Ταμείο Ανάκαμψης και παρακολουθήσεις διχάζουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Σε ένα βαθμό η προεκλογική σύγκρουση έχει πάρει και χαρακτηριστικά που μοιάζουν με το 2015. Η μάχη θα είναι σκληρή ενόψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η εβδομάδα που έρχεται δεν θα είναι πολιτικά ανέφελη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο με την κυβέρνηση που αφορά την επαναδιαπραγμάτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με το Μαξίμου να αντιδρά έντονα. Η Κουμουνδούρου κλείνει το μάτι προεκλογικά σε μεσαίους και μικρομεσαίους για περισσότερη και καλύτερη χρηματοδότηση τη στιγμή που η κυβέρνηση την κατηγορεί πως επιχειρεί να παραπλανήσει τους πολίτες.

Σε ένα βαθμό η προεκλογική σύγκρουση έχει πάρει και χαρακτηριστικά που μοιάζουν με το 2015. Η μάχη θα είναι σκληρή ενόψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού και αυτό φάνηκε από τις τοποθετήσεις τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός απάντησε για δεύτερη φορά με αφορμή  την εκταμίευση της 2ης δόσης  των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.  «Νομίζω ότι είναι μία κίνηση η οποία βάζει και μία ευρωπαϊκή σφραγίδα στη σωστή διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων από την κυβέρνηση, αλλά απαντάει και στα ανεύθυνα λόγια τα οποία ακούγονται τελευταία περί αναδιαπραγμάτευσης ή επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Αλέξης Τσίπρας από την Πέλλα μιλώντας στους αγρότες είχε δείξει τις προθέσεις του, καθώς ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού αναμένεται να εντείνει το πρέσινγκ στο πεδίο της  οικονομίας. «Δική μας πολιτική βούληση και μια από τις πρώτες επιλογές μετά την εκλογή μιας προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση και αναδιανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει στο κόκκινο και από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τη Δευτέρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρώην διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης θα δώσει το παρών, συνεπώς η αντιπολίτευση ετοιμάζεται πυρετωδώς για τα ερωτήματα που θα του απευθύνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε έχει βάλει μια σειρά από προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης που θα συζητηθούν στην αρχή της. Σε σχέση με τους επιχειρηματίες Γιάννη Λαβράνο, Φέλιξ Μπίτζιο και Ταλ Ντίλιαν θα δεχτούν μόνο αυτοπρόσωπη παρουσία και όχι γραπτό υπόμνημα. Επιθυμούν η συζήτηση να είναι δημόσια από τη στιγμή που αφορά σε ιδιώτες και για όσους από τους κληθέντες δεν παραστούν αναμένεται να ζητήσουν ακόμα και την βίαιη προσαγωγή ως ύστατο μέτρο. Αρχικά θα ζητήσουν εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής.

Από το προεδρείο της Βουλής τονίζουν πως ουδέποτε στο παρελθόν έχει γίνει χρήση βίαιης προσαγωγής σε Επιτροπές, αφού δεν πρόκειται για διαδικασία εξέτασης μαρτύρων, αλλά για ακρόαση.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ρίξει το βάρος της προσοχής τους στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Τζαβάρα και Όλγα Κεφαλογιάννη που με δημόσιες παρεμβάσεις τους έχουν στείλει μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με το απόρρητο και την ανάγκη άρσης του. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας έχει ζητήσει από την Πέμπτη το βράδυ την αντικατάστασή του για λόγους υγείας. Από όσα θα ειπωθούν στη συνεδρίαση και από την κατάληξή της είναι φυσικό τα κόμματα να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους στη συγκεκριμένη υπόθεση. Για τις ισορροπίες υπενθυμίζεται πως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι συμμετέχοντες βουλευτές είναι 19 και η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 11 βουλευτές.
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply