κυριακής. Αν θέλουν να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν πρέπει να βάζουν ως προαπαιτούμενο την καρέκλα του κ. Τσίπρα. Μόνο προαπαιτούμενο πρέπει να είναι η συσπείρωση του προοδευτικού κόσμου.  

Καλούμε τους πολίτες να ψηφίσουν απευθείας ΠΑΣΟΚ αφού και τα δύο κόμματα θέλουν να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ, για να έχουμε διψήφιο ποσοστό, προγραμματική σύγκλιση, χωρίς Τσίπρα – Μητσοτάκη. Στις 21 Μάϊου καλούμε τους πολίτες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ γιατί έχει παρελθόν, παρόν αλλά κυρίως μέλλον, για να νιώσουν ξανά περήφανοι ως πολίτες. 

Για την υποψηφιότητα Μιθριδάτη: Είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη που έφερε στο κοινοβούλιο πρόταση για το σύμφωνο συμβίωσης και τον πολιτικό γάμο και αυτό δείχνει ξεκάθαρα τη στάση μας απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεξισμό. Όσα έχει γράψει ο Μιθριδάτης είναι σεξιστικά, υποτιμητικά για το λαό και τις γυναίκες και λυπάμαι πολύ που δεν έχουν καταδικαστεί επίσημα και στον ΣΥΡΙΖΑ αποδέχονται να είναι υποψήφιοι. Είμαστε περήφανοι που το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα πρωτοπόρο στις μεταρρυθμίσεις για τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα. 


Πηγή

Leave a Reply