Αντρέας Κιντλ, νέος πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα

Δήλωσε πως ονειρευόταν πάντα τη θέση του πρεσβευτή της Γερμανίας στην Ελλάδα

Την προσωπική του βούληση για «περαιτέρω ενίσχυση των εξαιρετικών ελληνογερμανικών σχέσεων και τη διεύρυνσή τους σε τομείς που αξίζουν να ενισχυθούν, όπως οι κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής», εξέφρασε ο νέος πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Αντρέας Κιντλ, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα στη δεξίωση που διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης για τον εορτασμό της Ημέρας Γερμανικής Ενότητας.

Ο νέος πρέσβης της Γερμανίας στη χώρα μας, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα με τη σύζυγό του πριν από δύο εβδομάδες και μία εβδομάδα αργότερα επέδωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τα διαπιστευτήρια του, έκανε λόγο για ιδιαίτερα στενούς και ισχυρούς διμερείς δεσμούς και για σχέσεις που αναπτύχθηκαν και ωρίμασαν στην πορεία των αιώνων.

Κατά τον χαιρετισμό του θέλησε να μοιραστεί τις πρώτες του εντυπώσεις από την Ελλάδα ως ο νέος πρεσβευτής της Γερμανίας. Ειδικότερα, ανέφερε πως την περασμένη Παρασκευή μαζί με την οικογένειά του παρακολούθησε τη μουσική παράσταση «Human Requiem» της Jochen Sandig και της Sasha Waltz στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, την Ελευσίνα. Όπως είπε, η παράσταση αυτή αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα για τις πολύπλευρες πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ανέφερε πως το 2024 η Γερμανία θα γιορτάσει στην Ελλάδα την επέτειο των 150 χρόνων παρουσίας του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επίσκεψή του, μαζί με τη σύζυγό του και τη μικρότερη κόρη του, στην τελετή μνήμης στους Λιγκιάδες, κοντά στα Ιωάννινα, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Επισήμανε πως στις 3 Οκτωβρίου εορτάζεται η εθνική επέτειος της Γερμανίας, όμως πριν από 80 χρόνια ο γερμανικός εθνικοσοσιαλιστικός στρατός δολοφόνησε στο χωριό Λιγκιάδες με βάρβαρο τρόπο περισσότερους από 80 κατοίκους. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας και να αγνοήσουμε αυτό το κεφάλαιο των διμερών μας σχέσεων» είπε και δεσμεύθηκε πως θα κάνει τα πάντα προκειμένου η μνήμη να διατηρηθεί ζωντανή. Μάλιστα, ζήτησε συγχώρεση από τις οικογένειες των θυμάτων και υπογράμμισε ότι αισθάνεται απεριόριστη ευγνωμοσύνη απέναντι στους απογόνους των θυμάτων για τη μεγαλοψυχία τους, για το γεγονός ότι μπόρεσε να τιμήσει μαζί τους τη μνήμη των θυμάτων των Λιγκιάδων.

Επίσης, επισήμανε ότι στον δρόμο προς τους Λιγκιάδες είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες και προσέθεσε ότι η κλιματική αλλαγή, οι καταστροφικές της συνέπειες και η ανάγκη για ενίσχυση της ανθεκτικότητας αποτελούν σημαντική ζητήματα για τη διμερή και την ευρωπαϊκή συνεργασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την κοινή έκθεση για την κλιματική κρίση στον χώρο της Μεσογείου και ευχήθηκε να στεφθεί με επιτυχία.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε τον Ουκρανό πρέσβη ότι η Γερμανία και η Ευρώπη στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό της Ουκρανίας στον αγώνα της ενάντια στη ρωσική επίθεση. «Ο πόλεμος τον οποίο διεξάγει η Ρωσία εδώ και σχεδόν 600 ημέρες στην Ευρώπη ενάντια στην Ουκρανία δεν αποτελεί μόνο κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και σοβαρή απειλή για την ελευθερία μας στην Ευρώπη, η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» τόνισε επιπροσθέτως.

Τέλος, εκμυστηρεύτηκε πως ονειρευόταν πάντα τη θέση του πρεσβευτή της Γερμανίας στην Ελλάδα. «Είχα επισκεφτεί πολλές φορές την Ελλάδα ως τουρίστας. Χαίρομαι που μπορώ να βρίσκομαι εδώ ως πρέσβης» σημείωσε.

Σημειώνεται πως ο πρέσβης μαζί με τη σύζυγό του υποδέχθηκαν τους υψηλούς καλεσμένους τους στους κήπους του Βυζαντινού Μουσείου. Ο εορτασμός ξεκίνησε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Γερμανίας και κατόπιν ακολούθησε η δεξίωση υπό τους ήχους μουσικής του Σεμπάστιαν Μπαχ.

Μεταξύ άλλων το παρών στον εορτασμό της Γερμανικής Ενότητας στην Αθήνα έδωσαν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Leave a Reply